2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Negyedik este vonultak utcára a Btk.-módosítás ellen

2017. február 03. 17:28, utolsó frissítés: 2017. február 04. 13:11

A főügyész a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendeletek felfüggesztését kérte tegnap. Vasárnap Budapesten is tüntetés lesz.


- A PSD vezetőtestülete csütörtökön úgy döntött, nem vonják vissza a Btk.-t és a Büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletet
- A Nép Ügyvédje pénteken bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul a rendelettel kapcsolatban
- A rendelet kedd késő esti elfogadása óta minden este százezrek mentek ki tüntetni országszerte

13:30, 2017. február 04.
Az Alkotmánybíróság elnöke reméli, február 10-e előtt döntés születik a sürgősségi kormányrendeletek ügyében

Reméljük, hogy a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében február 10-e előtt döntés születik - nyilatkozta szombaton Valer Dorneanu, az Alkotmánybíróság elnöke.

"Remélem, hogy február 10-e előtt döntünk" - válaszolta Dorneanu, amikor arról kérdezték, hogy mikor tárgyalja az Alkotmánybíróság a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ügyében érkezett alkotmányossági kifogásokat. Bővebben itt.

09:41, 2017. február 04.
A főügyész a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendeletek felfüggesztését kérte tegnap

A főügyész pénteken a Büntető törvénykönyv és a Büntető perrendtartás módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletek felfüggesztését és hatályon kívülre helyezését kérte a bukaresti fellebviteli bíróságon.

Augustin Lazăr kérte, hogy a sürgősségi kormányrendeletek felfüggesztésére vonatkozó kérelmét sürgősen tárgyalja a bíróság, még mielőtt azok február 9-én érvénybe lépnének.

Augustin Lazăr már tegnap bejelentette, hogy meg fogja támadni a Főügyészség a bíróságon a kormány által kedden elfogadott sürgősségi rendeleteket.

A Btk. módosítását nem lehet saját belátás szerint végrehajtani, ezt egy, a legkiválóbb jogászokból álló testület által kidolgozott egységes terv alapján kell megvalósítani - nyilatkozta a főügyész még tegnap az Agerpres hírügynökségnek. (hírszerk.)

09:06, 2017. február 04.
Vasárnap Budapesten is tüntetni fognak a román nagykövetségnél

Vasárnap Budapesten is demonstrációra kerül sor Románia magyarországi nagykövetségénél. A 17 órára meghirdetett tüntetésen a romániai tiltakozókkal vállalnak szolidaritást, illetve a "legalizált korrupció" iránti elégedetlenségüket fejezik ki. (hírszerk.)

08:35, 2017. február 04.
Országszerte incidensek nélkül érek véget a tüntetések

Bár országszerte több százezer ember vonult utcára, a tüntetések incidensek nélkül értek véget.

Kolozsváron egyes becslések szerint akár 30 ezer ember is tüntetett, Nagyszebenben mintegy 20 ezer ember vonult az utcára, a tüntetés 23 órakor véget ért.

Temesváron 20 ezren vonultak az utcára, a tüntetés 23:30-kor ért véget. Aradon radon 2 500-an vonultak az utcára. Brassóban a tüntetők száma meghaladta a 10 ezret, a tiltakozás 22:40 körül ért véget.

Besztercén, ködben és esőben mintegy 4 ezer ember vonult az utcára. Marosvásárhelyen 2 ezerre becsülték a tüntetők számát. Szatmárnémeti központjában körülbelül ezer ember gyűlt össze.

Zilahon szintén ezer ember gyűlt össze, kiknek a csendőrség "Büszkék vagyunk, hogy civilizált és békés állampolgárokat szolgálunk" feliratú szórólapokat osztogatott.

Nagybányán 5 ezren gyűltek össze a hideg esőben. Déván mintegy ezer ember menetelt a város utcáin. Nagyváradon 3 ezerre teszik a tüntetésen résztvevők számát.

Sepsiszentgyörgyön körülbelül 200 ember vett részt a "menetelés a demokráciáért" című eseményen. Csíkszeredában 100 személy nyilvánította ki egyet nem értését a kormány által hozott rendelettel. (agerpres)

23:07, 2017. február 03.
A rendőrség szerint 22 óra 45 perckor már 90 ezren tüntettek Bukarestben

A rendőrség becslése szerint, pénteken 22 óra 45 perckor mintegy 90 000 ember tüntetett a bukaresti kormánypalota előtt.Tüntetések vannak, illetve voltak többek között Jászvásárban, Kolozsváron, Botoşaniban, Brassóban, Csíkszeredában, Brăilán, Galacon, Nagyszebenben, Craiován, Sepsiszentgyörgyön, Konstancán, Temesváron, Zilahon, Ploieştien, Besztercén, Nagyváradon, Resicán, Vasluiban, Bârladon, Botoşaniban, Nagybányán, Piteştien, Slatinán, Târgovişten, Târgu Jiun, Alexandrián, Suceaván, Tulceán, Marosvásárhelyen, Segesváron, Szászrégenben és Dicsőszentmártonban. (agerpres)

22:38, 2017. február 03.
A hatóságok szerint este tízkor 70 ezren voltak kint a fővárosban

A rendőrség becslése szerint, pénteken 22 órakor mintegy 70 000 ember tüntetett a bukaresti kormánypalota előtt. (hírszerk.)

22:07, 2017. február 03.
Mégiscsak többen vannak, mint tegnap

Bár tudósításunk elején úgy tűnt, hogy kevesebben lesznek a mai esti megmozduláson, több bukaresti forrás is arról számol be, hogy a fővárosban 100 000 embernél is többen vannak jelenleg kint a demonstrálók.

Amennyiben a kolozsvári 30 000-es becslés reális, úgy túlszárnyalta a mai megmozdulás a tegnapit. Egyébként Bukarestben (akkor 100 000-en) éneklik a himnuszt. (hírszerk.)

22:00, 2017. február 03.
Brassóban meg menetelnek21:59, 2017. február 03.
A Ziarul Clujean szerint 30 000-en vannak Kolozsváron21:56, 2017. február 03.
Kolozsváron teljesen leállt a forgalom a központban

Kolozsváron most ért vissza a tömeg a Fő térre egy hosszú városi séta után. Nem úgy tűnik, hogy hamar haza szeretnének menni, a közszállítás teljesen lebénult. Mindeközben Bukarestben kb. 90 000-en vannak már a Forradalom-téren, és egyre csak jönnek metrókkal még többen. (tudósítónktól)21:39, 2017. február 03.
Becslés a ma estről

A News.ro szerint Bukarestben 60 000-en, országosan pedig összesen több mint 130 000-en tiltakoznak a kormány ellen.

21:19, 2017. február 03.
Kicsi balhé, nagy tömeg a fővárosban

Az Adevărul információi szerint 50 000-en vannak kint Bukarestben, egy erőszakosan viselkedő demonstrálót a csendőrök kiemeltek a tömegből. (Adevărul)21:16, 2017. február 03.
Kis erdélyi körkép

Az Agerpres információi szerint Nagyváradon körülbelül 3000-en, Besztercén 2000-en tüntetnek, Szeben és Brassó központjában is hasonló nagyságrendű tömeg gyűlt össze, Zilahon a csendőrség röplapokat osztogatott, amelyeken az állt: "Tiszteljük a békésen tiltakozó állampolgárokat".21:03, 2017. február 03.
Nagybányán 5000 ember gyűlt össze a hideg esőben

Nagybányán 5000 embernél is több tüntet, pedig nagyon esik az eső. Az emberek itt a Forradalom-téren gyűltek össze. A tüntetők egy sírkövet is vittek a térre, amin ez áll: "Itt nyugszik a román demokrácia (1989-2007). (Agerpres)

21:00, 2017. február 03.
A PNL elnöke szerint több PSD-s képviselő is támogatja a bizalmatlansági indítványt

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke azt nyilatkozta pénteken, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője támogatja a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A liberális vezető ismét a büntetőtörvénykönyveket módosító kormányrendelet visszavonását kérte.

'Még hét napunk van arra, hogy megszűntessük ezt a hatalmas feszültséget a román társadalomban, és véget vessünk ennek a próbálkozásnak, amely visszatéríti Romániát a 90-es évek törvénykezésének szürke időszakába' — nyilatkozta Turcan.

Véleménye szerint, ha van rá politikai akarat, akkor el lehet fogadni egy törvényt, amelyik hatályon kívül helyezi a Btk.-t módosító kormányrendeletet.

"A PNL nem csak azt szeretné, hogy gyorsított eljárással tárgyaljanak meg egy ilyen törvényt, hanem nyílt szavazást akar, hogy látni lehessen, ki akar erős és ki gyenge igazságszolgáltatást, hogy pontosan tudni lehessen, ki szeretné, hogy minden állampolgár egyenlő legyen a törvény előtt. (Agerpres)

20:47, 2017. február 03.
Nagy a tömeg Temesváron is

Bizony, és ott is paprikás a hangulat!20:46, 2017. február 03.
"Rabosították" a PSD-seket Bukarestben

A Hotnews portál becslései szerint már legalább 30 000 tüntető van kint Bukarestben, egyesek virágokat osztogatnak a csendőröknek, mások rabruhás PSD-s politikusok képeit hozták magukkal. "Inkább a vállalati emberek, mint a szociáldemokraták"-skandálják.

20:39, 2017. február 03.
Mindeközben Vásárhelyen felpaprikázott a hangulat

A Szabad Emberek Pártja (POL) által közzétett videón jól látszik, amit helyszínen levők is megerősítettek, Vásárhelyen az előző napokéhoz képest nem csökkent a "harci kedv", ismét több olyan felirat látható, ahol a román-magyar együttes fellépést szorgalmazzák.Sétálnak a kolozsváriak20:37, 2017. február 03.
A kolozsvári tüntetők meggondolták magukat, és végül az Egyetem (Universității) utcán keresztül hagyták el a Fő teret, innen mentek a szokásos sétára az Avram Iancu térre (tudósítónktól).20:13, 2017. február 03.
Bukarestben jó a zene

Bukarestben az Adevărul lap tudósítása szerint most körülbelül 12 000 ember lehet a téren, egy hangfalból a Highway to Hell című AC/DC sláger szól. A csendőrök folyamatosan átrendezik a kordonokat. (adevărul)20:09, 2017. február 03.
Bukarestben holnap gyerekekkel "fognak támadni" a tüntetők

Neveléssel a demokráciáért - gyermekek menete (Educație pentru democrație - marșul copiilor) címmel kérik a bukaresti tüntetések szervezői, hogy szombaton lehetőleg mindenki vigye a gyerekét is a demonstrációra.

"Ők huligánokkal jöttek, mi gyerekekkel fogunk. Úgy döntöttünk, hogy visszuk a gyerekeket babakocsiban, kézen fogva, vállra véve, hogy még békesebbé és színesebbé tegyük a tüntetést" - írják az esemény Facebook-oldalán, ahol eddig már több ezren jelezték részvételi szándékukat.

Hasonló esemény lesz Konstancán is a helyi Prefektusi Hivatal előtt. (digi24)19:59, 2017. február 03.
Ki fog derülni, hogyan módosított a kormány éjszaka Büntető Törvénykönyvet

Sorin Grindeanu miniszterelnök elrendelte a január 31-i kormányülés jegyzőkönyve titkosításának feloldásához szükséges procedúrák elkezdését - tájékoztat a kormány sajtóirodájának közleménye.

A kormány január 31-i ülésén fogadták el a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeletet. Az idézett forrás szerint a titkosítás egy, a kormány ülésén elfogadott memorandummal oldható fel. "A procedúrák befejezése után a jegyzőkönyvet közzéteszik" - írja a közlemény. (maszol.ro)

19:53, 2017. február 03.
Kolozsváron kevesebben vannak, mint tegnap, de legalább jó a hangulat

Kolozsváron a Fő téren határozottan jó a hangulat, ma este teát és narancslevelet osztogatnak a tüntetőknek. A tiltakozók főleg a "Vonjátok vissza, és menjetek el!" (Abrogați și apoi plecați) valamint a Románia, ébredj fel! (România, trezește-te!) jelszavakat skandálják. Határozottan úgy tűnik, hogy kevesebben vannak, mint az előző estéken. A tömeg most indul a Deák Ferenc utca (Eroilor) irányába. (tudósítónktól)

19:23, 2017. február 03.
Kolozsváron is gyűl a tömeg, és vannak kreatív figurák

Kolozsváron is jelentős a tömeg, és vannak, akik kreatív módon öltöztek fel ma estére: a védőruhás férfi a szociáldemokrata párt (PSD) ellen védekezik, mivel a tüntetők mostanában gyakran illetik a pártot "a vörös pestis" névvel.

Tudósítónk szerint folyamatosan gyűlnek az emberek a térre, de mintha kevesebben lennének, mint az előző napokon, a Fő tér melletti utcák forgalma sincs lezárva még. (tudósítónktól)

Egyébként most körülbelül ennyien vannak:
18:51, 2017. február 03.
Johannis Máltáról üzen: az európai államfők aggódnak Románia miatt

Az európai vezetők aggódnak a romániai helyzet miatt - nyilatkozta ma Klaus Johannis államfő, aki az Európai Tanács egy informális találkozóján vesz részt éppen Máltán.

A szünetekben szinte minden európai vezetővel beszélgettem, mindannyian tudni akarták, mi történik éppen Romániában. Mindannyian érdeklődnek, aggódnak, és remélik, hogy az ország mindent meg fog tenni, ami telik tőle. Mindannyian remélik, hogy a Románia nem fog eltávolodni a jogállamiságtól" - nyilatkozta az államfő. (digi24)18:44, 2017. február 03.
Bukaresti tüntetés felülnézetből

Ez itt a bukaresti Győzelem (Victoriei) tér felülről. Szépen látszik, ahogyan egyre jobban gyűl a tömeg.18:29, 2017. február 03.
Bukarestben már jelentős a tömeg

Bukarestben már több ezren vannak, az elmúlt napok jelszavait skandálják, úgy mint: Éjszaka, mint a tolvajok (Noaptea ca hoții), Le a PSD-vel (Jos PSD), és PSD a vörös pestis (PSD, ciuma roșie). A Casa Jurnalistului élő videóját itt lehet követni.(hírszerk)

18:04, 2017. február 03.
Közben petícióháború tört ki

A oetitionline.ro oldalon elindítottak egy petíciót, amit mostanra már több, mint 47 000-en írtak alá, ebben természetesen azt kérik, hogy helyezzék hatályon kívül a 13/2007-es sürgősségi kormányrendeletet.

Ugyanakkor van egy másik petíció is, amelynek az a neve, hogy "Támogatjuk a Grindeanu-kormányt", a PSD-szimpatizánsok eddig 11 000 aláírást gyűjtöttek össze. (hírszerk.)17:36, 2017. február 03.
Bukarestben már 16:00 órakor több százan voltak a tüntetők

A Hotnews portál tudósítása szerint a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren már 16:00 órakor legalább kétszáz tüntető volt, néhányan közülük egy asztalt állítottak fel, ahonnan ingyen osztogatnak különböző élelmiszereket (banán, hamburger, nápolyi) és meleg teát az új érkezőknek.

17:23, 2017. február 03.
Kövesivel találkozott a brit nagykövet

Paul Brummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete Laura Codruța Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészével találkozott.

"Nagyon hasznos találkozóm volt a romániai korrupcióellenes harc kulcsfontosságú intézménye, a DNA főügyészével' — írta pénteken Twitter-bejegyzésben Brummel.

A brit nagykövetség csütörtökön aggodalmát fejezte ki a Btk.-t módosító kormányrendelet miatt, amelyet 'nagyon korlátozott mértékben' egyeztettek az érintett felekkel, és amely 'leszűkítheti" a korrupciós bűncselekmények kategóriáját.

'Noha a demokratikusan megválasztott parlament és a kormány jogköre, hogy az Alkotmány előírásait figyelembe véve, kidolgozza az ország törvénykezését, aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a január 31-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet leszűkíti azt a területet, amelyre a korrupciós bűncselekmények vonatkoznak. Ugyanakkor aggódunk amiatt is, hogy nagyon korlátozott mértékben egyeztettek az érintett felekkel' — írja csütörtöki üzenetében a brit diplomata. (Agerpres)

16:15, 2017. február 03.
Anyukák tüntettek e "reggeli műszakban"

Kisgyerekes anyák tiltakoztak Kolozsvár főterén pénteken a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet módosító kormányrendelet ellen. Az anyukák egyébként már csütörtök délelőtt is kimentek tüntetni.A babakocsikat toló vagy kisgyermekeket kézenfogva vezető anyák azt mondták, a "tüntetés reggeli műszakát" választották, hogy ők is kifejezzék szolidaritásukat a Kolozsvár és az ország számos más városának utcáit esténként benépesítő tüntetők mellett.

Az egyik édesanya úgy nyilatkozott, nem szeretné, ha az országot olyan jogszabályok irányítanák, amelyek a korrupciónak és a törvénytelenségek elkövetőinek kedveznek. "Ez nagyon rossz példa lenne gyermekeink számára, akiket nem akarunk ilyen légkörben nevelni" - mondta a tiltakozó szülő.

Egyes anyák arról számoltak be, hogy korábban az esti tüntetésekre is kimentek gyermekeikkel, de a médiában és közösségi oldalakon megjelent vélekedések, miszerint veszélybe kerülhet a kicsik testi épsége, elbátortalanította őket, ezért inkább a nappali tüntetés formáját választották.

"Mi is a Btk. módosításának visszavonását akarjuk, és jobb jövőt a gyermekeink számára" - mondta a kolozsvári anyák tüntetésének szervezője, Nina Stănică.

A tiltakozó szülők "Ennél békésebben már nem lehet", "Le a rendelettel", "Románia nem a mienk, hanem a gyermekeinké" feliratú táblákat tartottak a kezükben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS