2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A péntek esti összecsapások után szombaton is tízezrek tüntettek

2018. augusztus 11. 11:00, utolsó frissítés: 2018. augusztus 12. 08:16

Szombaton már békésen zajlottak a tüntetések országszerte. Bukarestben újra több tízezer ember ment ki a kormánypalota elé.


A péntek esti erőszakos események után szombaton újra tízezrek vonultak utcára a fővárosban. A bukaresti kormánypalota épülete előtt egyes becslések szerint akár 50 ezren is lehettek, az Agerpres hírügynökség 25 ezer emberről ír. Ezúttal azonban sem a csendőrök, sem a tüntetők részéről nem jelentettek erőszakos cselekményeket, a tüntetés végig békés mederben zajlott. Sőt, helyi beszámolók szerint sokan még virágot is hoztak a csendőröknek.

Az ország nagyobb városaiban is folytatódtak a megmozdulások szombaton. A Hotnews összefoglalója szerint Nagyszebenben 8 ezren, Iaşi-ban 6 ezren, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban és Konstancán is körülbelül 3 ezren kérték a Dăncilă-kabinet lemondását és előrehozott választások kiírását.Mi történt péntek este?

A külföldi vendégmunkások pénteki bukaresti tüntetésén körülbelül 80 000 ember gyűlt össze, hogy a kormány lemondását követeljék. A csendőrség 23:00 órakor elkezdte kiüríteni a teret, holott még több ezer tüntető kívánta folytatni a tiltakozást. A rohamosztag könnygázgránátokat lőtt ki az ott tartózkodókra, mire egy csoportnyi ember köveket és üvegeket dobált vissza.

(A helyzetet csak rosszabbította, hogy a csendőrök már 19:00 órától kezdve körülbelül negyedóránként könnygázt fújtak az emberekre, volt néhány rendbontó ugyan, de nem célzottan ők kapták, hanem mindenki, aki a közelben volt.)

Ezután tüntetők egy csportja ütlegelni kezdett két csendőrt (az egyik nő volt), néhány más tüntető próbálta megakadályozni testükkel védve a bántalmazást. A csendőrség – amely előbb visszavonult – erőből tért vissza, még több könnygázt vetett be, mint az este alatt bármikor. Előkerült az a vízágyú is, amit korábban hoztak.Rögtön az incidens után megszólalt Klaus Johannis államfő is, de nem mondhatni, hogy túl ihletett pillanatban, néhány percre rá írta ki a Facebook-ra, hogy tüntetni mindenkinek joga van, de az erőszak elítélendő, mikor a tévécsatornákban már azok a felvételek domináltak, amikor éppen tüntetők bántanak csendőröket. Johannis elítélte a csendőrség fellépését:A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Raluca Turcan azt nyilatkozta rögtön utána, hogy "arra utaló jelek vannak", hogy a PSD megrendelésére érkeztek a térre az ultrák. Azt is hozzátette, hogy a PNL mindent meg fog tenni azért, hogy felelősségre vonják az erőszakot alkalmazó embereket.Sorra szólaltak meg az ellenzéki politikusok is. Dacian Cioloș volt miniszterelnök azt írta Facebook-oldalára, hogy a karhatalmak reakciója a tüntetésekre, de azoké is, akik az oszlatást parancsba adták, nagy veszélyt jelent a demokráciára. „Nem lehet arra igazolást találni, hogy könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre. Az 550/2004-es törvény 36-os cikkelye egyértelműen megtiltja az ilyesmit. Azok, akiknek az a feladata, hogy megvédjék a békés embereket, ehelyett veszélybe sodorták az életüket. Mindenkinek, akinek köze volt a parancs kiadásához, felelnie kell ezért” - írta Cioloș.

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) is kiadott egy közleményt, ebben Carmen Dan belügyminiszter lemondását kérik. Azt írták, hogy a csendőrök brutalitása a '90-es évekre emlékeztet.

A pénteki tüntetés éjjel kettő körül ért véget, ekkor már csak kis csoportok és jelentős számú csendőr maradt.

Íme egy timelapse videó a tegnapi eseményekről délutántól a végééig:A katasztrófavédelem információi szerint összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a téren, 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

23:21, 2018. augusztus 11.
Bukarestben a felvételek tanúsága szerint oszladozik a tömeg, még körülbelül 5000-en lehetnek.

22:58, 2018. augusztus 11.
Folyamatosan hallgatnak ki embereket a péntek esti erőszakos események ügyében

A fővárosi rendőrság közlése szerint a Bukaresti Törvényszék és a rendőrség emberölésekkel foglalkozó osztálya hat személyt hallgat a péntek esti erőszakos megnyilvánulások ügyében. A kihallgatások a fővárosi rendőrség székhelyén zajlanak.

Az általuk kiadott közleményben azt írják, hogy előzőleg már kihallgattak 13 személyt, ezzel egy időben elemzik a sajtóban megjelent felvételeket is az elkövetők azonosításához.

Carmen Dan belügyminiszter szombat késő-délután azt mondta, összesen 64 csapat dolgozik a pénteki események felderítésén.

A bukaresti törvényszék ugyanakkor azt is közölte, hogy két csendőr ellen bűnügyi eljárás indul, mert a vád szerint nem tartották be a fegyverekre és munícióra vonatkozó szabályokat és zavarták a közrendet, más Bukarest különböző szektoraiban működő bíróságokon és rendőrörsökön – feltehetően – a rendbontó tüntetők ellen indultak eljárások.

22:22, 2018. augusztus 11.
A System of a Down frontembere is üzent a romániai tüntetőknek

Egy kis érdekesség, a System of a Down rockbanda énekese, billentyűse, Serj Tankian is szolidaritását fejezte ki a testvéreivel, akik szülőföldjük jobb jövőjéért harcolnak. "A felemelt hangotok előidézett már a múltban is változást, és a jövőben is fog. Nincs a világon erő, amely legyőzné az emberek akaratát, főleg ha a nép decentralizált civil engedetlenséget alkalmaz. Szeretlek titeket! - írja a Facebook-oldalán Serj.És ha már így, akkor talán alkalmas ide egy dal:

22:02, 2018. augusztus 11.
Bukarestben szépen összegyűltek

Körülbelül 25 000-en lehetnek a bukaresti tüntetők, bár nehéz megbecsülni. Próbáljátok meg ti egy felülnézetből:Időzőről időre mindenki bekapcsolja a telefonját, csak, hogy jó fotók készülhessenek az utókornak.

20:48, 2018. augusztus 11.
Bukarestben ott van a tüntetők között Ludovic Orban is

Ludovic Orban, a nemzeti liberális Párt vezetője egyszer csak megjelent, keresztülment a tömegen, és a csendőrök által felállított védőkorlát előtt állt meg.

20:36, 2018. augusztus 11.
Egyelőre semmi incidens

Ami jó hír: egyelőre semmilyen incidensről nem érkezett a mai napon jelentés. Igaz, egyelőre nincsenek is sokan a demonstrálók, Bukarestben is olyan 10 000 körüli a szám. egy adott ponton leültek a térre, ugyanígy Kolozsváron is a prefektusi hivatal épülete előtt.20:31, 2018. augusztus 11.
Tegnap esti kollázs arról, ahogy a csendőrök ártatlanokat vernek

Egy videó a tegnap estéről: a vice stábja számos esetet vett kamerára, amikor a csendőrök ártatlanokat vertek:20:25, 2018. augusztus 11.
Marosvásáhrelyen is néhány százan menetelnek éppen a központban.19:31, 2018. augusztus 11.
Kolozsváron is összegyűltek már néhány százan az újabb tüntetésre a Fő téren.19:14, 2018. augusztus 11.
Carmen Dan: nem az államfő dolga eldönteni, hogy a csendőrség jogszerűen járt-e el

'Súlyosnak' nevezte a péntek este történtetek Carmen Dan belügymniszter, aki hozzátette: nem vonható felelősségre a csendőrség azért, mert alkalmazta a törvényt.

„A tegnap súlyos dolgok történtek és nem hiszem, hogy valaki felelősségre vonhatja a csendőrséget azért, mert alkalmazta a törvényt. (...) Azt gondolom, hogy az esti csata nem a csendőrség és a békésen tiltakozó polgárok között zajlott” - vélte a miniszter.

A belügyminiszter megszakította pihenőszabadságát, de semmilyen módon nem avatkozott bele a téren történő események operatív irányításába.

Kifejtette, hogy 64, ügyészekből és rendőrökből álló csoport dolgozik a péntek esti események felderítésén, amely hosszadalmas lehet, hisz nagyon sok felvételt kell végignézni az agressziót kezdeményezők azonosításához.

A miniszter leszögezte, hogy a csendőrök nem fognak a politikusok kérdéseire válaszolni, ha pedig a pénteki események nemzetbiztonsági vonatkozásairól kell beszámolni, akkor ezt ő - ha igény van rá - a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén megteszi.

Úgy vélte, hogy elhamarkodott volt Klaus Johannis péntek esti állásfoglalása, amely brutálisnak minősítette a rendfenntartók fellépését, és leszögezte: a csendőrség tetteinek törvényességét nem az államfőnek, hanem a katonai ügyészségnek kell megállapítania.

A belügyminiszter felhívással fordult azokhoz, akik esetleg további tüntetéseken vennének részt, hogy határolódjanak el a provokátoroktól és azoktól, akik erőszakra buzdítanak.

Ugyanakkor a csendőrségtől azt kérte, hogy ne legyenek tekintettel a politikai nyilatkozatokra, hanem a törvénynek megfelelően lépjenek közbe, ha újabb erőszakos cselekedetekre kerül sor. (agerpres)

18:59, 2018. augusztus 11.
Időközben ma is összegyűltek már legalább 1000-en tüntetni a Victoriei térre18:57, 2018. augusztus 11.
Az osztrák kancellár magyarázatot vár egy csendőrök által megvert osztrák újságíró miatt

A péntek esti kormányellenes tüntetésen megsérült egy osztrák újságíró, aki az állami ORF televíziónak tudósított. A televízió honlapján elérhető közlemény szerint munkatársukat a csendőrök támadták meg.

„Határozottan elítéljük a bukaresti erőszakot, amelynek során több tüntető sé újságíró is megsérült. Elvárjuk, hogy tisztázzák ezeket az eseteket. A megsérült operatőrnek jó gyógyulást kívánok. A szólás- és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető értékeihez tartoznak, mi hiszünk ezekben, és azt gondoljuk, hogy meg kell védeni ezeket” - írta ki a Facebook-oldalára Sebastian Kurz osztrák kancellár az esetről értesülve.

Az újságírók akkor sérülhettek meg, amikor a csendőrök támadást indítottak a közelükben levő agresszív demonstrálók felé.

Az ORF szóvivője azt közölte, hogy az osztrák operatőrt a csendőrök gumibotokkal ütlegelték, és akkor hagyták abba, amikor többször is felkiáltott, hogy ő újságíró.

A honlapon fellelhető cikk szerint Andreas Wrabetz, a csatorna igazgatója is felháborodásának adott hangot. Szerinte könnyen meg lehetett különböztetni a tévés stáb tagját a tüntetőktől, és egy uniós országban elvárható, hogy a karhatalom ne támadjon rá a sajtó képviselőire. (news.ro)

18:27, 2018. augusztus 11.
Dragnea: a csendőrök csak tették a dolgukat

Elfogadhatatlan, hogy a főváros szívében, a kormány épülete előtt "az ellenzék és az államfő által támogatott, szervezett csoportok támadást intézzenek az alkotmányos rend ellen" - nyilatkozta szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Közleményében Liviu Dragnea rámutat, a csendőrök nemcsak a kormánypalotát, hanem a rendet, a jogállamot, az állam intézményeit, az ország szuverenitását és függetlenségét is védik.

"A képviselőház és a PSD elnökeként biztosítom Románia minden állampolgárát: a parlament senkinek sem fogja megengedni, hogy felszámolja a demokráciát, felfüggessze az egyéni jogokat és szabadságokat, hogy megváltoztassa a választások eredményét, és hogy - erőszakkal - felborítsa az állam rendjét" - fogalmaz Dragnea.

A PSD-elnök ugyanakkor felhívást intézett azokhoz, akik továbbra is békésen akarnak tüntetni, hogy kerüljék az erőszakos rendbontók csoportjait.

A nagyobbik kormánypárt vezetője szerint a péntek este a Victoria téren történteknek "semmiféle demokráciában nincs helyük".

"A véleménykülönbségek semmilyen esetben nem igazolják az erőszakot. Súlyos, hogy ezeket az agresszivitásokat biztatások, provokációk vagy akár közvetlen beavatkozások előzték meg bizonyos ellenzéki pártok részéről. Mind közül a legsúlyosabb azonban Johannis elnök péntek esti felelőtlen üzenete, amelyben bírálta a csendőrök közbelépését, bár ők csak tették a kötelességüket, és minden intézkedést meghoztak a közrend visszaállítása érdekében" - áll Dragnea közleményében.

A PSD-elnök szerint Johannis nyilatkozatával aláásta az állam tekintélyét, és újabb erőszakra buzdít azzal a céllal, hogy döntse meg a jelenlegi kormányt, és állítsa a helyére "saját kormányát", ahogyan egyszer már volt példa erre mandátuma során. "Ezzel a hozzáállásával Johannis elnök ismét bebizonyítja, hogy az erőszakos és szélsőséges megnyilvánulások politikai szponzora. Sőt mi több: azzal, hogy felszólította a legfőbb ügyészséget, indítson vizsgálatot a csendőrök ellen, megfélemlíti a rendfenntartókat, előre megfontolt szándékkal az agresszorok oldalára áll, és azon intézmények ellen lép fel, amelyeket az alkotmány értelmében támogatnia kellene" - teszi hozzá.

Dragnea sajnálatosnak tartja, hogy egy demokratikus, békés tüntetés "illegitim politikai érdekek miatt" elfajult, számos sérültet követelve. "Az állam intézményeinek határozottan kell fellépniük a jogrend biztosítása, valamint az erőszakos incidenseket kiprovokálók felelősségre vonása érdekében" - áll még Liviu Dragnea közleményében. (agerpres)

16:41, 2018. augusztus 11.
Nincs nyakgerinc-törése a bántalmazott csendőrnőnek

Nincs nyakigerinc-törése annak a csendőrnőnek, akit súlyosan bántalmaztak a péntek esti bukaresti tüntetésen - közölte szombaton Sorina Pintea egészségügyi miniszter, miután meglátogatta a Floreasca kórházba beutalt sérülteket.

A miniszter szerint a csendőrnő "jól van, fel tud állni, kommunikál, várja, hogy ismét mehessen dolgozni". "Egy hematóma alakult ki, de nincs nyakigerinc-törése" - tette hozzá.

A tárcavezető meglátogatta szombaton a Floreasca kórházba beutalt öt sérültet, akik közül három csendőr, ketten civilek. Állítása szerint mindannyian jól vannak. (agerpres)

16:17, 2018. augusztus 11.
Ludovic Orban is a csendőrséget vádolja

Előre megfontolt szándékkal' történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen - nyilatkozta szombati sajtóértekezletén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

'Ahelyett, hogy meghallgatnák a tüntetők kéréseit, kívánságait, Dragnea és a kamarillája visszavetette Romániát a 90-es évek bányászjárásainak idejébe. (...) Világos előttem, hogy előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen' - mondta Orban.

A PNL elnöke 'példátlanul súlyosnak' minősítette a csendőrség fellépését, és bejelentette, hogy a liberálisok kérni fogják, hogy a belügyminisztert, a csendőrség parancsnokát és a bukaresti prefektust idézzék be a parlament védelmi bizottsága elé.

'28 éve, hogy a rendfenntartó erőket nem használták elnyomó gépezetnek az emberek ellen. Dragnea parancsa, hogy a csendőrség brutálisan, megfélemlítő jelleggel lépjen fel a békés tüntetőkkel szemben, a demokrácia elleni példátlan támadást jelent, egy támadást az összes, a hatalommal egyet nem értő polgár ellen, amely gyakorlatilag a jelenlegi hatalmat egy olyan hatalommá alakítja, amelynek semmilyen köze sincs a demokráciához, egy autokrata hatalommá, amely kisajátította és a polgárok elleni fegyverré alakította az intézményeket' - hangoztatta Orban.

A PNL elnöke hozzátette: amennyiben a többség megakadályozza, hogy a felelőseket az illetékes parlamenti bizottságok elé idézzék, a liberális párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy hívják össze a parlament rendkívüli ülésszakát és állítsanak fel egy bizottságot, amely kivizsgálja a Victoriei téren történt visszaéléseket és erőszakos cselekedeteket.

Elmondta azt is, hétfőtől a PNL létrehoz egy jogászokból álló csoportot, amely jogi segítséget nyújt a tüntetésen történt erőszakos cselekedetek sértetteinek.(agerpres)

16:14, 2018. augusztus 11.
Dăncilă jelentést kér

Haladéktalanul részletes jelentést kért Viorica Dăncilă miniszterelnök a péntek esti, bukaresti tüntetésen történt provokációkkal kapcsolatban - tájékoztat szombati közleményében a kormány.

E szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök határozottan elutasítja a bukaresti demonstrációt "eltéríteni próbáló szervezett csoportosulások erőszakos tetteit". "A belügyminisztérium jelentései arra világítanak rá, hogy az erőszakos fellépést jól szervezett csoportok provokálták ki azáltal, hogy rátámadtak a rendfenntartókra, intézményekre, és közjavakat tettek tönkre, hogy konfliktust gerjesszenek a békés tüntetők, valamint a rendfenntartók között" - fogalmaz a közlemény.

Ebben hozzáteszik: a kormány elvárja, hogy az illetékes intézmények zárják le az ügyben folytatott vizsgálatokat, majd vonják felelősségre a bűnösöket.

A miniszterelnök szombat reggel részletes jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól azokról a személyekről, akik előkészítették, illetve kiprovokálták az erőszakot, valamint arról, hogy "az adatok és információk szerzésével megbízott állami intézmények" előzetesen miként kezelték a tüntetés eltérítésének szándékára vonatkozó információkat - áll még a közleményben.

A kormány képviselői ugyanakkor felhívást intéznek a politikai vezetőkhöz, hogy ne próbálják választási célokra felhasználni "e sajnálatos eseményeket".

"Viorica Dăncilă miniszterelnök tiszteletben tartja az állampolgárok tiltakozáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a jogot nem sajátíthatja ki egyetlen politikus vagy érdekcsoportosulás sem, amely a társadalmi rend megbontásában érdekelt" - fogalmaz a közlemény. (agerpres)

14:22, 2018. augusztus 11.
Tomac a "provokátorok" felelősségre vonását kívánja

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) 'felháborítónak' és 'indokolatlannak' tartja a csendőrség pénteki, 'előzmények nélküli, aránytalan' fellépését - írja a párt által szombaton kiadot tkzlemény.

Eugen Tomac pártelnök úgy véli: a 'provokátoroknak', akiknek az volt a céljuk, hogy zavarkeltéssel és erőszakkal kompromittálják a kormány székháza előtti tüntetést, felelniük kell a törvény előtt.

'Kiállunk a Victoriei téren történt erőszakos incidensekben megsérült polgárok mellett. A diszpóra által kezdeményezett tüntetés, amelyhez több tízezer hazai polgár is csatlakozott, nem a társadalmi megosztottságot kellett volna hogy erősítse, hanem határozott fellépéssé kellett volna válnia a jelenlegi kormányzat ellen, amely ki akarja sajátítani a teljes államhatalmat, amely alárendeli az intézményeket, és amely, szükség esetén erőt használ az állampolgárok megfélemlítésére' - nyilatkozta a közlemény szerint Tomac.

14:18, 2018. augusztus 11.
Az USR a parancsok tikosításának feloldását követeli

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Carmen Dan belügyminiszter, Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását, valamint a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását kéri a csendőrség Victoriei téri, péntek esti akciójával kapcsolatban - mondta szombati sajtóértekezletén Dan Barna, az USR elnöke.

'A romániai demokrácia fekete napja volt a tegnapi (...). Kérjük Carmen Dan belügyminiszter lemondását, aki a polgárok védelmére létrehozott csendőrséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) házi eszközévé alakította, kérjük Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását. Ez történik Romániában, amikor az országot büntetőperben elítélt személyek, bűnözők vezetik. Azért jutottunk ide, mert az intézményeket kisajátították' - jelentette ki Barna.

Hozzátette: az USR kéri a kiadott parancsok titkosításának feloldását.

'Kérjük a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását, hogy kiderítsük, hogyan történhetett meg, hogy a csendőrség nagyon hatékony volt, amikor békés tüntetőket kellet kergetni a mellékutcákban, de képtelen volt 20-30 bajkeverőt kiemelni a tömegből, majd a tér kiürítése után (...), sokáig nem léptek közbe a Lascăr Catargiu úton felgyújtott teraszoknál' - mondta az USR elnöke.

'Büntetőügyesek nélkül, ma este mi is ott leszünk a polgárok között a téren' - zárta szavait Dan Barna (agerpres)

14:14, 2018. augusztus 11.
Az RMDSZ megengedhetetlennek tartja a történteket

egengedhetelen az, ami péntek este történt, az megengedhetetlen erőszak Bukarest közterein. Az RMDSZ elítéli az itt tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokat és agressziót. Az erőszak minden egyes formáját, a verbálisat és a fizikait is elutasítjuk - írja a Szövetség közleménye.

Alapvető demokratikus jog a gyülekezés - az RMDSZ egyértelmű álláspontja pedig az, hogy az ezzel élni kívánó állampolgárokat nem veszélyeztetheti senki. Sem a rendfenntartó szervek, sem azok csoportja, akik erőszakot szítani érkeztek a terekre és utcákra - írják.

AZ RMDSZ elvárja a hatóságoktól, hogy körültekintően járjanak el: tüzetesen vizsgáljanak ki minden egyes visszaélést, bármely oldalról is érkezett. Elvárják a politikai pártoktól, hogy ne manipuláljanak, és ne sajátítsák ki több tízezer ember ügyét önös politikai céljukra.

Végezetül arra kérik az államelnököt, hogy lássa el alkotmányos szerepét, intsen párbeszédre és békére, közvetítsen a társadalom különböző csoportjai között.

Tüntethessenek békésen mindazok, akik élni kívánnak ezzel a jogukkal! - zárul a közlemény.

13:27, 2018. augusztus 11.
Hivatalból eljárást indított a legfelsőbb ügyészség a csendőrség ellen

Hivatalból bűnügyi kivizsgálást indított a katonai ügyészség a péntek esti bukaresti tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépése kapcsán - tájékoztat a legfőbb ügyészség.

A közlemény értelmében a katonai ügyészek begyűjtik a kerületi rendőrkapitányságoktól a péntek este, illetve szombatra virradóra történtekkel kapcsolatban tett minden feljelentést, és közös iktatószámmal regisztrálják ezeket. (agerpres)12:54, 2018. augusztus 11.
Johannis felkérte a főügyészt, hogy tisztázza a tegnapi történéseket

Klaus Johannis államfő a Facebookon jelentette be, hogy kérte Augustin Lazăr főügyésztől, hogy induljon kivizsgálás arra nézve, hogy mennyire jártak el a a Victoria téren jelen levő csendőrök, amikor oszlatni kezdték a kormány ellen tüntetp tömeget. Johannis azt szeretné, ha a főügyész még a vizsgálat előtt tisztázná a csendőrség megnyilvánulását, majd vizsgálják meg mindenkinek a szerepét az eluralkodó erőszakban.12:37, 2018. augusztus 11.
Egy fegyver eltünt

Mágpedig a bntalmazott csendőrnő fegyverét vetteék ki ismeretlnek a tokjából, mikzben zajlott az incidens. A csendőrség tájékoztatása szerint átadták az ügyet a katonai ügyészségnek, akik nyomozást folytatnak, ugyanakkor a lakosság segítségét is kérik.

12:35, 2018. augusztus 11.
Ponta: én lemondtam, amikor 2015-ben a tüntetések elfajulhattak volna

"Az én szememben mind a csendőrök, mind a tüntetők áldozatai azoknak a gazembereknek, akik a parancsokat adták: Dragneának és a szolgájának, Carmen Dan belügyminiszternek" - írta Facebookon közzétett hosszú Facebook bejegyzésében Victor Ponta volt miniszterelnök. Ponta szerint a kormány felelőssége lett volna, hogy elhárítsa a tegnap esti erőszakot, de nem jártak sikerrel.

Ponta bejegyzésében többször is utal arra, hogy 4 évig volt miniszterelnöke az országnak, és nagyon büszke rá, hogy hasonló erőszakos megnyilvánulások nem fordultak elő ez idő alatt. Azt is kiemeli, hogy amikor fennállt a veszélye, hogy 2015 végén a Colectiv-tragédia után kitört kormányellenes tüntetések elfajulhatnak, lemondott a miniszterelnöki tisztségéről.

Arról is ír, hogy a PSD sok éven át hatalmas árat fog fizetni a most történtekért.

Megjegyzi, hogy rendkívül sok kritikát kapott korábban a diaszpórában élőktől, amikor a kampányfőnökének utasításait betartva amellett döntött, hogy nem nyit meg több külföldi szavazóhelyiséget. Mint írja, akkor bocsánatot is kért, és később kiállt amellett, hogy ez nem volt helyes döntés. Hozzáteszi, hogy a Dragnea által most a diaszpóra ellen indított háború súlyos bűn, és el fogja nyerni a büntetését.11:41, 2018. augusztus 11.
A bántalmazott csendőrnő az első információk szerint nyaki csigolyatörést szenvdett, közben egyre több videó terjed indokolatlan csendőri fellépésről, ímé, mutatunk is egyet:11:07, 2018. augusztus 11.
Ezzel mindokolja a csendőrség a kemény fellépést

Több, mint 450 személy, köztük 35 csendőr sérült meg és igényelt orvosi segítséget a péntek esti, erőszakba torkolló bukaresti kormánypalota előtt tartott tüntetésen - mondta el a csendőrség szombat délelőtti sajtótájékoztatóján Marius Militaru, az intézmény szóvivője.

Az igencsak feszült hangulatú sajtótájékoztatón, amelyen a média képviselői többször is azzal kapcsolatos kérdést tettek fel, hogy a csendőrséget felkészületlenül érték a tegnap esti események, Militaru azt is elmondta, hogy a tegnap esti sérültek közül 70 személyt szállítottak kórházba, 11-en közülük csendőrök.

"Köztük van az a kolléganőnk is, akit tegnap brutális módon ütlegeltek, és akinél fennáll a nyaki gerinctörés gyanúja" - mondta Militaru.

A csendőrség képviselői a sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a békésen tüntetők között elszórtan nagyon agresszív csoportok jelentek meg már a délután folyamán, akiknek a kiemelését nagyon kockázatosnak ítélték meg, mivel a tüntetők nem egymás mellett szorosan állva, hanem inkább csoportokban álltak.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az agresszíven megnyilvánuló tüntetők mellett amiatt is a tér kiürítése mellett döntöttek, mert egy közeli gyorsétkezde alkalmazottai telefonon jelentették, hogy az étterem kirakatját kezdték dobálni az agresszív tüntetők.

A sajtótájékoztató végén egy erre vonatkozó kérdésre Marius Militaru elmondta, hogy a tegnapi események miatt nem gondolja úgy, hogy bárkinek is le kellene mondania.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS