2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Autópálya: ártándi határátkelőért lobbiznak Magyarországon

2005. december 07. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Ártándnál kapcsolódjon a majdani észak-erdélyi autópálya és a Magyarországon építendő M4-es gyorsforgalmi út – ezért lobbiznak közösen a bihari térség polgármesterei. Az erről szóló közös nyilatkozatot a debreceni megyeházán írták alá az érdekeltek. Az preferált nyomvonal szerint az út Püspökladány – Berettyóújfalu – Biharkeresztes – Ártánd térségében érné el a magyar-román határt.


Az eredeti tervek szerint a gyorsfogalmi út a jelenlegi E60-as nemzetközi úttól északra épülne meg – a bihari polgármesterek az E60-astól délre eső nyomvonalat tartják praktikusabbnak. Biharkeresztes város polgármestere szerint költségtakarékosabb lenne, ha az autópálya és a gyorsforgalmi út Ártándnál találkozna, mert nem kellene új határátkelőt építeni.

Az ártándi metszéspontról korábban már megállapodtak az érdekelt felek a magyar-román kormányülésen Bukarestben. Az M4-es gyorsforgalmi út Ártándig tartó szakasza s várhatóan 2008-2012 között készülhet el.

A tervek szerint 2010-ig épülne meg a magyarországi M3-as sztrádához kapcsolódó Nagybánya – Szatmárnémeti – Vaja gyorsforgalmi út. A projekt részeként Szabolcsban logisztikai centrum létrehozását tervezik Csenger térségében is, hogy ki lehessen használni a térség gazdasági potenciálját. (mti/új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS