2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségek és a román nyelv: panaszt tenne a CNCD-nél a Bolyai Bizottság

2005. december 06. 18:03, utolsó frissítés: 18:37

A Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) készül panaszt tenni a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) néhány egyetemi tanárral és RMDSZ-politikussal együtt. A sajtó rendelkezésére bocsátott, egyelőre még nem végleges dokumentum szerint a kisebbségek nyelvén tanuló diákokat hátrányos megkülönböztetik a képességvizsgán és az érettségin.

Bár a kisebbségek számára az általános iskolában külön tanrendet állítottak össze román irodalomból, a 8. osztály végi képességvizsga elbírálási szabályzata ugyanaz, mint a román diákoké. Ugyanakkor a líceumokban és szakiskolákban anyanyelvükön tanuló kisebbségek számára a románnyelv-tanítás a többségiekkel megegyező tanrend szerint történik, és ez negatív hatással van a nyelvtudásra.

Érettségin az elbírálási szabályzat nem tesz különbséget a román anyanyelvű, és anyanyelvükön tanuló kisebbségek között. A BKB szerint a diszkrimináció abban áll, hogy mivel egy idegen nyelv nem tanulható meg anyanyelvi szinten, a gyengébb osztályzataik miatt a kisebbségek hátrányba kerülnek az egyetemi felvételiken.

A Transindex Hantz Pétert, a BKB alelnöke arról kérdezte, hogy hogyan reagál Nicolae Bocsa BBTE-rektor november 30-i bejelentésére, miszerint az egyetemvezetés nyitott arra, hogy keretet biztosítson a "Babeş-Bolyai Tudományegyetem projektumának újratárgyalására" (erről a felszólalásról Salat Levente rektorhelyettes számolt be lapunknak adott interjújában).

Erre, illetve Salat kijelentésére, miszerint nem tartja lehetetlennek, hogy “nagyon merész ötletek is napirendre kerüljenek, amelyek akár túlmenjenek azokon az elképzeléseken, amelyekre a BKB kezdeményezte aláírásgyűjtés vonatkozott” Hantz így reagált: “nagyon örülünk, hogy a BBTE vezetői még a BKB terveinél is nagyobb önállóságot adna a magyar oktatási vonalnak.

Azonban kérjük, hogy ebben benne legyen a magyar karok megalapítása, illetve a magyar karok létrehozásáról szóló elvi döntés 2006 január 30.-ig szülessen meg. Nem szeretnénk, ha a merész tervek ürügyén vakvágányra kerülne a magyar karok létrehozása.” (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS