2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megy vagy marad Grindeanu?

2017. június 14. 17:00, utolsó frissítés: 17:12

Kormányátalakításra készülhet a PSD vezetősége. Percről percre tudósítunk a fejleményekről.


09:53, 2017. június 16.
Grindeanu: ha Dragnea lemond, én is lemondok

Sorin Grindeanu kormányfő csütörtöki nyilatkozatában arra szólította fel Liviu Dragneát, hogy vállaljon felelősséget a politikai válságért.

"Azt kérem Liviu Dragneától, hogy hétfőig gondolkodjon, és vállalja a felelősséget ezért a válságért. Amint Liviu Dragnea lemond, én is lemondok. Azt gondolom, hogy a helyes megoldás az lenne, ha összehívnák a PSD rendkívüli kongresszusát. Tudják, több mint egy éve nagy fenntartások vannak azzal kapcsolatban, hogy kiterjesszék azok körét, akik a döntéseket meghozzák. Ennek a pártnak több százezer tagja van. Több százezer! A legfelső döntéshozó fórum a kongresszus. De Liviu Dragneának fenntartásai vannak" - mondta a Victoria-palotában nyilatkozó Grindeanu. (agerpres)

19:35, 2017. június 15.
Dragnea: a legtöbb mostani kormánytag Grindeanu után is maradni fog

A Grindeanu-kabinet tagjainak nagy része az új kormányban is benne lesz, közölte Liviu Dragnea PSD-elnök csütörtökön.

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után a párt elnöke úgy nyilatkozott: terveik szerint már a jövő hét folyamán elkezdik összeállítani az új kormányt, amelynek a nyár folyamán, szeptember elsejéig be kell hoznia a Grindeanu-kabinet okozta lemaradásokat. 'Véleményem szerint a Grindeanu-kormány tagjainak nagy része az új kormánynak is tagja lesz' - szögezte le a PSD elnöke.

"Megegyeztünk, hogy óvintézkedéseket hozunk, többet nem követünk el ekkora baklövést. Én vagyok a leghibásabb, mert én kértem meg a kollégákat, hogy fogadják el javaslatomat (Sorin Grindeanut - szerk. megj.). Bíztam ebben az emberben, kedveltem és segítettem neki, ahogy sok más kollégámnak is segítettem, de sem én, sem más munkatársak nem hittük volna, hogy ide fajul a helyzet, hogy ekkora változáson megy keresztül. Egyértelmű, hogy már nem ő. Ő már nem ő. Véleményünk szerint Sorin Grindeanu egy eszköz. De kié? Nehéz rájönnünk. Minden kolléga azon a véleményen volt, hogy tegnap este úgy beszélt, mintha valaki a háttérből kényszerítené. Teljesen megváltozott' - mondta Dragnea.

A szociáldemokraták vezetője arról is tájékoztatott, hogy pártja a napokban nevesíti új kormányfőjelöltjét, és hogy ez a személy biztosan a PSD soraiból fog kikerülni.

19:33, 2017. június 15.
PMP: A PSD-nek fel kell vállalni a kormányzási kudarcát

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) fel kell vállalnia a kormányzási kudarcát és el kell ismerniük, hogy nem képesek betartani a választási kampányban tett ígéreteiket, állítja a Népi Mozgalom Párt (PMP).

Az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményük szerint a párt cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint valamilyen módon támogatna egy újabb PSD-kormányt.

"A PMP számára a PSD egy olyan politikai ellenfél, amellyel semmilyen szövetséget sem szeretnénk kötni, sem kormányzati, sem parlamenti szinten. A PSD-nek fel kell vállalnia a kormányzási kudarcát és el kell ismernie választóik előtt, hogy nem képesek betartani a választási kampányban tett ígéreteiket" - írja a párt közleménye.

18:50, 2017. június 15.
Tăriceanu: Grindeanu foggal-körömmel fog ragaszkodni a minszterelnöksșghez

Sorin Grindeanu foggal-körömmel ragaszkodik tisztségéhez és különböző megoldásokat fontolgat, hogy kormányfő maradhasson, nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

"Reggel tárgyaltunk a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségével a jelenlegi helyzetről, ami egy egyedülálló szituáció, amikor egy miniszterelnök, aki elvesztette politikai támogatottságát, foggal-körömmel ragaszkodik tisztségéhez és különböző megoldásokat fontolgat, hogy kormányfő maradhasson olyan körülmények között, hogy a parlamenti többséget alkotó pártok nem támogatják politikailag. Ez a Rekordok Könyvébe illő teljesítmény. (...) Amint láthatják, egy cirkusz szemtanúi vagyunk, egy olyan személy részéről, aki nem saját érdemei miatt lett miniszterelnök, hanem a parlamenti többséget alkotó koalíció nevezte ki. Ebben a helyzetben az lett volna a normális dolog, hogy megértse, hogy csak egy politikai megoldás jöhet szóba, nem beszélve az alkotmányosságról: éspedig az, hogy benyújtsa lemondását" - nyilatkozta Tăriceanu a párt központi politikai tanácsának ülése után.

Az ALDE vezetője azt is megemlítette, hogy Nagy-Britanniában Margaret Thatcher és Tony Blair miniszterelnökök is benyújtották lemondásukat, miután saját pártjuk kihátrált mögülük.

Tăriceanu hangsúlyozta, hogy mivel a kormányfő nem hajlandó lemondani, a bizalmatlansági indítvány benyújtása jelenti az egyetlen megoldást.

Az ALDE elnöke szerint azért vonták meg a politikai támogatást a kormánytól, mert Grindeanu képtelen a saját kormányát vezetni, a másik ok pedig az, hogy egyre világosabbá vált, hogy új kormányt szeretne létrehozni a jelenlegi miniszterelnök.

17:31, 2017. június 15.
Iaşi PSD-s polgármestere szerint Dragneának le kell mondania

Liviu Dragneának le kell mondania pártelnöki tisztségéről, el kell hagynia a pártot, és össze kell hívni a PSD rendkívüli kongresszusát, jelentette ki csütörtökön Iaşi polgármestere. Mihai Chirica úgy vélekedett, hogy a pártnak 'demokratikus vezetésre' van szüksége, Dragnea pedig nem kerülhet ki győztesként abból a botrányból, amelyet kirobbantott.

Az elöljáró szerint Dragnea 'tönkreteszi Romániát és megosztja a román népet', a PSD-t pedig 'elássa'.

'Jelenleg Liviu Dragnea a legfelelőtlenebb ember a PSD-ben, ő süllyesztette le Romániát, miatta van a PSD ellen minden külképviselet. Sikerült leváltania a kormányt, anélkül, hogy megmondta volna, miben hibázott. Rendkívüli PSD-kongresszusra és demokratikus vezetésre van szükség' - jelentette ki a moldvai város polgármestere, aki szerint a PSD országos végrehajtó bizottságának legutóbbi döntéseivel Románia eltávolodott a demokrácia értékeitől.

Mihai Chirica a sajtótájékoztatón azon véleményének adott hangot, hogy Sorin Grindeanu megfelelő választás lenne a PSD élére, hozzátéve, hogy a kormányfő a PSD Temes, Krassó-Szörény, Vrancea megyei szervezeteinek, valamint Victor Ponta volt miniszterelnöknek és Cătălin Ivan europarlamenti képviselőnek a támogatását élvezi. (agerpres)

17:22, 2017. június 15.
Dragnea: szerdán megszavazzuk a bizalmatlanságit

Hétfőn benyújtják, szerdán pedig meg is vitatják és szavaznak a bizalmatlansági indítványról - jelentette be Liviu Dragnea PSD-elnök.

16:41, 2017. június 15.
Már biztos, hogy lesz bizalmatlansági hétfőn

Calin Popescu Tariceanu ALDE-vezető hivatalosan is bejelentette, hogy hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a Grindeanu-kormány ellen.

15:37, 2017. június 15.
Kizárták Grindeanut a PSD-ből

A PSD végrehajtó bizottsága megszavazta Sorin Grindeanu kormányfő kizárását a pártból. Victor Ponta kizárásáról is szavazhatnak.

15:36, 2017. június 15.
Victor Ponta lesz az új kormányfőtitkár?

Victor Ponta volt miniszterelnököt nevezi ki kormányfőtitkárnak Sorin Grindeanu, írja a Hotnews kormányközeli forrásokra hivatkozva.


14:28, 2017. június 15.
Grindeanu: fennáll a veszélye, hogy a PSD elveszítse a kormányzást

Azonnali, valós veszély, hogy a PSD elveszítse a kormányzást, írta Facebook-oldalá a kormányfő, aki nagyszabású konzultációt kér a pártban.

Azt is írta, hogy nem ragaszkodik foggal-körömmel a miniszterelnöki tisztséghez, csak azt szeretné, hogy garantálva legyen, a következő kormányfő is a PSD-ből lesz kinevezve.


14:20, 2017. június 15.
Az USR előrehozott választásokat kér

Előrehozott parlamenti választásokkal oldaná meg a kialakult helyzetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Szerintük ez az egyetlen tisztességes megoldás a válság kezelésére.


14:19, 2017. június 15.
Hétfőn bizalmatlanságit nyújt be a PSD

Több román sajtóorgánum is úgy tudja, hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a PSD és az ALDE. Az indítványról két hét múlva szavazhat a parlament.

Még sosem fordult elő olyan, hogy egy párt a saját kormánya ellen nyújtson be bizalmatlanságit.

13:18, 2017. június 15.
Eközben Grindeanu találkozókat tart, ahol gratulálnak neki

Gratulált a bukaresti látogatáson tartózkodó szászországi tartományi miniszterelnök Sorin Grindeanu kormányfőnek, amiért nem mondott le tisztségéről.

"Gratulálok a tegnap esti döntéséhez" - mondta Stanislaw Tillich Grindeanunak a Victoria-palotában zajló találkozójuk elején. Az erről készült videofelvétel megtalálható a kormány honlapján.

A kormányfő csütörtökön egyeztet még Michael Fallon brit védelmi miniszterrel, valamint a Német Gazdaság Keleti Bizottságának elnökével, Wolfgang Büchelével is. (agerpres)

12:52, 2017. június 15.
14 órakor üléseznek

Ismét összeül csütörtökön a PSD országos végrehajtó bizottsága, pártforrások szerint az ülésre az alakulat székházában kerül sor, 14 órától.

12:23, 2017. június 15.
Belügyminiszter: Grindeanu nem kommunikált megfelelően

Sorin Grindeanu nem kommunikált megfelelően a kormányon belül, az országos végrehajtó bizottság szerda esti üléséről pedig távozott, "nem tanúsított párbeszédre való hajlandóságot" - nyilatkozta csütörtökön Carmen Dan belügyminiszter.

A tárcavezető azt mondta, "szerencsés" lett volna, ha a kormány a jelenlegi felállásban folytathatta volna a munkát, de "ez nem lehetséges", ugyanis "a miniszterelnök nem kívánt párbeszédet folytatni".

Azzal kapcsolatban, hogy Sorin Grindeanu kormányfő nem hajlandó lemondani, Carmen Dan kifejtette "jelen pillanatban a miniszterelnök magára maradt".

A belügyminiszter elmondta, nem érzi úgy, hogy a leggyengébb kormány tagja volt.

"Nem érzem úgy, hogy a leggyengébb kormány tagja voltam, alkalmazkodnunk kell a helyzethez, tárgyilagos elemzésre van szükség. Végül is annyi történt, hogy kiértékelték a kormány munkáját, amire hivatalba iktatása óta mindenki számított. Az legyen világos, hogy egyik kollégám sem ajándékba kapta a mandátumát. A mi szerepünk az volt, hogy együtt dolgozzunk, ültessük gyakorlatba a kormányprogramot, egységesen, nem szakterületenként, nem darabokban. Tegnap szolidárisan cselekedtünk mi, a kormány tagjai, mert úgy gondolom, hogy csapatban kell dolgoznunk" - nyilatkozta Carmen Dan.

A tárcavezető azt is elmondta, nem érzi úgy, hogy Liviu Dragnea önkényesen vezeti a pártot.

"Soha nem volt olyan érzésem, hogy irányítanak, sem politikai, sem közigazgatási szempontból. Én teljes mértékben megértettem, mik a feladataim, és itt a minisztériumban minden tőlem telhetőt megtettem, hogy teljesítsem vállalásaimat" - mondta még a belügyminiszter.(agerpres)

11:26, 2017. június 15.
Johannis megüzente a PSD-ALDE koalíciónak: mielőbb oldják meg a politikai válságot

A politikai válság megoldására szólította fel Klaus Johannis államfő a PSD-ALDE koalíciót, és értésükre adta, hogy csak akkor fog új miniszterelnököt kinevezni, ha a tisztség az alkotmánynak és a törvényes előírásoknak megfelelően megüresedik. Ez vagy úgy történik meg, hogy a miniszterelnök lemond, vagy a kormányt bizalmatlansági indítvány útján meneszti a parlament. Johannis üzeneteit szóvivője, Mădălina Dobrovolschi tolmácsolta.

Az államfő szóvivője felsorolta, hogy milyen helyzetben kell az államelnöknek új miniszterelnököt kineveznie, erről az alkotmány 106-os és a 107-es szakasza rendelkezik.

Az alkotmány 106. szakasza szerint a kormánytagi tisztség a lemondás, a visszahívás, a választói jogok elvesztése, az összeférhetetlenségi állapot, az elhalálozás következtében vagy a törvény által előírt más esetekben szűnik meg. A 107. szakasz pedig azt szögezi le, hogy Románia államelnöke nem hívhatja vissza a miniszterelnököt, de ha a miniszterelnök a 106. szakaszban említett helyzetek egyikében van, a visszahívás kivételével, vagy akadályoztatott feladatkörének a gyakorlásában, Románia államelnökének egy másik kormánytagot kell kijelölnie ideiglenes miniszterelnöknek, hogy az új kormány megalakításáig ellássa a miniszterelnök feladatkörét.

A szóvivő elmondta, az alkotmányban vázolt egyik helyzet sem áll. Éppen ezért az államfőnek az a kérése, hogy sürgősen oldja meg a kormánykoalíció a politikai válságot. Ugyanakkor azt is tudatta, hogy az államfő megkapta a koalíciós pártok vezetőitől a kormány politikai támogatásának megvonásáról szóló átiratot. (hírszerk.)

11:00, 2017. június 15.
Megérkeztek a lemondások a kormányhoz

Iktatták csütörtök reggel a kormányfőtitkárságon és a miniszterelnöki kabinetnél a miniszterek lemondóleveleit - nyilatkozták az AGERPRES hírügynökségnek hivatalos források.

Ezek szerint Tudorel Toader igazságügyi és Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével a Grindeanu-kabinet mindegyik tagja benyújtotta lemondását.

Később az igazságügyi tárca vezetője Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a kormány többi tagjával való szolidaritásból ő is lemondott. (agerpres)

09:04, 2017. június 15.
A Sorin Grindeanu vezette kabinet a kormányprogramba foglalt vállalások 60 százalékát nem teljesítette, az összesen 393 intézkedés közül 236 nem valósult meg - áll a kormányprogram eddigi gyakorlatba ültetését kiértékelő dokumentumban.

A jelentés szerint azt róják fel a kabinetnek, hogy nincs megfelelő a kommunikáció az egyes minisztériumok között, illetve a kormányfő és a miniszterek között, hogy a tárcavezetők többsége "nem értette meg a kormányprogram vízióját", hogy túl lassú a beígért intézkedések megvalósításának üteme, illetve hogy a miniszterelnök nem ellenőrizte napi szinten, hogyan haladnak a kormány tagjai a vállalások teljesítésével.

A kormány tevékenységét kiértékelő jelentés következtetései arra is rámutatnak, hogy a kabinet teljesen lemondott a legfőbb reformintézkedésekről, késnek fontos beruházások, a kormányprogram által előírtakkal ellentétes intézkedéseket hozott a kormány, és "azt a látszatot kelti, hogy feladta az adócsalás ellen folytatott harcot".

A jelentés szerint azt is felróják a Grindeanu-kabinetnek, hogy bizonyos intézkedésekkel kapcsolatban hiányos tájékoztatást nyújtott, nem kormányzott átláthatóan, és nem sikerült megszereznie a társadalom támogatását a koalíció fontosabb projektjeivel kapcsolatban. (agerpres)

23:42, 2017. június 14.
Grindeanu: csak arra volt jó ez az egész, hogy elmondják, le kell mondanom

Grindeanu azt mondta, kollégáival együtt megpróbálta az ország kapcsolatait erősíteni. Főleg a múlt heti franciaországi látogatását emelte ki, amelyen szerinte Romániának gazdaságilag fontos tárgyalásokat folytatott. Azt is kiemelte, hogy Románia jó úton van az OECD-hez való csatlakozáshoz.

A korményfő szerint azóta, hogy kinevezték, találkozók zajlottak mindenkivel, viszont ő, mint miniszterelnök, először ma este látta ezt a kormányra vonatkozó kiértékelést. Nem tartotta korrekt eljárásnak, szerinte ezt vele és minden miniszterrel folytatott párbeszéddel kellett volna megtenni. A miniszterek nagy része nem vett részt effajta megbeszéléseken, ez új volt nekik - mondta.

Nyilatkozata alatt többször előkerült Darius Valcov (korábbi pénzügyminiszter) neve, szerinte az ő számlájára írható a kiértékelés.

Grindeanu szerint ami ma történt, csak arra volt jó, hogy neki elmondják, hogy le kell mondania.

A kormányfő ismertette néhány minisztériumának a tevékenységét is. (hírszerk.)

23:35, 2017. június 14.
Grindeanu szerint a hatalomvágy vezéri Dragneát, azért akar kormányátalakítást

"Tudtam, hogy ez a vezetőségi ülés úgy fog végződni, hogy megpróbálnak lemondatni. Számos vezetői tisztséget ajánlottak fel, csakhogy adjam be a lemondásomat, azt is meglebegtették, hogy miniszteri tisztséget tölthetek be egy következő kormányban. Nem adom be a lemondásomat, ez nem a PSD vezetőségének a kormánya, hanem a Románia kormánya, és én felelősséget érzek Románia és a román emberek iránt. Csak akkor mondok le, ha Johannis államfő PSD-s miniszterelnököt nevez ki, mert ezt diktálja a választási eredmény" - jelentette ki Sorin Grindeanu miniszterelnök a kormánynál tartott sajtótájékoztatóján, amit azt követően tartott, hogy a PSD vezérkara kielemezte a kormány féléves tevékenységét és kevesellte a megvalósításokat a kormányprogramhoz képest. Megjegyezte, ez azért furcsa, mert olyan intézkedések hiányát is felrótták, amelyeknek megvalósítási határideje 2018.

Hangsúlyozta, nem ragaszkodik a miniszterelnöki tisztséghez, az általa támasztott feltételek teljesülése esetén lemond.

Hozzátette, nem érti, hogy mi változott ahhoz képest, hogy ezelőtt egy hónappal Dragnea elégedett volt a kormány munkájával. "Próbáltam megérteni, mi vezetett ehhez a dühhöz, amivel Dragnea a PSD-s kormányt leváltaná. Továbbra sem értem, hogy mi az oka ennek az intézkedésnek, miért helyez nyomást azoknak a minisztereknek a vállára, akiket ő juttatott pozícióhoz. Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a hatalmat egyedül szeretné a kezében tartani" - vélekedett Grindeanu.

A kormányátalakítást már csak azért is indokolatlannak tartja, mert Románia jó gazdasági helyzetben van, és jövőre mind a centenárium, mind az EU soros elnöksége stabil állapotban fogja találni az országot. Elmondta, Románia áll a legjobban a gazdasági fejlődés tekintetében uniós szinten, az infláció és a munkanélküliségi ráta is alacsony, és nőtt a vásárlóerő.

A sajtótájékoztatón többször elismételte, hogy véleménye szerint a PSD senkinek sem tulajdona, nem a Dragneáé és nem a többi pártvezetőé. "A párt ereje a tagjaiban rejlik, ez az erő, amely ezt a pártot éltette ezekben az években. Köszönöm mindenkinek a támogatását, amit annak a pártnak adtak, amelynek tagja vagyok" - mondta a miniszterelnök. (hírszerk.)

22:58, 2017. június 14.
Minden miniszter lemondott

A kormány valamennyi szociáldemokrata párti minisztere benyújtotta lemondását, és most nem a híres biankó lemondólevelekről van szó - mondta Dragnea, hozzátéve, hogy az ALDE-vel együtt a PSD készen áll egy új kormány megalakítására.

22:54, 2017. június 14.
"Remélem, nem fog ragaszkodni a tisztségéhez"

Liviu Dragnea kérdésre kijelentette, holnap újabb végrehajtó bizottsági gyűlést hívnak össze, ahol újabb miniszterelnök-jelöltről döntenek, és reméli, hogy Grindeanu nem fog ragaszkodni a tisztségéhez.


22:33, 2017. június 14.
Tariceanu szerint a kormány megítélése pozitív, de az elemzésből az ellenkezője derül ki

Tariceanu szerint gyengén teljesített a kormány. Azt mondta, törés van aközött, amit a nyilvánosság gondol a kormányról - ezek pozitív benyomások szerinte - és a valóság között, amelyet az aprólékos elemzés hozott felszínre, s ezt aggasztónak tartja.

Tariceanu "kioktatta" Grindeanut kormányzásból: mint akinek "tapasztalata van miniszterelnökként", elmondta, hogy a kormányfő az, aki felügyeli a kormányprogram gyakorlatba ültetését, és a miniszterek tevékenységét.

22:24, 2017. június 14.
"Grindeanut nem érdekli már semmi"

Dragnea azt mondta, nem feltétlen akarták leváltani a kormányfőt, de Sorin Grindeanu nem várta meg az elemzést, hanem kijelentette, hogy lemond, ha Johannis PSD-s miniszterelnököt nevez ki, és felőle ki is zárhatják a pártból, őt már nem érdekli.

22:22, 2017. június 14.
Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu sajtótájékoztatót tart a végrehajtó bizottság ülése után.

Dragnea arról beszélt, hogy a miniszterek közül sokan nem tartották be a kormányprogramot, ezért döntöttek a leváltásuk mellett.

A kormány kiértékelése nem egy olyan intézkedés volt, amely bizonyos emberek ellen irányult, hanem felmérték a helyzetet - ilyen még nem fordult elő, mondta Dragnea.

22:12, 2017. június 14.
Csütörtökön újra gyűlnek

Liviu Dragnea PSD-elnök holnapra új végrehajtó bizottsági ülést hívott össze.

22:08, 2017. június 14.
Megvonta a PDS a politikai bizalmat a Grindeanu-kormánytól

A PSD végrehajtó bizottsága egyhangúlag megszavazta a politikai bizalom megvonását a Grindeanu-kormánytól. Arról is szavaztak, hogy akik nem mondanak le a kormányból, azokat kizárják a pártból.22:04, 2017. június 14.
Bizonyos feltételek mellett mégis lemond Grindeanu?

A PSD országos végrehajtó bizottságának ülésén részt vevő források szerint Grindeanu kormányfő kijelentette, hogy akkor mond le tisztségéről, ha garancia van rá, hogy Johannis államfő PSD-s kormányfőt nevez ki a helyére.

Ugyanazon források szerint a kormányfő azt mondta a gyűlésen, hogy Liviu Dragnea PSD-elnöknek le kellene mondania pártelnöki tisztségéről, és felelősséget kellene vállalnia a kormányért, ugyanis a jelenlegi kabinet több miniszterét is ő javasolta a tárcák élére.

A kormányfő elhagyta az ülést, és már a Victoria-palotában van. (agerpres)

21:11, 2017. június 14.
Elhagyta a PSD vezetőségének ülését Grindeanu, nem nyilatkozott a sajtónak

Nem nyilatkozott a sajtónak Sorin Grindeanu, amikor néhány perce elhagyta a PSD vezetőségének ülést. Távozása előtt csak annyit mondott, hogy nem szavaztak róla párttársai. Grindeanu a kormányhoz ment, ahol várhatóan nyilatkozni fog. (hotnews)

20:09, 2017. június 14.
Sorin Grindeanu megtagadta a lemondását a miniszterelnöki tisztségből

Sorin Grindeanu miniszterelnök nem hajlandó lemondani, ezt a PSD vezetőivel is közölte a mai ülésen, immár a negyedik alkalommal az utóbbi napokban. Grindeanu a bejelentését azt követően tette, hogy a PSD vezetői kiértékelték a kormány tevékenységét és úgy ítélték meg, hogy nem volt elég hatékony a kabinet munkája.

Mivel Grindeanu megtagadja a lemondást, a PSD-nek és az ALDE-nak - amely egyébként már megvonta a kormánytól a támogatást - csak bizalmatlansági indítvány útján lesz lehetősége leváltani a kormányt. (hotnews)

18:59, 2017. június 14.
Tăriceanu: az ALDE megvonta a támogatását a Grindeanu-kormánytól

Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök bejelentette, szerdán délután pártja úgy döntött, hogy megvonja a politikai támogatást a Grindeanu-kormánytól és a kormány ALDE-s tagjai is benyújtották lemondásukat. Ugyanakkor hangsúlyozta, a decemberi politikai megoszlás a parlamentben nem változott, ezért a legnagyobb parlamenti pártként továbbra is a PSD adja a miniszterelnököt. (hírszerk.)
18:20, 2017. június 14.
Állítólag hat miniszter mégsem mondott le

Sajtóértesülések szerint hat miniszter nem nyújtotta be a lemondását a Grindeanu-kormányból, többek között a miniszterelnök sem mondott le.

A hat miniszter Gabriel Leş védelmi miniszter, Ionuţ Vulpescu kulturális miniszter, Viorel Ştefan pénzügyminiszter, Tudorel Toader igazságügyi miniszter, Alexandru Petrescu, a kis és közepes vállalkozásokét felelő miniszter és Augustin Jianu távközlési miniszter. Azonban egyelőre nem világos, hogy kiállnak-e amellett az elhatározásuk mellet, hogy nem távoznak a miniszteri tisztségükből. (hotnews)

17:53, 2017. június 14.
Olyan intézkedéseket kér számon Grindeanutól Dragnea, amelyeknek még le sem telt a megvalósítási határideje

A PSD vezetőségének gyűlése mintegy húsz perce elkezdődött, tagjai azt a Liviu Dragnea által készített jelentést vitatják meg, amely szerit a Grindeanu-kormány gyengén teljesített. Dragnea szerint a PSD kormányprogramja által tartalmazott tételek 60%-ban nem valósultak meg. A Romania tv elemzése szerint azonban ez a jelentés olyan tételeket is tartalmaz, amelynek megvalósítási határideje 2018.

A megvalósítatlan intézkedések között szerepel például a hadsereg 2026-os határidővel történő felszerelése, amelynek a közbeszerzési időszaka 2017-től 2020-ig tartott volna, azonban a PSD és maga Liviu Dragnea állította le a programot és bizonyos tételekre vonatkozó közbeszerzési folyamatot.

A többi, határidő előtt intézkedés, amit számon kér Dragnea Gindeanutól:

- A hozzáadott értékadó 20%-ról 18%-ra való csökkentése. Határidő 2018 január 1-je.
- Az összes adó on-line befizetésének lehetősége - határidő: 2018 december 1-je.
- A szabad foglalkozásúak számára egyetlen típusú formanyomtatvány kiállítása - határidő: 2018 január 1-je.
A kis- és közepes vállalkozások formanyomtatványainak évi 5-re való korlátozása - határidő: 2018 január 1-je.
- Csak a gazdasági-pénzügyi felelősséggel rendelkező cégek legyenek kötelesek az állammal való kapcsolattartásra - határidő: 2018 január 1-je
- Nulla adó a 2000 lejnél alacsonyabb bérrel rendelkezők számára - határidő: 2018 január 1-je

Dragnea azonban úgy nyilatkozott, nem valaki ellen szervezték a párt országos végrehajtó bizottságának ülését, hanem a kormányprogram gyakorlatba ültetését elemzik ki, és megszabják a lemaradás behozásához szükséges lépéseket.

"Megvitatjuk a kormány munkájának kiértékelését, amelyen egy ideje dolgozunk. Főként a számokat fogjuk megvizsgálni, valamint, hogy mennyire sikerült gyakorlatba ültetni a kormányprogram előírásait. Nem valakiért vagy valaki ellen szerveztük az országos végrehajtó bizottság ülését. Demokratikusan fogunk dönteni és a következtetéseket nyilvánosságra hozzuk" - mondta a PSD elnöke.

Dragnea szerint nyilvánosságra kell hozniuk a kormányprogram gyakorlatba ültetésénél tapasztalt késéseket, hiszen átlátható kormányzásra törekednek.

"Elmondtam kollégáimnak, hogy nyilvánosságra hozzuk a kiértékelés eredményeit. Egyesek azt mondták, hogy nem biztos, hogy jó ötlet közzétenni ezeket, de vállalom, mert nem bujkálva kell kormányoznunk, az emberekért kormányzunk. Egy teljesen átlátható kormányzást kell biztosítanunk. A késésekről mindenkinek értesülnie kell és a bizottság ülésén meg kell vitatnunk, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást" - tette hozzá a párt elnöke. (romania tv) agerpres


17:29, 2017. június 14.
A távközlési miniszter sem nyújtotta be lemondását

Augustin Jianu távközlési miniszter azt nyilatkozta a Hotnewsnak, hogy nem nyújtotta be lemondását, és csak akkor teszi ezt meg, ha erre a párt vezetősége felkéri.

17:03, 2017. június 14.
Értesülések: Grindeanu miniszterelnök kivételével lemondott az összes PSD-s miniszter

A PSD összes minisztere lemondott szerdán a párt vezetőségének kérésére, közölte a Hotnews párton belüli forrásokra hivatkozva. A lemondások akkor lépnek érvénybe, ha a PSD jelenleg is zajló vezetőségi ülésén megszavazzák azokat. Sorin Grindeanu miniszterelnök nem nyújtotta be lemondását.

Dragnea a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése előtt azt nyilatkozta, hogy nem kérte senki lemondását. Arra a kérdésre, hogy kérte-e Sorin Grindeanu miniszterelnöktől lemondását, Dragnea azt felelte: senkitől nem kérte, hogy nyújtsa be lemondását, sem a kormányfőtől, de a miniszterek egyikétől sem. "Nem túl kényelmes a helyzet, amelyben jelenleg vagyunk, ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy a dolgok továbbra is úgy haladjanak, ahogy eddig. Lássuk, milyen döntésre jutunk" - mondta Dragnea, aki szerint az országos végrehajtó bizottságnak nemcsak joga, hanem kötelessége is kiértékelni a kormányt.

Liviu Dragnea kijelentette: a kormányprogram által előírt intézkedések 60%-a nem teljesült, a késlekedésekről pedig nyilvánosan beszélni kell, és mielőbb be kell hozni a lemaradást. 'Nehezemre esik ezekről a dolgokról beszélni a nyilvánosság előtt, de ez nem a mi kormányunk, hanem Románia kormánya' - tette hozzá a PSD elnöke. hotnews agerpres

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS