2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Menesztik Kövesit? Tüntetések robbantak ki országszerte

2018. február 22. 20:27, utolsó frissítés: 2018. február 23. 11:29

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bemutatta az igazságszolgáltatásról szóló jelentését, majd kérte a DNA-vezér Laura-Codruța Kövesi leváltását. Tüntetnek a fővárosban és Kolozsváron is.


Tudorel Toader csütörtökön 18 órakor hozta nyilvánosságra a DNA vezetőségének tevékenységét kiértékelő zárójelentését.

Az igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy Laura Codruţa Kövesi túlzottan autoriter módon járt el, amikor személyesen vigyázta fel a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot, majd hozzátette, „Javasolom Kövesi menesztését a korrupcióellenes ügyészség éléről”.

Toader egy 36 oldalas jelentést ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruta Kövesi a tisztség betöltésére. A jelentés felolvasása alatt végig feszült hangulat uralkodott a teremben. Az újságírók bekiabálása többször is megszakította az igazságügyi miniszter jelentését.

Az Adevărul szerint, ahhoz, hogy Kövesit menesszék tisztségéből nem csak az igazságügyi miniszternek kell ezt kérvényeznie, hanem szükséges a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), valamint az államelnök beleegyezése is.

„Van egy igazságszolgáltatásunk amely sokak szerint jó, mások szerint rossz. A legfontosabb azonban, hogy az igazságszolgáltatásnak az egyenlőségen kell alapulnia és nem az a dolga, hogy jó vagy rossz legyen.

Toader elmondta, hogy ez a jelentése most nem fogja értékelni a DNA tevékenységét mivel február végéig még meg kell kapnia egy összefoglaló jelentést a DIICOT-tól és a DNA -tól, amelyet saját magának is át kell tanulmányoznia, valamint február végén a parlament előtt bemutatnia.

15:03, 2018. február 23.
Viorica Dăncilă: aggodalomra ad okot, ha igazak a Toader jelentésében megfogalmazott állítások

Ha igazak a Tudorel Toader jelentésében megfogalmazott állítások az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészével, Laura Codruţa Kövesivel kapcsolatban, akkor az „aggasztó”, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő pénteken.

„Nem az számít, hogy én támogatok-e vagy sem egy álláspontot, hanem az számít, hogy amennyiben igazak a miniszter jelentésében megfogalmazott állítások, akkor ezek a dolgok aggodalomra adnak okot, és döntést kell hozni velük kapcsolatban - mondta a kormányfő.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök este jelentette be, hogy javasolja a DNA főügyészének tisztségből való visszahívását, mivel Kövesi „egy jogállamban elfogadhatatlan” módon járt el. (agerpres)

14:41, 2018. február 23.
Johannis: Toader érvei nem voltak meggyőzőek

Kalus Johannis köztársasági elnök úgy véli, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem indokolta meg kellőképpen, hogy miért van szükség a DNA főügyészének Laura Codruţa Kovesinek a lemondására.

A köztársasági elnök még azelőtt tett közzé egy sajtóközleményt az ügyben, hogy elkezdődött volna Brüsszelben az Európa Tanács informális ülése, amelyen a 2020 utáni többéves pénzügyi tervekről kezdődnek meg a tárgyalások, valamint az Európai parlament 2019 és 2024 között összetételét is tárgyalják majd. (Mediafax)

Továbbra is támogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységét és az intézmény főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, jelentette ki Klaus Johannis pénteken.

„Az este is elmondtam ezt. Igen, támogatom. Támogatom Kövesi asszonyt és a DNA tevékenységét is. Többször elmondtam már, hogy a DNA jó munkát végez, a DNA vezetősége is jó munkát végez, amit pedig az este hallottam, az nem változtatott véleményemen”, nyilatkozta az államfő az Európai Tanács ülése előtt.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e az igazságügyi miniszterrel a DNA vezetőjének visszahívásáról, mielőtt ezt kezdeményezte Toader, az államfő azt válaszolta, hogy egyéb témákat érintettek legutóbbi tárgyalásukon.

„Volt egy tárgyalásunk, de nem tűnt korrektnek, hogy megkérdezzem, és ő sem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztasson”, mondta az államfő, aki hozzátette, hogy a bejelentést követően nem beszélt az igazságügyi tárca vezetőjével.

Az államfő kihangsúlyozta, hogy minden alkotmányos előjogával élni fog a független igazságszolgáltatás biztosítása és a jogállamiság megszilárdítása érdekében. (agerpres)

13:52, 2018. február 23.
Toader nem fog tárgyalni Kövesivel az általa bemutatott DNA-jelentésről

Nem fog tárgyalni az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészével, Laura Codruţa Kövesivel a menedzseri tevékenységét átvilágító jelentésről, nyilatkozta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy behívatja-e magához a DNA főügyészét, hogy megbeszéljék az igazságügyi minisztérium jelentését, Toader azt válaszolta, hogy nem.

10:59, 2018. február 23.
Az igazságügyi minisztérium jelentésének közzététele után fogalmazza meg álláspontját Lazăr Kövesi visszahívásával kapcsolatban

Augustin Lazăr legfőbb ügyész az igazságügyi minisztérium jelentésének közzététele után fogalmazza meg álláspontját az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi visszahívásával kapcsolatban.

A legfőbb ügyészség közleményben tudatta, hogy „a legfőbb ügyész az igazságügyi minisztérium jelentésének közzététele után fogalmazza meg álláspontját”, miután a sajtó képviselői állásfoglalást kértek tőle azzal kapcsolatban, hogy Tudorel Toader bejelentette: kezdeményezi Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívását.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök este húsz pontban foglalta össze a DNA főügyészének menedzseri tevékenységét átvilágító jelentést.

Toader azt ígérte, hogy a sajtónyilatkozatot követően azonnal felkerül a jelentés a minisztérium honlapjára. Ennek ellenére csütörtök este óta nem működik a szaktárca internetes oldala.

A tárcavezető szerint a DNA főügyészének „tettei veszélybe sodorhatják az általa vezetett intézményt, amelyet túlzottan autoriter módon irányít, önkényesen viselkedik, dacol a parlament tekintélyével, valamint a kormány szerepével és hatáskörével, illetve kétségbe vonja az alkotmánybíróság döntéseit és tekintélyét”.

A felfüggesztésére vonatkozó javaslatot Toader elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének, illetve Románia elnökének. (agerpres)

09:35, 2018. február 23.
Vosganian szerint az igazságügyi miniszter beszámolója a jogállamiság és az emberi jogok meggyőző védőbeszéde volt

A jogállamiság és az emberi jogok meggyőző védőbeszéde volt az igazságügyi miniszter csütörtök esti beszámolója az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőségének tevékenységével kapcsolatban, jelentette ki az Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselőházi frakcióvezetője.

Vosganian meglátása szerint a Tudorel Toader által ismertetett zárójelentés „felelősségteljes és érvekkel alátámasztott” dokumentum, míg a Johannis államfő által kiadott állásfoglalás „sebtében fogalmazódott meg”, és az elnök nézőpontja nem meggyőző e kérdésben.

„Ha válaszolni akar, Johannis elnöknek ugyanilyen meggyőzőnek kell lennie, az alkotmányra, az alkotmánybíróság döntéseire, az ország törvényeire és az ügyészek konkrét tevékenységére utaló hivatkozásokkal, és akkor majd elhisszük, hogy Johannis is felelősségteljesen jár el, nem pedig az befolyásolja cselekedeteiben, hogy az ügyészség mindeddig a pillanatig a szövetségese volt”, mondta Vosganian. (agerpres)

21:55, 2018. február 22.
Kelemen Hunor: Toader jelentése korrekt volt, és logikusan kérte Kövesi lemondását

Toader elemzése korrekt volt, és logikusan következett belőle, hogy Kövesi leváltását kérte - nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a csütörtök esti események kapcsán.Kelemen Hunor elmondta: Tudorel Toader az első igazságügyi miniszter, aki eleget tesz a törvényi kötelezettségének, és a parlament előtt készül ismertetni a legfőbb ügyészség és különböző részlegei (DIICOT, DNA) tevékenységének elemzését.

A DNA vezetőjének tevékenységét kiértékelő jelentésében Kelemen Hunor szerint a tárcavezető nem mondott semmi újat. „Tudorel Toader olyan dolgokat mondott el, amelyeket régóta ismerünk: különböző nyilatkozatok, a Velencei Bizottság, az alkotmánybíróság állásfoglalásai és határozatai, más, a sajtóból ismert adatok. De nyilván, egy csokorba szedve, ezek brutálisan hatnak" – fogalmazott a szövetségi elnök, aki ugyanakkor úgy véli: Johannis nem fogja meneszteni Kövesit (maszol)

21:37, 2018. február 22.
Az Agerpres úgy tudja,Temesváron és Iaşi-ban, és Nagyszebenben is több százan tüntetnek, a tiltakozók az igazságügyi miniszter és a Szociáldemokrata Párt elleni jelszavakat skandálnak.

21:06, 2018. február 22.
A PSD kiáll Toader döntése mellett

A jelentés, amelyet a sajtó előtt bemutatott ma Toader miniszter úr, nagyon professzionális volt, a törvényekre alapozott, és olyan világos érvekre építkezett, amelyek megdönthetetlenek. A PSD támogatja a miniszter úr döntését, tovább is a törvényes és alkotmányos úton maradva várjuk a fejleményeket - mondta el Adrian Dobre, a PSD párt szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Dobre szerint Toader állításai nem légből kapottak, hanem az alkotmány szellemiségében születtek.21:01, 2018. február 22.
Az USR inkább azt szeretné, ha Toader menne

Elítéli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a korrupcióellenes főügyész elmozdítására vonatkozó döntést, és Tudorel Toader igazságügyi miniszter azonnali lemondását követeli.

Az USR közleményében azt állítja, az igazságügyi tárca vezetője már egy éve halogatja a csütörtök este bejelentett döntést, amelyet az őt tisztségbe juttató Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői követeltek meg tőle, abban a reményben, hogy ezáltal megszabadulhatnak a büntetőjogi felelősségrevonástól. "Tudorel Toader azt választotta, hogy engedelmeskedik politikai felettesei utasításainak, és jelzi a romániai bíráknak és ügyészeknek, hogy ezentúl mindenkit, aki megpróbál nyomozást indítani Liviu Dragnea büntetőügyes bandája ellen, politikailag és a médiában is meghurcolnak" - fogalmaz az USR közleménye.

Az alakulat elutasítja a "jogállamiság alapelveinek lábbal tiprását", ugyanakkor azt üzeni a "független és tisztességes bíráknak és ügyészeknek, akik nem hagyják magukat megfélemlíteni", hogy támogatja őket, ahhoz a több százezer állampolgárhoz hasonlóan, akik "tisztességes igazságszolgáltatást és mindenki számára egyenlő törvényeket" szeretnének.

E döntésével Tudorel Toader "merényletet követ el a romániai igazságszolgáltatás függetlensége ellen", ugyanakkor arról tesz tanúbizonyságot, hogy "az országot jelenleg irányító szervezett bűnözői csoport érdekében" képes megtagadni szakmai elveit - véli az USR. (agerpres)

20:41, 2018. február 22.
Kolozsváron is sokan gyülekeznek a Deák Ferenc (eroilor) utcában20:37, 2018. február 22.
Megszólalt Johannis

Nem világos az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőségi tevékenységét kielemző zárójelentés, amelyet az igazságügyi miniszter hozott nyilvánosságra csütörtök este - szögezi le az Államelnöki Hivatal közleménye.

A közlemény szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőségi tevékenységét kiértékelő zárójelentés nem világos, és következtetései eltérnek attól a kiértékeléstől, amelyet Románia államelnöke készített a DNA-ról és annak vezetőségéről. Ezért a bemutatott dokumentum 'mélyreható vizsgálatára van szükség', amelyet az Államelnöki Hivatal szakosztályai fognak elvégezni - tudjuk meg a közleményből.Klaus Johannis több ízben is elégedettségének adott hangot a DNA tevékenységét illetően, és ezt az álláspontját továbbra is fenntartja - szögezi le az idézett dokumentum.

Az államfő minden alkotmányos előjogával élni fog a független igazságszolgáltatás biztosítása és a jogállamiság megszilárdítása érdekében - teszi hozzá az elnöki hivatal közleménye. (agerpres)

20:34, 2018. február 22.
PNL: nem időszerű Kövesi menesztése

Nem időszerű az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való menesztése, jelentette ki csütörtökön Ionel Dancă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője.

"Tudorel Toader érvei nem állnak a lábukon. A DNA főügyészének tisztségből való visszahívása nem időszerű. Egyetlen érve sem elégséges ehhez' (agerpres)

20:30, 2018. február 22.
Már legalább ezren tüntetnek Bukarestben

A Casa Jurnalistului videója szerint már fél kilenckor körülbelül ezer ember tüntet Kövesi mellett a bukaresti Victoria téren, de hamarosan jóval többen érkezhetnek a demonstrálókHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS