2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A CIA-börtönbotrány is témája lesz Rice bukaresti vizitjének

2005. december 05. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

A Cotroceni-palotában írja alá kedden a szerződést az amerikai katonai támaszpontokról Condoleezza Rice és Mihai-Razvan Ungureanu külügyminiszter. A politikai egyezmény részleteit csak utólag pontosítják. Rice látogatásának további részletei a szigorú biztonsági intézkedések miatt egyelőre nem publikusak.


Az amerikai külügyek vezetője viszont politikai, gazdasági és katonai szempontból is értékelni fogja a román-amerikai kétoldali kapcsolatokat, s valószínűleg szó lesz majd a is, a Fekete-tenger és a Nyugat-Balkán regionális problémáiról. Rice bukaresti látogatásán részt vesz Nicholas Taubman, az USA új romániai nagykövete is, aki hétfőn adja át megbízólevelét a külügyminisztériumban és az elnöki hivatalban.

Rice ma kezdõdõ ötnapos európai körútján a CIA-börtönök kapcsán kirobbant botrányt is igyekszik enyhíteni. A The Washington Post napilap szerint a miniszter erről még indulása előtt levélben tájékoztatja az érintett kormányokat. Rice várhatóan azt közli majd, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kéne a bírálatoktól, mert a CIA műveleteiről bizonyos európai kormányoknak és titkosszolgálatoknak tudomásuk volt. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS