2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

200-200 ezer euró induló tőkét biztosít a Gojdu Közalapítványnak a román és a magyar kormány

2005. december 02. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Elfogadta a Tăriceanu-kormány a Gojdu Közalapítvány létrehozásáról szóló magyar-román egyezmény ratifikálásának törvénytervezetét, amelyre még a parlamentnek is rá kell bólintania. Az egyezményt az októberi bukaresti magyar-román kormányülés alkalmával véglegesítették, Somogyi Ferenc magyar és Razvan Ungureanu román külügyminiszter írta alá.

A tervezet szerint a felek évente legalább 200 ezer eurós állami költségvetési támogatást juttatnak az alapítványnak, amely Gozsdu Manó emlékének ápolását és a magyar-román kapcsolatok szorosabbra tételét is szolgálja. A magyar parlament már jóváhagyta az említett megállapodás kihirdetését elrendelõ törvényjavaslatot. Az alapítvány székhelye a Gozsdu-udvarban lesz Budapesten.

Az induló tőkén kívül minden évben legalább ugyanennyit fordít e célokra a két kormány. A közalapítvány ösztöndíjak adományozása, csereprogramok, tudományos rendezvények, konferenciák szervezésével foglalkozik. Szintén az új intézmény finanszírozza a létrehozandó Gozsdu Manó Emlékmúzeumot és könyvtárt, illetve a Stratégiai Partnerségi Intézetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS