2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségi magyarok státusza: változik a magyar alkotmány?

2005. december 02. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Elfogadta a Gyurcsány-kormány a határon túli magyarok közjogi státusáról szóló előterjesztést és alkotmánymódosítást javasol – a kabinet szerint "új tartalmat kapna a nemzet fogalma". Eszerint az alkotmány az eddiginél egyértelműben mondaná ki, hogy közös nyelvi, kulturális, történelmi hagyományokkal rendelkező közösségekként határon túli magyarok a nemzet részei.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy a javaslat mind szándékaiban, mind tartalmában bírja az államfő támogatását is. Batiz András azt is hozzátette: a kabinet a szabaddemokrata miniszterek fenntartásával, de többséggel támogatta az előterjesztést.

Az SZDSZ szerint az előterjesztés olyan gesztus, amelyre határon túli szervezetek nem tartanak igényt. Eörsi Mátyás úgy véli, hogy a tervezett módosítás semmi újat nem tesz hozzá az eredeti alkotmány-szöveghez, ezért az csak egy olyan gesztus, amelyet a belpolitikai helyzet hatására hozott a kormány.

A szabad demokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy SZDSZ nem alkotmánymódosítást ígér a határon túliaknak, hanem azt, hogy mindent megtesz a sikeres integrációjuk érdekében. Ehhez kapcsolódóan azután az is elhangzott, hogy az utóbbi időben nem történt előrelépés a Magyar Állandó Értekezlet következő ülésének összehívása érdekében. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS