2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította Rice a börtönbotrány-kérdést Bukarestben

2005. december 07. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

Nem volt hajlandó válaszolni bukaresti sajtóértekezletén Condoleezza Rice a titkos CIA-börtönök létéről szóló információkkal összefüggő találgatásokra. Hangoztatta: nem akar hírszerzési és biztonsági érdekeket sérteni.

Băsescu elnök határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek Romániát is "hírbe hozták". Nyomatékosan figyelmeztetett: senki nem tehet olyan felelőtlen kijelentéseket, miszerint Románia titkos börtönöket tart fenn, amelyben foglyokat kínoznak.

Leszögezte: a terrorizmus elleni együttműködés keretében eddig is szálltak le amerikai gépek román földön, és ezután is le fognak szállni. Ezt a tényt senki nem használhatja fel olyan gyanúsítgatásokra, amelyek szerint Románia lábbal tiporja az emberi jogokat. Az elnök a nemzetközi fórumokhoz és civil szervezetekhez szólva kijelentette: képviselőiket az ország területének bármely pontjára bármikor beengedik, hogy személyesen győződjenek meg az említett állítások alaptalanságáról.

Az amerikai diplomácia vezetője azért érkezett tegnap este pár órára Bukarestbe, hogy aláírjon egy "történelminek" minősített megállapodást, mely szerint Románia amerikai katonai létesítményeket fogad be.

A Berlinből érkező Rice valamivel több, mint három órát tartózkodott Bukarestben. A megállapodás aláírása előtt négyszemközt tárgyalt Băsescu elnökkel, majd a tanácskozás a delegációk bevonásával folytatódott. A megállapodást nyilvánosságra kívánják hozni, s a parlament elé terjesztik.

Rice villámlátogatása az Egyesült Államok nagykövetségén ért véget. Rice ezután Kijevbe repült, ahol találkozik Viktor Juscsenko ukrán elnökkel is, majd kevesebb mint 24 óra után Brüsszelbe utazik tovább, ahol részt vesz a NATO külügyminiszteri értekezletén. (mti/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS