2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki akarja iktatni Boc a jövendő autonómiatanácsok "vétójogát"

2005. december 06. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Amennyiben a koalíció egyes vezetői nem támogatják a kormányprogram bizonyos kitételeit, lépjenek ki – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes a Demokrata Párt vezetőjének a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos kifogásaira reagálva hétfőn.

Emil Boc Bukarestben kijelentette: pártja nem támogatja jelenlegi formájában a törvénytervezetet, hacsak a Velencei Bizottság javaslatai mellett újabb módosításokat nem iktatnak be a szövegébe.

Boc egyebek között ki akarja iktatni a jövendő autonómiatanácsok "vétójogát". Markó felhívta Boc figyelmét: a tanácsok nem rendelkeznek vétó-joggal, hanem a kulturális, oktatási intézmények döntéseiről véleményezésüket kötelezően figyelembe kell venni. A politikus kiiktatná az állampolgárok jogainak védelmére vonatkozó kritériumot is.

Markó pontosítása: a törvénytervezet előírásai kizárólag a Romániában élő állampolgárokra vonatkoznak, és nem azokra, akik nem rendelkeznek román állampolgársággal. Ami pedig a nemzeti kisebbségek helyi szintű számarányára vonatkozó "jelentős arány" kifejezést illeti (ez is Boc kifogásai között szerepelt), a Markó jelezte: a Bizottság javaslatait figyelembe véve a tervezetet módosították, jelenleg a 20%-os arány szerepel a szövegben.

Nemrég a koalíció pártelnökei – köztük Emil Boc is – aláírtak egy megállapodást, amelyben a kisebbségi törvénytervezet kormány által elfogadott változatának támogatására kötelezték magukat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS