2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önálló magyar karok a BBTE-n: a 179 érintett egyetemi tanár közül 149 támogatja a tervet

2005. december 02. 16:33, utolsó frissítés: 16:46

Önálló magyar karok létrehozását kérte a Babes-Bolyai Tudományegyetem szenátusától a Bolyai Kezdeményező Bizottság három tagja. Az írásos kérelem értelmében az egyetem magyar oktatói versenyvizsga nélkül kerülnének át a természettudományi, a humántudományi, valamint a társadalomtudományi karra.

A magyar karokat a tudományegyetem 149 tanára kéri, a dokumentumot és az aláírásokat tartalmazó íveket 16092/2005-11-30 szám alatt iktatta az egyetem. A kérelemben magyar természettudományi, bölcsész és társadalomtudományi kar megalakítása szerepel. Az átszervezés 179 főállású magyar oktatót érintene.

Közülük 149 támogatja a tervet (83%), 2 ellenzi (1%), 28 tanár nem kívánt véleményt mondani, nem vállalta azt aláírásával, vagy nem sikerült elérni.

A jelenleg is önálló magyar karként működő református és római katolikus vallástanárképző kar változás nélkül folytatná munkáját. A javaslat alapján a közgazdaságtudományi, jogi, testnevelési és pszichológia karon működő magyar tanszékek a jelenlegi rendben, a szakonként elkülönített karokon működnének tovább. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS