2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu: Csapó összekeveri Romániát a Dnyeszteren Túli Köztársasággal

2005. december 05. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

Rendezzenek nemzetközi résztvétellel megbeszélést az eurorégiónak tekinthető Székelyföld autonómiájáról – kéri Băsescu államfőtől levélben Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Băsescu november végi franciaországi látogatásán tett javaslatot Koszovó helyzetének rendezésére.

Az államfő párizsi javaslata saját rendfenntartói erőt, saját pénznemet adna Koszovónak olyan formában, hogy ez ne sértse a szerb állam egységét. Erre reagálva az SZNT kérte Băsescut, javasolja ugyanezt Székelyföld esetében is.

Az államfő válaszul "politikai túlkapásnak" nevezte, hogy javaslata "spekulációk tárgyává vált". Băsescu úgy véli, Csapó összekeveri Romániát a Dnyeszteren Túli Köztársasággal, mely egyoldalúan kiáltotta ki Moldovától való függetlenségét. Felkérte Csapót, hogy olvassa el figyelmesen Románia alkotmányát és a vonatkozó jogszabályokat.

A SZNT elnökének viszontválasza: ha Koszovó esetében érvényes az autonómia, mint a helyzetet megnyugtatóan rendező megoldás, akkor a Székelyföld esetében, és minden szülőföldjén élő nemzeti közösség esetében is érvényes kell legyen" – nyilatkozta Csapó az Új Magyar Szó napilapnak.

Az SZNT elnöke azt is közölte, csupán a nemzetközi kötelezettségek betartását kérik Bukaresttől. Arról is beszélt, hogy ha a SZNT a parlamentáris demokrácia eszközeivel nem ér el eredményt, akkor más demokratikus eszközökhöz folyamodik. Kifejtette, hogy európai normáknak megfelelően az autonómia területi formáit is be lehet vezetni úgy, hogy ez ne sértse az államok egységét – sőt, még alkotmánymódosításra sem lenne szükség. (új magyar szó/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS