2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Btk-módosítás: több százezren tüntettek országszerte - percről percre

2017. február 01. 10:08, utolsó frissítés: 2017. február 02. 10:16

Gigatüntetés tört ki azután, hogy a kormány sürgősségi rendeletben fogadta el a btk-módosítást, illetve elküldte a közkegyelem-törvénytervezetet a parlamentnek.


- A kormány kedd késő este sürgősségi kormányrendelettel módosította a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőeljárási törvénykönyvet, amely többek között jelentősen leszűkítené a hivatali visszaélés bűncselekménynek minősülését
- Ugyancsak elfogadták a közkegyelemről szóló törvénytervezetet, amelyet sürgősségi eljárásban tárgyalhat a parlament
- Már az éjszaka országszerte több tízezer ember ment ki az utcákra, a tüntetések hajnalig tartottak
- A tüntetések szerdán is folytatódnak, a PNL bizalmatlanságit nyújt be a kormány ellen

17:04, 2017. február 02.
Dragnea: ha csak a tévét néztem volna, én is kimegyek tüntetni

Dezinformációs kampányt emlegetett sajtótájékoztatóján Liviu Dragnea PSD-elnök. A PSD állandó végrehajtó bizottságának ülése után tartott sajtóértekezleten Dragnea kijelentette, ha csak a tévét nézte volna, akkor ő is kiment volna tüntetni, annyi a valótlanság, és ez őt a forradalomra és az azutáni időre emlékezteti. Azt mondta, el kell olvasni a kormányrendelet szövegét.

A tüntetőket tiszteli, mindenkinek megvan a szabad véleménynyilvánításhoz való joga, de azt fel fogják kutatni, hogy "ki pénzelte és ki szervezte" meg azokat a csoportokat, akik erőszakot alkalmaztak a bukaresti Victoria téren, kinek "a beteg agyában" született meg a terv - jelentette ki Dragnea, aki egyúttal Klaus Johannis államfőt is erkölcsileg felelőssé tette az erőszakos cselekedetekért.

A PSD-elnök szerint jogászok segítségével megbizonyosodott arról, amit amúgyis sejtett: az ő ügyét nem érinti a Btk.-módosítás, mivel aláírás-hamisítással is vádolják, amire nem terjed ki a módosítás.

A referendum-üggyel kapcsolatban, amelyben jogerősen elítélték, több bűnvádi feljelentést is tesz, például az ügyésszel kapcsolatban, akinek szerinte nem lett volna joga aláírni a vádiratát, és azt is kifogásolja, hogy még mindig nem kapta kézhez az indoklást.

Dragnea cáfolta azt, hogy a DNA és a DIICOT egyesítését terveznék.

A PSD sajtótájékoztatóján Sorin Grindeanu kormányfő elmondta, a PSD vezető testülete bizalmat szavazott a kormánynak. Hozzátette: a kabinetnek még 12 intézkedést kell elfogadnia ebben a negyedévben.

"A PSD végrehajtó bizottságának bemutattam azokat az intézkedéseket, amelyeket az első hónapban hozott a kormány" - mondta Grindeanu, majd felsorolta azokat a szociális intézkedéseket, amelyeket a kormány megelakulása óta fogadott el.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért volt fontos a btk. sürgősségi kormányrendelettel való módosítása, Grindeanu úgy válaszolt: "Mi történik akkor, ha valaki a btk. egy olyan cikkelye miatt van jelenleg börtönben, amelyet korábban alkotmányellenesnek ítélt az Alkotmánybíróság? A rendelet elfogadása azért is volt sürgős, mert a btk. több cikkelyét is módosítja, amelyet korábban alkotmányellenesnek ítélt az Alkotmánybíróság" - mondta Grindeanu.

A miniszterelnök és Dragnea is kijelentette: nem fognak lemondani a büntetőjogot módosító kormányrendeletekről. "Két nappal ezelőtt hoztunk egy döntést, és annak mentén, indokoltan megyünk tovább" - jelentette ki Grindeanu. (hírszerk.)

16:44, 2017. február 02.
Valós és hatékony párbeszédet szorgalmaz a BBTE

Közleményt adott ki a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége, amelyben felkéri az állam intézményeit, hogy kezdjenek valós és hatékony párbeszédbe a romániai társadalmat szétziláló feszültségek enyhítése érdekében.

A közleményben a BBTE képviselői azt írják: noha az intézmény politikailag semleges, nagy felelősség terheli a közösséggel és általában a társadalommal szemben, különös tekintettel az ifjú nemzedékre. Ezért felhívást intéznek az állam intézményeihez, hogy a modern polgáriasság szellemében tartsák tiszteletben a demokrácia és jogállamiság eszméit.

A közleményt Ioan-Aurel Pop, a BBTE rektora, Ioan Bucur, a Doktori Tanulmányok Intézetének igazgatója, az egyetem kilenc rektorhelyettese, valamint Ioan Chirilă, az egyetem szenátusának elnöke látta el kézjegyével.

Az aláírók leszögezik: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem aggodalommal vette tudomásul a kormányprogramban szereplő vállalások és a kormány akadémiai szférával kapcsolatos, bejelentett vagy már gyakorlatba is ültetett politikája közti eltéréseket, például a felsőoktatás alulfinanszírozását, amely azt bizonyítja, hogy a kabinet számára a tanügy és kutatás nem jelent prioritást. Az aláírók sérelmezik a kutatási és fejlesztési minisztérium szétválasztását a felsőoktatástól, kijelentve, hogy ezek a lépések elszakítják a hazai egyetemi szférát az európai oktatási és kutatási közegtől.

A BBTE képviselői a napokban számos egyetemi hallgatót utcára szólító tüntetések kapcsán azt írják: a fiatalok hangjára oda kell figyelni, valós és jószándékú párbeszédet kell folytatni velük.

"Ilyen pillanatokban, inkább mint bármikor, Romániának társadalmi kohézióra van szüksége, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége pedig felhívást intéz az állami intézmények közti valós párbeszéd kialakítására, mert ezek feladata a társadalom harmóniájának biztosítása, valamint az Európai Unió értékeinek elhivatott felvállalása" - olvasható a BBTE vezetőinek közleményében. (agerpres)

16:14, 2017. február 02.
A BBTE jogi kara határozottan ellenzi a sürgősségi kormányrendeletet

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem jogi kara - csatlakozva a Temesvári Nyugati Egyetem jogi karához - határozottan ellenzi a Btk.-t és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletet.

A Florin Streteanu dékán által aláírt közleményben az áll, hogy bár az utóbbi két évtizedben az összes kormány élt a büntetőjogot is érintő, indokolatlan sürgősségi kormányrendeletek használatával, a legutóbbi kormányrendelet ismeretében ennek elfogadása minden tolerálható határon túlmegy.

A közleményben kifogásolják a valódi közvita hiányát, valamint úgy vélték, hogy a jogszabály tartalma és élfogadásának módja arra ad gyanút, hogy kifejezetten egy szűk politikusi kör igényeire szabták, és nem egy társadalmi igényre ad választ. (hírszerk.)

15:25, 2017. február 02.
Újságírókat "listázott" a belügyminiszter

Sajtótájékoztatója elején Carmen Dan belügyminiszter felsorolt néhány olyan, általa véleményformálónak nevezett személyt, akik támogatták a közösségi oldalakon szerveződő tüntetéseket. Ezek között voltak újságírók - Lucian Mândruță, Emilia Șercan, Cătălin Tolontan, Andrei Gheorghe - és politikusok - Nicușor Dan, Clotilde Armand - is.

Erre reagálva Valentin Jucan, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja közleményében azt írta, a miniszter túllépte a hatáskörét azzal, hogy újságírók szabad véleménynyilvánításhoz való jogát kritizálta. (hírszerk.)
15:09, 2017. február 02.
Turcan: a PSD szervezett bűnbandává alakult

Carmen Dan belügyminiszter lemondását kérte csütörtökön a PNL ügyvivő elnöke, amiért a tárca alárendeltségében működő intézmények nem kezelték megfelelően a szerdai bukaresti tüntetésen történt incidenseket. Raluca Turcan sajtótájékoztatóján azt mondta, a Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt "szervezett bűnbandává alakult", ezért kéri, hogy Dragnea mondjon le a Képviselőház elnöki tisztségéről.

"A PSD szervezett bűnbandává alakult. (...) Az, hogy valaki 40% fölötti eredményt ért el a választáson, még nem jogosítja fel arra, hogy a politikai kiskirályok érdekeit szolgáló célokra használja fel a parlamenti többséget, az állami intézményeket" - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Turcan.

A PNL ügyvivő elnöke ugyanakkor a belügyminiszter lemondását is kérte, amiért "hazudott, és emberéleteket sodort veszélybe".

"A miniszter bebizonyította, hogy pártparancsra cselekszik, hogy figyelmen kívül hagyja az állami intézményektől kapott információkat, csak azért, hogy eleget tegyen a kormánykezdeményezés egyetlen kedvezményezettjének. A fő kedvezményezett és a legnagyobb nyertes Liviu Dragnea. Ő nyer, az ország veszít. Életbevágóan fontos, hogy a következő napokban Dragnea nyújtsa be lemondását. Ezt az üzenetet küldi neki az ország több ezer állampolgára, akiknek csalódást okozott mindaz, ami az elmúlt napokban történt" - fogalmazott Turcan, aki ugyanakkor felhívást intézett a PSD végrehajtó bizottságának ülésén részt vevőkhöz, hogy ne helyezzék Liviu Dragnea érdekeit az ország érdekei fölé.

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán Turcan azt mondta, valós esély van arra, hogy megszavazza azt a parlament.

"Jelen pillanatban nem a számokon, a képviselők és szenátorok létszámán van a lényeg, hanem azon, hogy két választási lehetőség van: az embereknek választaniuk kell egy demokratikus ország és egy korrupt, diktatórikus ország között, amelyben törvény szabályozza a lopást. Úgy vélem, sok olyan honatya van a parlamentben, akik csatlakoznak kezdeményezésünkhöz. Ez az egyetlen lehetősége az ellenzéknek a kormány leváltására" - mondta a PNL ügyvivő elnöke. Turcan hozzátette, 120-an írták alá az indítványt, és a Népi Mozgalom Párt is jelezte, hogy támogatja azt. (agerpres)

15:07, 2017. február 02.
Iaşi PSD-s polgármestere szerint vissza kell vonni a rendeletet

Mihai Chirica, Iaşi polgármestere, a PSD megyei szervezetének elnöke egy csütörtöki sajtóértekezleten felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a kedd este elfogadott, a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet módosító 2017/13-as sürgősségi kormányrendeletet. A polgármester ugyanakkor kérte Florin Iordache igazságügyi miniszter lemondását, és felszólította Liviu Dragnea pártelnököt, hogy orvosolja az elkövetett hibákat, mert "lehetősége van rá, és hatalmában áll megtenni".

"Azt ajánlom a miniszterelnöknek és pártelnöknek, hogy a legsürgősebben vonják vissza a kormányrendeletet, terjesszenek elő a parlamentbe egy törvénytervezetet, szervezzenek közvitát, hallgassák meg a szakemberek és a civil társadalom véleményét, és hagyjuk, hogy a demokratikusan megválasztott parlament döntést hozzon ebben az ügyben" - jelentette ki Chirica.

Hangsúlyozta: "helyre kell állítani a társadalmi békét" és kérte Florin Iordache igazságügyi miniszter lemondását, aki - véleménye szerint - "egyedül felelős" a kialakult helyzetért.

A polgármester felszólította Liviu Dragneát, hogy javítsa ki az elkövetett hibát. "Egy nagy hatalommal bíró ember, aki profi módon megszervezte a kampányt, amely a PSD választási győzelméhez vezetett. Szemére vetem, hogy nem sikerült hozzáértő embereket választania maga köré, és nem hallgatta meg azok tanácsát, akik számítanak. Felszólítom, hogy orvosolja az elkövetett hibákat, mert lehetősége van rá, és hatalmában áll megtenni" - mondta Chirica, aki hozzátette, nem áll szándékában átvenni a PSD vezetését.

Chirica szerint a PSD-nek folytatnia kell a kormányzást, ám Románia "szinte teljesen indokolatlanul olyan állapotba került, mint 1989-ben, hogy több tucat városban százezrek vonulnak az utcára, hogy hangjukat hallassák".

"Úgy döntöttem, hogy megmondom az igazságot, hogy ne kelljen szégyenkeznem a iasi-iak, a saját pártom és a lelkiismeretem előtt" - magyarázta a iasi-i polgármester. (agerpres)

13:43, 2017. február 02.
Belügyminiszter: a SRI nem figyelmeztette a tárcát

Carmen Dan belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a SRI nem figyelmeztette a tárcát arról, hogy provokációkra lehet számítani a tüntetésen, mindössze telefonos üzeneteket küldött egy államtitkárnak és a rendőrség parancsnokának, amelyben általánosságban írt arról, hogy ultrák vegyülhetnek a tömegbe.

A kormány székházától másfél kilométernyire lévő Dinamo-klubban tartott Steaua-Dinamo kézilabda-meccs közönségének egy része a meccs után "nem szervezetten, hanem egyénileg" érkezett a kormány épülete elé, és - mivel korábban nem viselkedtek agresszíven - lehetetlen volt megakadályozni megjelenésüket a tüntetésen - mondta a belülgyminiszter. (mti)

13:23, 2017. február 02.
79 személyt kísértek be Bukarestben

79 személyt kísértek be a rendőrségre, hogy felvegyék személyi adataikat, és megállapítsák, milyen szinten vettek részt az erőszakos cselekményekben a Victoria téri tüntetésen- írja a csendőrség csütörtöki közleményében.

Az idézett dokumentum szerint a csendőrség folyamatosan vizsgálja a tiltakozó akción készült felvételeket - amelyek egy részét a tüntetők küldték be - a rendbontók azonosítása érdekében.

A csendőrség adatai szerint országos szinten 70 tiltakozóakcióra került sor, amelyekből 13-at jelentettek be előre. Ezek közül csak a bukaresti tüntetésen került sor incidensekre. (agepres)

12:33, 2017. február 02.
A New York Times románul és angolul vár korrupciós történeteket

Két nyelven, angolul és románul is felhívást intézett olvasóihoz a The New York Times amerikai lap, hogy küldjenek be történeteket a romániai korrupcióról.

"Az új román kormány egyre növekvő megmozdulásokkal néz szembe az olyan intézkedések miatt, amelyek megengedőbbek a korrupcióval kapcsolatban. Olyan romániai olvasóink történeteikre vagyunk kíváncsiak, akik érezték a korrupció hatásait. Munkában vagy szabadidőben, nagyban vagy kicsiben, orvosi ellátásban, oktatásban vagy bárhogyan máshogy - hogyan volt jelen a korrupció az ön életében? Beküldött történetét felhasználhatjuk egy következő cikkben" - áll a felhívásban, ahol be is lehet küldeni a történeteket.

A The New York Times (valószínűleg a romániai) Facebook-lájkolóinak román bevezető szöveggel posztolta ki a felhívást. (hírszerk)11:29, 2017. február 02.
Johannis: el a kezekkel a DNA-tól!

"El a kezekkel a DNA-tól" - vágott oda sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő arra a kérdésre, hogy mit gondol azokról a felröppent információkról, hogy a kormány tervezi a DNA és a DIICOT átszervezését.

A sajtóban szerda este jelentek meg olyan információk, amelyek szerint a kormány fontolóra vette a DNA és a DIICOT egyesítését. Az igazságügyi minisztérium csütörtök reggel cáfolta ezt.

11:23, 2017. február 02.
A DNA vizsgálja a sürgősségi kormányrendeletet

Kivizsgálás alatt áll az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) egy, a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosítását előíró sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos ügy - nyilatkozta csütörtökön Augustin Lazăr főügyész.

"Folyamatban van egy vizsgálat a DNA-nál, bővebb információkért azonban forduljanak a DNA sajtóosztályához, nem szeretnék pontatlan adatokat közölni önökkel. (...) Kivizsgálás alatt áll a DNA-nál egy ügy, amelyiknek köze van ehhez" - fogalmazott a főügyész a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács ülésén.

11:16, 2017. február 02.
Johannis magyarázatot kér a bukaresti incidensekkel kapcsolatban

Nagyon megérintette a tüntetések nagysága, és hogy az állampolgárok tudják, mit akarnak: jogállamot - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő. Ugyanakkor felszólította a belügyminisztériumot és a csendőrséget, hogy világos írásbeli magyarázatot adjanak arra, hogy miért bonthatták meg egyes erőszakos csoportok a békés tüntetést.

Az államfő szerint megvolt minden szükséges információ, de ahelyett, hogy a csendőrség eleve elkülönítette volna az erőszakos csoportokat, beengedte őket a Victoria térre, és ezzel veszélyeztették a békésen tüntetőket. Később újságírói kérdésre, hogy neki voltak-e információi, és ha igen, miért nem szólított fel nyilvánosan a békés tüntetésre, úgy válaszolt, hogy a kormány dolga ezekkel foglalkozni, majd azt, hogy ő nem kap információkat a SRI-től olyasmivel kapcsolatban, ami a belügyminisztériumra tartozik.

Johannis azt is bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordul a Btk.-módosító sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban.

10:15, 2017. február 02.
A SRI szerint ők időben szóltak a rendfenntartó erőknek

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) időben értesítette a rendfenntartó erőket a nyilvános tüntetések megszervezésére vagy ezek céljának megváltoztatására vonatkozó információkról - közölte a SRI.

"A SRI a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően járt el, azokról az információkról, amelyek a főváros központjában szervezendő nyilvános tiltakozóakciók megszervezésének szándékáról vagy ezek céljának megváltoztatásáról a birtokába jutottak, időben értesítette az rendfenntartó erőket" - írja a SRI közleményében

Az idézett forrás szerint "operatív információcserére" került sor a SRI, belügyminisztérium, illetve a csendőrség képviselői között. (agerpres)

08:38, 2017. február 02.
Húsz személyt kísértek be a csendőrök Bukarestben

A szerda esti tüntetések során a fővárosi csendőrség húsz személyt kísért be a békés tüntetést megzavaró csoport tagjai közül, ugyanakkor több Molotov-koktélt is elkoboztak - jelentette be a bukaresti csendőrség szóvivője, Georgian Enache. Azt is elmondta, négy csendőr sérült meg a Victoria téren szolgálatot teljesítők közül, egyiküket jelenleg is a Floreasca sürgősségi kórházban ápolják.

08:28, 2017. február 02.
Lemondott egy PSD-s miniszter

Lemondott Florin Jianu, a vállalkozói szféráért felelős miniszter. Facebook-bejegyzésében azt írja, évek múlva nem szeretne úgy nézni a gyereke szemébe, hogy azt kelljen mondania, az apja gyáva volt, és olyan dolgokat támogatott, amikkel ő maga sem ért egyet.00:09, 2017. február 02.
Négy személy került kórházba Bukarestben a keddi tüntetések során

Két tüntető és két csendőr szorult kórházi kezelésre kedden este, a bukaresti Victoria téren történt incidenseket követően - nyilatkozta Raed Arafat. Korábban a SMURD bukaresti vezetője, Bogdan Oprita két sérültről beszélt: egy csendőrről, kit téglákkal dobáltak meg, és agyrázkódás szenvedett, illetve egy tüntetőről, akinek a feje közelében robbant fel egy petárda. Egyikük állapota sem súlyos.

23:41, 2017. február 01.
Huligánok balhéztak Bukarestben

A Hotnews információi szerint a Rapid és a Dinamo szurkolócsoportjai zavarták meg Bukarestben a szerda esti békés tüntetést. A közelben lezajlott kézilabdamérkőzésről érkező, 300-350 fős szurkológárdák petárdákkal és üvegekkel dobálták meg a csendőröket, illetve a tüntetők közé is petárdát dobtak. A csendőrök ezt követően vetettek be könnygázat és kezdték oszlatni a tömeget.

23:28, 2017. február 01.
Húszezren tüntettek Nagyszebenben

Nagyszebenben több mint húszezer ember gyűlt össze a tüntetésre, akik Klaus Johannis államfő nagyszebeni háza elé érve azt kiabálták: "Iohannis velünk van!" A tiltakozók ugyanazt az utat járták be, amit az 1989-es forradalom idején a fellázadt tömeg is megtett.

23:27, 2017. február 01.
Bukarestben könnygázat is bevetettek

A bukaresti csendőrség este fél tizenegy után felhívást intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a Vicoria-teret, ellenkező esetben megtörténhet, hogy használni fogják a rendelkezésükre álló felszerelést, mert a rendfenntartókat erőszak érte - közölte a csendőrség szóvivője, Georgian Enache.

A csendőrség hivatalos adatai szerint Bukarestben több mint százezer ember gyűlt össze szerda este a Victoria-téren.

A tüntetők a kormány lemondását, a büntetőjog módosítására vonatkozó rendeletek visszavonását, előrehozott választásokat követeltek. Néhányan közülük petárdákat és füstbombákat dobtak a kormány épületét védő csendőri alakulat közé, a rendfenntartók erre könnygáz bevetésével válaszoltak.

Egy 50-60 év körüli személy elájult a csendőrök védőkorlátja mellett, orvosi ellátásban kellett részesíteni.

A kormány épülete előtt tüntető tömeg zöme azt kiabálta, hogy ellenzi az erőszakos cselekedeteket, a petárdák és füstbombák használatát. (agerpres)

tudósítónktól22:46, 2017. február 01.
Vannak még fotóink Kolozsvárról

Kolozsváron egyszerre nagyon sokan lettek a főtéren: míg a hétórai kezdés előtt 10-15 perccel olyan ezren lehettek, ez negyedóra alatt több ezresre dagadt.Lehet, hogy a hideg miatt is, de elég gyorsan elindult a menet. Nem voltak beszédek, csak egy kis bemelegítő ugrálás, aztán irány a Deák Ferenc utca.

A Budai Nagy Antalt (Dorobantilor) most teljes szélességében elfoglalta a felvonulás.Voltak, akik egységes pannókkal érkeztek.Mások lefordíthatatlan szóviccel.Ez viszont már lefordítható: "ne lopd el a jövőmet!"A megyei könyvtár előtt láttuk be fentről is, hogy mennyien is vannak.

A menet a körforgalomnál visszakanyarodott a főtér felé, ahol tovább folytatódott a tüntetés, és még mindig tart. A Marasti piacnál elénekelték a himnuszt, ebbe néhány csendőr is bekapcsolódott.

22:39, 2017. február 01.
A korrupcióellenes harc leállása miatt aggódnak Románia legfontosabb partnerországai

Románia hat partnere - Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok - kéri Románia kormányát, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot - derül ki a külképviseletek által az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

"Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, mélységes aggodalmunkat fejezzük ki Románia kormányának 2017. január 31-e éjszakai akciójával kapcsolatban, amely aláásta Románia tíz évi, jogállamiságra törekvő és korrupcióellenes lépéseit" - olvasható az angol nyelvű közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a vitatott rendelkezések veszélyeztetik Románia partnerségi kapcsolatait.

Az aláírók szerint a kormány akciója szembement az igazságszolgáltató testületek, a civil társadalom hiteles szereplői és a román állampolgárok egyhangúlag megfogalmazott véleményével és "nem tesz mást, mint súlyosan csorbítja Románia pozícióját a nemzetközi közösségben, kockáztatva a közös, az Európai Unió és NATO alapelvein nyugvó partneri viszonyokat".

"Reméljük, hogy Románia kormánya visszafordítja ezt a szerencsétlen folyamatot" - teszi hozzá a közlemény, amely szerint, ha valóban szükség van a vitatott törvénymódosításokra, ezeket csakis az összes érintett fél meghallgatásával, hiteles és megalapozott folyamat eredményeképpen lehet meghozni.

Az aláírók között lévő uniós országok képviselői az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusára figyelmeztetnek, amelynek keretében a közelmúltban újabb jelentés látott napvilágot. Az aláírók emlékeztetnek, hogy a jelentés szerint a korrupcióellenes harcot nem szabad leállítani, ellenkező esetben a mechanizmus lezárása nem történhet meg.

A nyilatkozat EU-tagságú aláírói remélik, hogy Románia olyan utat fog bejárni, amely lehetővé teszi az Európai Bizottságnak, hogy lezárja az ellenőrzési mechanizmust - derül ki a közleményből. (agerpres)

22:02, 2017. február 01.
Sepsiszentgyörgyön 300-500 ember tüntetett

Sepsiszentgyörgyre 8 órára hirdettek meg tüntetést, a 300-500 tiltakozó nagyjából másfél órán keresztül tüntetett az új főtéren. Csütörtök kora délutánra újabb megmozdulást terveztek.21:55, 2017. február 01.
Kolozsváron is tart még a tüntetés

A tüntetők, miután visszakanyarodtak a Marasti piacnál, ismét a központban vannak. Az Unió (Memorandumului) utcában hosszú sorban állnak a buszok - derül ki jelenlévők élő Facebook-tudósításából. Úgy tűnik, a Monostorra tartanak.

21:54, 2017. február 01.
Bukarestben voltak némi incidensek

Kövekkel teli palackokat dobtak néhányan a kormányépület bejáratának kerítése felé, mások petárdáztak. Azonban a tömeg azonban elkezdte skandálni, hogy "Fără violenţă", azaz erőszak nélkül. A csendőrök egy embert kiemeltek a tömegből és a Victoria palota udvarára vitték, írja az Adevarul.

21:46, 2017. február 01.
Csíkszeredában is tüntettek

Csíkszereda főterére is kimentek tüntetni a btk-módosítás és a közkegyelem ellen.21:42, 2017. február 01.
És egy élő közvetítés, szintén Bukarestből

Teljesen elfoglalták a Victoria-palota előtti teret.21:27, 2017. február 01.
Itt egy kép Bukarestből21:21, 2017. február 01.
Digi24: a forradalom óta nem volt ekkora tüntetés

A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint országszerte több mint 300 ezren vannak az utcákon. Ők a bukaresti tömeget 150 ezresre, a kolozsvárit 35 ezresre, a nagyszebenit 20 ezresre saccolják. Ezek a számok - legalábbis a kolozsvári - kicsit magasnak tűnnek, de tény, hogy rengetegen vannak.

21:17, 2017. február 01.
Kelemen: nem ismerjük a bizalmatlansági indítvány szövegét

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy azok, akik kezdeményezték a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, nem kérték a szövetség támogatását, és arról, hogy megszavazzák-e, majd "a megfelelő pillanatban" döntenek.

"Nem ismerjük az indítvány szövegét. Nem kérték támogatásunkat az indítványhoz. Nem kerestek, majd döntünk a megfelelő pillanatban. (...) Még nincs itt a megfelelő pillanat" - jelentette ki a parlamentben az RMDSZ szövetségi elnöke. (agerpres)

21:05, 2017. február 01.
Az igazságügyi miniszter a Facebookon próbálja elmagyarázni a btk-módosítást

Arra inti Florin Iordache igazságügyi miniszter az országszerte tiltakozókat, hogy "olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen" az általuk kifogásolt sürgősségi kormányrendeletet. A tárcavezető szerint "nincs semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen" ebben a jogszabályban.

"Az emberek utcára vonultak, mert a közösségi hálón terjesztett érvek alapján felháborodást váltott ki belőlük ez a kormányrendelet. Pedig semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen nincsen benne. És én ellenérvekkel fogok válaszolni a közösségi hálón terjedő érvekre. Arra bátorítom az utcákon tüntetőket, olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen - saját és nem mások szemével - a kormányrendeletet is, és az én magyarázataimat is" - írja Facebook-bejegyzésében a tárcavezető.

A miniszter szerint hamis azt állítani, hogy nem lehet sürgősségi kormányrendelettel módosítani a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet.

"A Cioloş-kormány 151 módosítást eszközölt a két törvénykönyvön. A Romániai Emberjogi Szervezet szerint ezek közül több is az alkotmányosság határát súrolta (...) A PSD nem teremtett semmiféle precedenst, nem tett semmi olyant, amire ne lett volna példa ez idáig" - magyarázza Iordache.

A tárcavezető állítása szerint az sem igaz, hogy a rendelet kivonja a hivatali hatalommal való visszaélést a bűncselekmények köréből.

A Büntető törvénykönyv 297. cikkelyének szövege kétértelmű volt, és alkotmányellenesnek nyilvánították, ezért kellett módosítani rajta - írja Iordache, aki szerint a 200.000 lejnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélés ezután is korrupciós tettnek minősül, és a Büntető törvénykönyv hatálya alá esik, a 200.000 lejnél kisebb kárt okozó hivatali visszaélés pedig a munkatörvénykönyv hatálya alá fog tartozni.

"Lehet, hogy az elmúlt napokban rosszul kommunikáltunk, alkalmat szolgáltatva ezáltal rosszakaróinknak az erőltetett értelmezésekre. Remélem, ezzel az üzenettel sikerült tisztázni a vitatott tényezőket" - zárja bejegyzését a miniszter. (agerpres)

20:42, 2017. február 01.
DNA: a btk-módosítás azoknak is kedvez, akik ezután követnek el hivatali visszaélést

A büntetőjogot módosító sürgősségi kormányrendelet nem csak azoknak kedvez, akik eddig követtek el hivatali visszaélést, hanem azoknak is, akik ezután fognak - állapítja meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közleménye.

"A kormányrendelet előírásai azoknak kedveznek, akik ezután fogják elkövetni a korrupciónak minősülő hivatali visszaélés bűncselekményét, és hasznot húznak a jogszabályból azok is, akik már elkövették ezt a bűncselekményt. Ha életbe lép a rendelet, bármilyen rövid időre is, a kedvezőbb jog elve alapján azok is élhetnek vele, akik ellen már kivizsgálás folyik, vagy vádat emeltek ellenük" - mutat rá az AGERPRES hírügynökségnek küldött, a büntető törvénykönyv módosításainak kockázatait elemző dokumentum.

Az idézett forrás szerint mivel a sürgősségi kormányrendelet kivonja a szolgálati visszaélést a bűncselekmények köréből, a DNA-nak 2.151 bűnügyi eljárást kell megszüntetnie, egy részüket pedig lezárják.

A DNA rámutat, a legnagyobb hatása a 200.000 lejben megállapított kárhatárnak lesz - ez alatt nem számít bűncselekménynek a hivatali visszaélés. Ezt a küszöböt tetszőlegesen állapították meg, bárminemű indoklás nélkül, ezért felmerülhet annak a lehetősége, hogy ez a rendelkezés bizonyos személyeknek hivatott kedvezni - mutat rá a vádhatóság, hangsúlyozva, hogy ugyanígy visszavetheti majd a korrupcióellenes küzdelmet az elévülési határidő öt évre való csökkenése is.

A DNA rámutat még, hogy a hivatali visszaélésre vonatkozó előírás, amely szerint "az (1) és (2) bekezdés nem vonatkozik jogszabályok kibocsátására, jóváhagyására vagy elfogadására", mentesíti a felelősség alól a magas rangú közhivatalnokokat, akik kibocsáthatnak, jóváhagyhatnak vagy elfogadhatnak jogszabályokat.

Eszerint egy jogszabály bármekkora kárt okozhat, kidolgozóit nem lehet felelősségre vonni - magyarázza a közlemény. (agerpes)

tudósítónktól20:35, 2017. február 01.
Fesztiválhangulat van Kolozsváron

Doolás, ugrálás, valódi utcai fesztiválhangulat van a kolozsvári tüntetésen, ahol a megyei könyvtár új épülete előtt álltak meg rövid időre a tüntetők. A tömeg most kanyarodott vissza a központ fele, a Marasti téri körforgalomban teljesen leállították az autós forgalmat.20:29, 2017. február 01.
Bukarestben legalább negyvenezren tüntetnek a kormány előtt

Folyamatosan gyűlnek az emberek a bukaresti Győzelem téren, hogy a büntetőjog módosítása ellen tiltakozzanak. Az ország más városaiban is utcára vonultak az emberek szerda délután és este.

Rendőrségi adatok szerint több mint 40.000-re tehető a fővárosi tüntetők száma. A csendőrség jelentős erőkkel vonult ki a kormánypalota elé.

Kolozsváron több mint 10.000-en, Nagyszebenben, Jászvásáron és Temesváron több ezren tiltakoznak, Marosvásárhelyen és Galacon 1.000-re teszik a tüntetők számát, és tiltakozók gyűltek össze Besztercén, Brassóban, Ploieşti-en, Craiován, Suceaván, Brăilán, Csíkszeredában, Târgu-Jiuban, Zilahon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Piteşti-en és Botoşani-ban is. (agerpres)

tudósítónktól20:21, 2017. február 01.
Forró teát osztanak a tüntetőknek

A tömeg már a Marasti negyedben van, a piac hátánál egy rögtönzött standnál forró teát osztanak nekik:

tudósítónktól19:56, 2017. február 01.
Kellemes tüntetést!

Protest plăcut! (Kellemes tüntetést) - így köszönnek egymásnak a kolozsvári tüntetők

tudósítónktól19:48, 2017. február 01.
Teljesen leállt a forgalom Kolozsvár központjában

A tömeg most kerüli meg Kolozsvár központját, jelenleg a román színháznál vannak. A Budai Nagy Antal (Dorobantilor) teljes szélességén vonulnak. A színház oldalánál áll az autós forgalom, a sofőrök kiszálltak autóikból, és a tüntetőket nézik.19:42, 2017. február 01.
Élőben a kolozsvári tüntetés19:40, 2017. február 01.
Vita lesz az EP-ben a romániai helyzetről

Az Európai Parlamentben február 2-án, csütörtökön romániai idő szerint 10 órától vitát szerveznek az igazságszolgáltatás és jogállamiság helyzetéről Romániában - közölte a EP sajtószolgálata.

19:39, 2017. február 01.
A szenátorok elutasították, hogy sürgősségi eljárással tárgyaljanak a közkegyelemről

Elutasította a szenátus szerdán a kormány arra vonatkozó kérését, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a közkegyelemre vonatkozó törvénytervezeteket.

Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) felsőházi frakcióvezetője azt javasolta, hogy a szakbizottságok február 14-éig készüljenek el a véleményzéssel, 21-éig pedig a jogi bizottság is állítsa össze a jelentését. A megtárgyalandó jogszabálytervezetek az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatainak nyomására születtek ugyan, de nem tesznek eleget a sürgősségi eljárás kitételeinek - érvelt a szociáldemokrata frakcióvezető.

A szenátus plénuma 8 támogató és 99 ellenszavazattal elutasította azt a javaslatot, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelemben részesítő törvény tervezetét. (agerpres)

tudósítónktól19:30, 2017. február 01.
Hányan vannak Kolozsváron?

Alig merünk tippelni, de sokkal, sokkal többen, mint vasárnap.

tudósítónktól19:22, 2017. február 01.
Elindult a menet Kolozsváron

Akárcsak vasárnap, a Dorobanti fele indulnak a tüntetők.

tudósítónktól19:10, 2017. február 01.
Közben már legalább háromezren gyűltek ki Kolozsváron. Ugrálás is van

tudósítónktól18:57, 2017. február 01.
Kolozsváron

a Monostor irányából egy másik csoport érkezik. Nagy a lelkesedés és zeng az "Uniti salvam".tudósítónktól18:53, 2017. február 01.
Kolozsváron már több mint ezren összegyűltek

A 19 órára meghirdetett tüntetés előtt pár perccel már több mint ezren összegyűltek Kolozsvár főterén. A vasárnapihoz képest több a Le a kormánnyal tábla és bekiabálás, de gyorsan reagáltak már az igazságügyi miniszter keddi "más kérdés?"-t ismételgető ideges reakcióira a sajtótájékoztatón.

16:31, 2017. február 01.
A német kormány is aggódik

A német kormány aggodalommal fogadta a kormány rendeletét a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításáról, és választ vár Bukaresttől arra a kérdésre, hogy a rendelet révén megváltozó környezetben miként lehet folytatni a korrupció elleni küzdelmet - hangzott el szerdán Berlinben a német kormányszóvivői tájékoztatón.

Martin Schäfer külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány döntése "nem jó és nem helyes jelzés", a német szövetségi kormány pedig "világos válaszokat" vár a bukaresti vezetéstől arra, hogy "miként képzeli el a korrupció elleni elkötelezett harc folytatását a megváltozott jogi keretfeltételek között, és hogyan szeretné erősíteni a jogállamot".

Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert felidézte, hogy a kancellár a napokban telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Klaus Johannis államfővel, teljes támogatásáról biztosítva őt az erős és érett román demokrácia kiépítése érdekében a korrupció ellen folytatott küzdelmében.

Angela Merkel az államelnök előtt világossá tette, hogy Berlin szerint "nagyon rossz jelzés lenne a korrupció elleni küzdelem felpuhítása, és a jogállamiság, illetve a reformpolitika relativizálása" Romániában - tette hozzá Steffen Seibert. (mti)

15:54, 2017. február 01.
Kilépett a PSD-ből Aurelia Cristea

Távozik a PSD soraiból Aurelia Cristea volt Kolozs megyei képviselő és tárca nélküli miniszter. A Facebook-oldalán Cristea azt fejtegeti, hogy már letett arról, hogy belülről tudna megváltoztatni bármit is, és hogy elvei már nem találnak a pártéval.Cristea képviselői tevékenységének legfontosabb mozzanata a dohányzás zárt köztéri betiltásának kidolgozása, amely közel egy éve lépett életbe. (hírszerk.)

15:40, 2017. február 01.
Lemondott egy teleormani PSD-s képviselő és egy államtitkár is

Lemondott képviselői mandátumáról Adrian Ionuţ Gâdea szociáldemokrata képviselő.

Adrian Ionuţ Gâdea szerdán arról értesítette a házbizottságot, hogy lemond képviselői tisztségéről.

Adrian Ionuţ Gâdea a PSD Teleorman megyei listáján szerzett képviselői mandátumot.

Ugyancsak lemondott a kormánynak a centenáriumi részlegének koordinátora, Florin-Daniel Şandru államtitkár. Lemondását becsületbeli gesztusnak nevezte, így tiltakozik az elfogadott módosítás ellen. (agerpres)

15:33, 2017. február 01.
Johannis a kormányrendelet visszavonását kéri Grindeanutól

Klaus Johannis államfő levélben kérte Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletet - jelentette be az elnöki hivatal.

15:29, 2017. február 01.
Tăriceanu vitát akar szervezni

Vitát szándékozik szervezni a közkegyelem és a büntető törvénykezés módosításának kapcsán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, amelyre meghívná a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökét, a főügyészt és az bírók szakmai szervezeteinek képviselőit is.

"Kérni fogom a házbizottság engedélyét egy vita szervezésére, mert szerintem egy ilyen fontos jogszabályt meg kell vitatni az igazságügy képviselőivel. Kíváncsi vagyok a véleményükre" - nyilatkozta Tăriceanu. (agerpres)

15:26, 2017. február 01.
A The Guardian is a tüntetésekről cikkezik

Összefoglaló riportot közölt a The Guardian brit lap a kedd esti tüntetésekről, amelyben az este elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, Klaus Johannis államfő nyilatkozatát és Jean-Claude Jucker EB-elnök reakcióját is ismertetik.

15:08, 2017. február 01.
Az USR aláírta a bizalmatlansági indítványt

"Nehéz pillanat ez, és szükségünk van a legerősebb, rendelkezésünkre álló eszközre a Grindeanu-kormány visszaélése ellen. A PNL-vel közösen aláírtuk a bizalmatlansági indítványt eme kormány ellen, amely hatalmas kárt okozott az országnak. Várjuk a PMP törvényhozóit is, hogy csatlakozzanak az ellenzékhez, és közösen próbáljuk meg megállítani a közkegyelem és az amnesztia [sic!] tervezeteit" - írta Facebook-oldalán Nicușor Dan USR-elnök.

14:36, 2017. február 01.
"Módosul a Btk. – és most eldobjuk az agyunkat?"

Barna Gergő szociológus szerint az lenne a legcélszerűbb, ha józan fejjel, racionálisan átgondolnánk a dolgokat, mielőtt még az utcán találjuk magunkat. Teljes cikke itt olvasható.
14:35, 2017. február 01.
USR-s törvényhozók félbeszakították az igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóját

Sajtóértekezletet akart tartani kedden kora délután Florin Iordache igazságügyi miniszter a btk.-módosítással és a közkegyelemmel kapcsolatban. A sajtótájékoztató közben azonban az USR több tagja "Szégyen" feliratú táblákkal vette körbe. Iordache leállította a sajtótájékoztatót és kiment. (digi24)13:47, 2017. február 01.
Johannis: a Nép Ügyvédje emelhet alkotmányossági kifogást

Klaus Johannis államelnök szerdán kijelentette: a Nép Ügyvédjének módjában áll alkotmányossági kifogást emelni a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ellen, ugyanis erre 2013 óta van precedens. Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje erre úgy reagált: meg fogja vizsgálni az államfő érveit, és a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz ebben a kérdésben.

Klaus Johannis szerdán, a Victor Ciorbeával folytatott megbeszélést követően azt mondta: az államelnöki hivatal jogászaival megkeresték azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy 2013. október 9-én az akkori Nép Ügyvédje megtámadott az Alkotmánybíróságon egy, fizetésképtelenséggel kapcsolatban hozott sürgősségi kormányrendeletet, noha az csak 2013. október 25-én lépett volna hatályba. Az Alkotmánybíróság akkor helyt adott a kifogásnak. Van tehát precedens arra, hogy az ombudsman megtámad az Alkotmánybíróságon egy olyan rendeletet, amely még nem lépett érvénybe, így a büntetőjogot módosító, kedd este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen is alkotmányossági kifogást emelhet - magyarázta Johannis.

Az államfő azt mondta, reméli, hogy Ciorbea "holnap vagy legkésőbb holnapután meghozza a helyes döntést, és alkotmányossági kifogást emel a rendelet ellen". (agerpres)

13:43, 2017. február 01.
Temesváron több mint ezren tüntettek

Az Agerpres tudósítása szerint több mint ezren tüntettek Temesváron a prefektúra előtt a kormány és a nép ügyvédje lemondását követelve.A tüntetés szervezői bejelentették, hogy szombaton nagy tüntetés lesz Bukarestben, amelyre Temesvárról is utazhatnak. Bukarestben többen ingyenes szállást ajánlottak fel a tüntetésekre odautazóknak.


13:33, 2017. február 01.
Az Európai Bizottság aggódik

Közös nyilatkozatot adott ki a kormány keddi döntéseivel kapcsolatban Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Frans Timmermans első alelnök, amely szerint "aggodalommal követik a romániai eseményeket".
13:23, 2017. február 01.
A román értelmező szótár is tiltakozik: a nap szava a semmiházi

A tiltakozás egy nem mindennapi módját választották a román értelmező szótár, a Dex online változatának szerkesztői a kedd este elfogadott Btk.-módosítás és a közkegyelmi törvénytervezet ellen. A nap szavának a 'semmiházi, jellemtelen' jelentésű lichea szót választották, és Sorin Grindeanu miniszterelnök képével illusztrálták. Az oldal tetején jelzik, hogy ez a szerkesztők többségének, bár nem a teljes szerkesztőségnek az állásfoglalása.12:19, 2017. február 01.
Az RMDSZ egyelőre nem döntött arról, hogy felbontja vagy sem a parlamenti együttműködést

"Aggályosnak tartjuk azt, hogy a kormány kapkodva, ha úgy tetszik, „lefekvés előtt” döntött ebben a kérdésben" - nyilatkozta a Transindex megkeresésére Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Teljes nyilatkozata itt olvasható.

12:18, 2017. február 01.
Kövesi összehívta a DNA vezetőtanácsát

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze bejelentette: összehívta szerdán a DNA vezetőtanácsát, hogy felmérjék a büntető törvénykönyvek módosításából következő kockázatokat.

A Digi 24 televíziócsatornának Kövesi úgy nyilatkozott, 2151, hivatali visszaéléssel kapcsolatos iratcsomót vizsgálnak jelenleg. Az utóbbi három évben 1170 magánszemélyt és 30 jogi személyt állítottak bíróság elé hivatali visszaélés miatt, a vádlottak okozta anyagi kár pedig meghaladja az egymilliárd eurót. Ha ezen dossziék ügyében megszűnik a nyomozás, az rögtön éreztetni fogja kockázatos következményeit, tette hozzá a DNA főügyésze.

11:25, 2017. február 01.
Dragnea kihúzta a Get out of jail free-kártyát a btk-módosítással?

Kedden, még a btk.-módosítás elfogadása előtt kérdeztük meg Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetőjét, hogy amennyiben a közkegyelem-tervezet a parlamentbe kerül, tartalma szempontjából milyen álláspontot fog képviselni az RMDSZ azon túl, amit Kelemen Hunor szövetségi elnök jelzett. Cikkünk itt olvasható.

11:17, 2017. február 01.
A bukarestiek kiugranak a munkából egyet tüntetni

A Hotnews riportere szerint a kormányépület előtt 11 óra körül már körülbelül ezerötszázan gyűltek össze. Vannak, akik munkahelyi szünetben léptek ki tüntetni.

A tüntetők azt kiabálják, hogy "szégyen", "tolvajok éjszakája", "le a kormánnyal!", "előrehozott választásokat!"

10:42, 2017. február 01.
Alkotmánybíróságra kerül a sürgősségi kormányrendelet

A Legfelső Bírói Tanács egyhangúlag megszavazta, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak a Btk. sürgősségi kormányrendelettel való módosítása miatt.

10:18, 2017. február 01.
Johannis meglátogatja a nép ügyvédjét, bár annyira nem hiányzik neki

Állásfoglalást vár Klaus Johannis államfő a Nép Ügyvédjétől a kormány legutóbbi döntéseivel kapcsolatban.

"Azon gondolkodom, hogy meglátogatom ma. Régóta nem láttam. Nem mintha hiányozna, de úgy vélem, személyesen kell közölnöm vele, hogy mindannyian várjuk az állásfoglalását" - mondta az államfő a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács ülésén.

Az elnök abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy első lépésként alkotmányossági kifogást kell emelni a büntetőjog módosítását előíró sürgősségi kormányrendelet ellen. (agerpres)

10:15, 2017. február 01.
Bukarest korán kelt

Bukarestben reggel 9-től folytatódtak a tüntetések a kormány előtt.A nap folyamán ismét lesznek tiltakozások az ország nagyvárosaiban.

10:04, 2017. február 01.
Johannis: ezt nem tolerálhatjuk!

Megengedhetetlen az, amit a kormány tett - mondta szerdán Klaus Johannis államfő a kabinet által előző este elfogadott, a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletre utalva.

"Ez megengedhetetlen, csúfot űz a kormány belőlünk, amikor az éj leple alatt, a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyása nélkül hoz sürgősségi rendeletet olyan érzékeny témákban, mint a Büntető törvénykönyv és a Bűnügyi perrendtartás. Ezt nem tolerálhatjuk" - mondta az elnök a Legfelső Bírói Tanács (CSM) ülése előtt.

Az államfő hozzátette, az ülést követően közölni fogja, milyen további lépéseket tesznek az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS