2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leghamarabb 2007 nyarán érkeznek egységek az amerikai bázisra

2005. december 06. 18:30, utolsó frissítés: 2005. december 07. 10:54

Csak "szükség esetén" állomásoznának amerikai csapatok az újonnan megnyitandó romániai támaszponton – erről a US Army napilapja, a Stars and Stripes internetes kiadása számol be. A támaszpontokról szóló szerződést kedd este írta alá Condoleezza Rice amerikai és a MIhai Razvan Ungureanu román külügyminiszter. A támaszpontokat alapesetben csak kiképzésre és raktározásra fogják használni – írja a lap.

A Rice-Ungureanu megállapodás tulajdonképp csak a további tárgyalások keretét rögzíti – hogy konkrétan mi kerül be a szerződésbe, azt a két fél katonai szakértői rögzítik az elkövetkező hónapokban.

J. A. "Cappy" Surette kapitány, a Pentagon egyik szóvivője azt közölte: még mielőtt további amerikai csapatok érkeznének Romániába, fel kell mérni, milyen infrastruktúrára van szükség, mennyire lenne kockázatos a támaszponton élni, és mekkora az ország életszínvonala.

Az első katonai egységek leghamarabb 2007 nyarán érkeznének, és vehetnék használatba a smârdani és a babadagi gyakorlóteret, valamint a Mihail Kogălniceanu-i katonai repteret. E három település Dobrudzsában található; a román fél a Brassó környéki Nagysinken található gyakorlóteret is felajánlotta az amerikai hadseregnek. (bbc/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS