2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Családról szóló népszavazás percről percre

2018. október 07. 09:31, utolsó frissítés: 2018. október 08. 00:04

A népszavazás elbukott, 20,41%-os volt a részvétel.


A választásra jogosultak 20,41%-a, alig 3,7 millió ember ment el szavazni a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról szóló népszavazáson október 6-án és 7-én. Érvényes népszavazáshoz 30%-os részvételre lett volna szükség. A részvétel a többségében magyarlakta megyékben volt a legalacsonyabb.

Az alkotmánymódosításhoz arra lett volna szükség, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka "igen" szavazatával támogassa egy érvényes referendumon. Utóbbi két feltétel nem teljesült.

Melyek az új játékszabályok ezen a referendumon? Mi a kérdés? Mikor lesz érvényes?

Mi történt szombaton?

14:19, 2018. október 08.
A székely megyéket még Băsescu leváltása is jobban érdekelte, mint a család meghatározása

A rendszerváltás óta a legrosszabb részvételi adatokat hozta az október 6-án és 7-én megszervezett kétnapos referendum.

Ha a megyei részvételi adatokat a legutóbbi, 2012 júliusában Traian Băsescu leváltása miatt kiírt egynapos népszavazás részvételi arányaihoz viszonyítjuk, akkor az látszik, hogy az előbb említett megyékben Băsescu lemondásra kényszerítése is jobban érdekelte a lakosságot, mint a mostani, családról szóló népszavazás. Részletek és ábra itt.

14:17, 2018. október 08.
Kelemen Hunor szerint nem kell felelősöket keresni, mert a népnek mindig igaza van

Az RMDSZ elnöke az Agerpresnek azt mondta, hogy nem kell a referendum kudarcának felelőseit keresni, és főleg nem az embereket kell hibáztatni, mert „a népnek mindig igaza van”.

Úgy vélte: véget kell vetni a viszálykeltésnek, mert az „nem old meg semmit”, és tudomásul kell venni, hogy „2018-ban az embereket nem ez a téma foglalkoztatja”.

A magyarlakta megyék alacsony részvételi aránya „a megszokott határok között” volt - mondta a szövetségi elnök, aki szerint az utóbbi időben a magyar választók a román választókhoz hasonlóan mozognak, mert a magyar embereknek sem tetszik, ha hatalmi szóval próbálják befolyásolni döntésüket, akárki is próbálkozzon ezzel.(agerpres)

10:15, 2018. október 08.
91,61% szavazott igennel

A BEC első, részleges adatai szerint 91,61% szavazott igennel, 6,42% pedig nemmel a hétvégén tartott referendumon.

További részletek itt.

23:48, 2018. október 07.
A PNL vezetői balhéznak az urnazárás után

Újabb politikai kudarcba lökte a pártot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöksége - írta Alina Gorghiu PNL-szenátor miután lezárták az urnákat. Gorghiu szerint a PNL vezetősége "újabb kalandba és újabb politikai kudarcba lökte a pártot", ami szavazótáborának 70 százalékától elszakította. "A PNL vezetősége nem összetart, hanem viszályt szít. Nem modernizál, hanem visszafejlődő politikát javasol. #elég" - olvasható a párt szenátorának Facebook-bejegyzésében.

Ugyanezt az üzenetet Cătălin Predoiu és Mihai Voicu PNL-képviselők oldalán is megtaláljuk.

23:43, 2018. október 07.
A PSD helyettes főtitkára: a PSD politikailag nem vállalta fel a referendumot, ezért nem az ő kudarcuk

Senki nem vállalt politikai felelősséget a család alkotmányos meghatározásának módosítására kiírt referendumért - jelentette ki az urnák lezárása után Codrin Ştefănescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyettes főtitkára.

Codrin Ştefănescu szerint nem politikai szavazás volt az október 6-7-i, hanem egy hárommillió román által aláírt polgári kezdeményezés, amelyet a PSD politikailag nem vállalta fel, ezért nem az ő kudarcuk. A PSD helyettes főtitkára ugyanakkor sérelmezte, hogy Klaus Johannis államfő nem biztatta arra az állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és ő maga is az utolsó percekben adta le a voksát, mintha "utálná azt, amiről az állampolgárok voksolnak".

Kifejtette, a referendumot az ellenzék és Johannis elnök is bojkottálta, félretájékoztatta a lakosságot, akik ennek ellenére is nagy számban jelentek meg az urnáknál. "A négymillió jelentős szám. Négymillió román ment el ma szavazni" - mondta Ştefănescu, és elmondta az is, hogy arra számítanak, hogy a voksolók elsöprő többsége - a PSD reményei szerint 95 százalékuk - a hagyományos család mellett foglalt állást, ami megerősíti a férfi és nő házasságán alapuló család intézményét. (agerpres/mti)

23:39, 2018. október 07.
Dan Barna: A referendum utáni Románia a 21. század Romániája

A referendum utáni Románia a 21. század Romániája - jelentette ki vasárnap a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó népszavazást követően Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

"A hétfői Románia pontosan megegyezik a pénteki Romániával, a referendum előttivel. Tulajdonképpen a 21. század Romániája, az összes állampolgárával együtt, akik közül némelyek tradicionálisabbak, mások modernebbek, ismét mások informáltabbak, amilyen a társadalom" - nyilatkozta Barna.

Dan Barna szerint a demokrácia győzelme az érvénytelen népszavazás. A referendum bojkottálása mellett kampányoló Barna szerint bebizonyosodott, hogy toleráns és modern a román nemzet. (agerpres/mti)

23:25, 2018. október 07.
Nagyváradon mentek el a legnagyobb arányban szavazni a jelentősebb magyarlakta települések közül

A részvételi arány Baróton, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen sem érte el a 10%-ot. A jelentősebb magyar lakossággal rendelkező városok közül Nagyváradon, Aradon, Kolozsváron, Zilahon és Temesváron vettek a legnagyobb arányban részt a népszavazáson az arra jogosultak.

Városok
Infogram


22:59, 2018. október 07.
LMBTQ Erdélyben: Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk állt!

Facebook posztban köszönte meg a támogatást az LMBTQ Erdélyben, az erdélyi magyar leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek közössége.

"Köszönjük szépen mindazoknak, akik elutasították a manipulációt, akik nem egy kisebbség eltiprásában látták a romániai családok problémáinak a megoldását. Köszönjük azoknak, akik távolmaradásukkal jelezték a politikusoknak, egyházaknak, hogy nem a gyűlölködés és megosztás jelenti a megoldást. Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk állt!" - írják.22:35, 2018. október 07.
Érvénytelen a népszavazás: 20,41 százalékos a végleges részvétel

Urnazárásig összesen 3.731.704 szavazó jelent meg a népszavazáson, vagyis országosan 20,41 %-os volt a részvétel - közölte a Központi Választási Iroda. Ez egyben azt is jelenti, hogy a referendum nem érte el az érvényességhez szükséges 30 százalékos küszöböt. 3.276.754 szavazó az állandó választási listákon, 408.637 szavazó pótlistán, 46.313 pedig mozgó urnával voksolt.

A legmagasabb részvételi arány Suceava megyében volt, ott is épp elérte a 30 százalékot (30,67 százalék). A legkisebb arányban Kovászna megyében vettek részt a referendumon, 8,5 százaléka jelent meg a választásra jogosult polgároknak. Hargita megyében 11,12 százalékos volt a részvétel, ez a második legalacsonyabb az országban.22:07, 2018. október 07.
Asztalos Csaba: ideje véget vetni a manipulációnak és a gyűlöletbeszédnek

Asztalos Csaba, a Diszkrimináció Ellenes Tanács (CNCD) elnöke, arra szólított fel mindenkit, hogy racionálisan és türelemmel várja referendum végeredményeit, tiszteletben tartva minden polgár véleménnyilvánítási jogát, függetlenül attól, hogy miképp is szavazott.

Mint írja: most hogy lejárt a referendum, ideje végetvetni a manipulációnak és a gyűlöletbeszédnek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a referendum következményeinek félremagyarázása már most elkezdődött. Ez még akkor is így van, ha semmi nem változott jogi szempontból: az alkotmány most sem teszi lehetővé az azonos neműek házasságát - írja.21:52, 2018. október 07.
A Koalíció a családért folyatja a harcot a "genderideológia" ellen

Sajtótájékoztatót tartott a Koalíció a családért és elmondták, hogy annak ellenére, hogy nem érték el a céljukat, hogy az alkotmányba foglalják a házasság meghatározását, a legfontosabb dolog, hogy együtt voltak ma.

A genderideológia elleni küzdelem folytatódik, mert négymillió román állampolgár hangját meg kell hallani - nyilatkozták.

"Hatalmas referendumellenes, bojkottpárti, manipuláló és félretájékoztató propagandagépezettel álltunk szemben" - mondta Mihai Gheorghiu, a koalíció elnöke, hozzátéve, "váratlan jelenségként" a romániai politikai pártok is bojkottálták a népszavazást, bár a kezdeményezés nem volt politikai jellegű.

21:42, 2018. október 07.
Orban: azért mentek kevesen szavazni, hogy pofont adjanak Dragneának

A népszavazáson való alacsony részvételnek az az oka, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kisajátította a referendumot - vélekedett Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke vasárnap este.

Orban kifejtette, sokan azért nem jelentek meg az urnáknál, hogy ezzel "adjanak egy pofont Dragneának, vagy elkerüljék azt a helyzetet, hogy szívességet tegyenek Dragneának". (agerpres)

21:13, 2018. október 07.
Az USR párhuzamos szavazatszámlása szerint 19,5%-os a részvétel

A Mentsétek Meg Romániát (USR) párhuzamos szavazatszámlása szerint 19,5 százalékos a család alkotmányos meghatározásáról szóló népszavazás részvételi aránya - jelentette be Dan Barna, az USR elnöke a Digi 24 élő műsorában.

Amennyiben a számításaik megfelelnek a hivatalos adatoknak a népszavazás érvénytelen.

21:10, 2018. október 07.
Borboly: a Dâmbovița partján zajló csatározások eljátszották a referendum fontosságát

"A most lezajlott referendumnak, amint az azt megelőző időszakban lezajlott érvütköztetések tanúsítják, kellett volna súlya és tétje legyen. Sajnos a Dâmbovița partján zajló csatározások egy kicsit eljátszották ennek fontosságát és tétjét. A mai részvételi eredmény annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi román politikai elit eljátszotta bizalmát, már nem képes valamiért mozgósítani, csak valami ellen. Azt látom, hogy a román politikai pártok a legnagyobb romániai ellenzéki párt lejáratására használták fel a demokrácia ezen eszközét" - írja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke közleményben, amely itt olvasható teljes egészében.

Hargita megyében a 19 órára vonatkozó részvételi adatok szerint a választásra jogosultak 10,25%-a ment el szavazni. Hargita megyénél csak Kovászna megyében (7,89%) volt alacsonyabb a részvételi arány.

21:01, 2018. október 07.
Lejárt a szavazás

Lejárt a népszavazás, hivatalos részvételi adatok 22 óra 30 percre várhatóak.

20:56, 2018. október 07.
Nagy a mozgósítás a déli megyékben

Az utolsó száz méteren próbálnak mozgósítani a referendumot támogatók a déli megyékben. A Casa Jurnalistului tett közzé fotókat, amint a Giurgiu megyei Bulbucata helységben három autóval hordják az embereket a szavazókörzetekhez. A háromból kettőt egész nap hordta a helységben a szavazókat, a harmadik most este csatlakozott hozzájuk. A szemtanúk szerint a környező helységekből is hoztak embereket, akik egyébként valószínűleg el sem mentek volna.

Ugyanennél a szavazókörzetnél a választási elnök nem engedte a megfigyelőknek, hogy megnézzék a pótlistákat és azt ripakodta rájuk, hogy "beavatkoznak a szavazás menetébe".

A Casa Jurnalistului által megosztott bejegyzés:20:38, 2018. október 07.
19 órakor 18,87 százalékos volt a részvételi arány

Vasárnap 19 óráig összesen 3.450.189 szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 18,87%-os volt a részvétel - derül ki az Központi Választási Iroda frissen közzétett információiból. 3.030.871 szavazó az állandó választási listákon, 374.267 szavazó pótlistán, 45.051 pedig mozgó urnával voksolt.

19 óráig a legnagyobb arányban Suceava megyében vettek részt a népszavazáson, 28,79 százalékos volt a jelenlét a moldovai megyében. A sort továbbra is Kovászna és Hargita megye zárja, előbbiben 7,89 százalékos, utóbbiban 10,25 százalékos volt a részvételi arány.20:25, 2018. október 07.
Az USR szerint Szászrégenben megfenyegették az egyik tagjukat

Az USR a Facebook oldalán arról ír, hogy több esetben is feljelentést tettek a szavazókörzetekben lévő szavazóbiztosaik. A számunkra legérdekesebb eset Szászrégenben volt, ahol a párt egyik tagját elmondása szerint az alpolgármester és a szavazókörzet elnöke fenyegette meg, miután az jelentette a megyei hatóságoknak a szavazási jegyzőkönyv helytelen elkészítését.

20:06, 2018. október 07.
Klaus Johannis Nagyszebenben szavazott, és szép estét kívánt

A nagyszebeni 4-es számú általános iskolában berendezett 68-as számú szavazókörzetben vasárnap délután végül Klaus Johannis államfő is szavazott.

Vasárnap 16 óráig 11,27 százalékos, az országban az egyik legalacsonyabb volt a választási részvétel. Az államfő érkezésekor sem volt senki más az említett körzetben.

Johannis anélkül távozott a választókörzetből, hogy bővebben nyilatkozott volna a sajtónak. Csak annyit mondott: "Szép estét kívánok!"

19:53, 2018. október 07.
Kétszer szavazott egy férfi Segesváron

Kétszer szavazott egy férfi Segesváron - közölte vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság.

Emanuela Rugină rendőrségi szóvivő elmondta, a szóban forgó személy szombaton, október 6-án leadta voksát Segesvár egyik szavazóhelyiségében, ahol neve az állandó listán szerepelt. Ugyanaznap a férfi egy másik szavazóhelyiségbe is elment, kérte felvételét a pótlistára, majd ismét szavazott.

A férfi ellen büntetőjogi eljárás indult választási csalás bűncselekménye miatt. (agerpres)

19:23, 2018. október 07.
Kelemen Hunor: azért szavaztam, mert a demokrácia részvételt jelent

"Azért szavaztam ma (vasárnap - szerk.), mert a demokrácia részvételt jelent. El kell mondanunk véleményünket minden egyes alkalommal, amikor lehetőségünk van erre" - jelentette ki Facebookon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke miután részt vette a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító népszavazáson.

19:22, 2018. október 07.
Hogy állnak szavazási kedv felől a jelentős magyar lakosságú városok?

A vasárnap 16 órás állásról szóló adatok szerint továbbra is nagyok az eltérések a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi településeken tapasztalható szavazási kedv között. Akárcsak szombaton, vasárnap is Nagyvárad vezet a vizsgált 20 település közül. Baróton (4,27%), Székelykeresztúron és Kézdivásárhelyen (egyeránt 4,13%) még az 5%-ot sem érte el a részvételi arány 16 órakor.

Városok
Infogram


19:18, 2018. október 07.
17 bejelentés érkezett a rendőrséghez, 6 esetben alaptalanul

Tizenhét bejelentés érkezett a rendőrséghez a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán, ebből hat megalapozatlannak bizonyult - közölte a belügyminisztérium szóvivője, Monica Dajbog vasárnap az Agerpres hírügynökséggel.

A rendőrség kivizsgálást indított egy ügyben, amelyben felmerül a bűncselekmény gyanúja, két személyt pedig 700 lejre bírságoltak kihágás miatt.

Călăraşi-ban büntetőjogi eljárás indult egy személy ellen, aki - miután szavazólapját az urnába dobta - újabb szavazólapot kért, majd ismét szavazott, arra hivatkozva, hogy másodszor az anyja nevében voksolt.

Dâmboviţa megyében megbírságoltak egy férfit, aki felhívta az 112-es segélyhívó számot, és választási csalásról számolt be, amelynek nem volt valóságalapja.

Dolj megye egyik községében a polgármester és több helyi tanácsos szavazópolgárokat szállított a választási körzethez, és arra vonatkozóan is utasítást adtak, hogy miként szavazzanak. Az ügyben a rendőrség nyomoz - közölte Dajbog. (agerpres)

18:52, 2018. október 07.
Viszonylag magas lehet a szavazási turizmus a Pro Demokrácia szerint

Aggodalmát fejezte ki a Pro Demokrácia Egyesület azzal kapcsolatban, hogy a "szavazási turizmus" módszerével meghamisíthatják a referendum eredményét.

A dokumentumot Ionuţ Ţaţa, az egyesület elnöke és Cristian Pîrvulescu tiszteletbeli elnök írja alá.

A Pro Demokrácia Egyesület szerint figyelemre méltó, hogy míg például a 2016-os parlamenti választások idején az urnákhoz járuló 7.212.022 személy közül 346.620-an szavaztak pótlistákon, addig most a vasárnap 13 óráig szavazó 2.134.579 személy közül 239.736-an pótlistákon szerepelnek, ami arányaiban háromszor annyi pótlistás szavazót jelent.

Egyes megyékben - például Prahova, Argeş, Ilfov, Giurgiu, Brassó, Dâmboviţa, Temes, Kolozs, Szatmár, Dolj megye bizonyos településein és Bukarestben - a szervezet megfigyelői szerint a pótlistás szavazók száma meghaladta az állandó listán szavazók számát. (agerpres)

18:02, 2018. október 07.
Referendum mémek

Lazuljunk egy kicsit néhány referendum mémmel az utóbbi napok terméséből:
17:51, 2018. október 07.
Két bukaresti szavazókörben is hiába várják voksolni az embereket

Két bukaresti szavazókörben is a teljes választási bizottság szavazópecsétekkel, szavazólapokkal, nyomtatott választási útmutatókkal és szabályzatokkal felfegyverkezve már második napja hiába várja, hogy legalább egy szavazó betegye hozzájuk is lábát: eddig senki sem jött voksolni.

Miután rájöttek, hogy a névjegyzékben szereplő valamennyi szavazójuk lakcíménél ugyanaz az utcanév és házszám szerepel, arra a következtetésre jutottak, hogy olyan, a Moldovai Köztársaságból származó polgárokról lehet szó, akik csak a román iratok megszerzése érdekében jelentkeztek be az illető címre, valójában azonban valamelyik másik uniós országban dolgoznak.

(mti)

17:38, 2018. október 07.
16 órakor 15,21 százalékos volt a részvételi arány

Vasárnap 16 óráig összesen 2.781.918 szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 15,21%-os volt a részvétel - derül ki az Központi Választási Iroda frissen közzétett információiból. 2.438.608 szavazó az állandó választási listákon, 305.088 szavazó pótlistán, 38.222 pedig mozgó urnával voksolt.

16 óráig a legnagyobb arányban Suceava megyében vettek részt a népszavazáson, 23,08 százalékos volt a jelenlét a moldovai megyében. A sort továbbra is Kovászna és Hargita megye zárja, előbbiben 6,47 százalékos, utóbbiban 8,36 százalékos volt a részvételi arány.16:34, 2018. október 07.
Végre megszólalt a Koalíció a családért is, szerintük a politikusok bojkottálják a népszavazást

"A megyére lebontott részvételi adatokat elemezve, valamint a kezdeményezés támogatói által szolgáltatott információkra alapozva, bizonyítottnak tekintjük, hogy az összes olyan politikai párt szavazást érintő általános bojkottjával nézünk szembe, amelyek a parlamentben megszavazták a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosítási kezdeményezést" - áll abban a közleményben, amelyet a Koalíció a családért nemrégiben saját Facebook oldalán tett közzé.

A közlemény szerint az 1989-es forradalom óta nem volt példa ilyen mértékű dezinformációs kampányra. Azzal vádolják a kormányt, hogy nem szervezték meg megfelelően a népszavazást, a lakosságot pedig nem informálták a referendumról.

"Meg kell értenünk, hogy jelenleg egy olyan helyzetben vagyunk, amikor az egyházak szavazásra vonatkozó útmutatásait a politikai pártok bojkottálják, annak ellenére, hogy a pártok vezetői nem ennek megfelelően nyilatkoznak" - áll még a közleményben, amely felszólítja a politikai pártokat arra, hogy ne bojkottálják tovább a népszavazást, hiszen ez a tevékenység elsősorban a romániai keresztények ellen irányul.14:37, 2018. október 07.
13 órakor 11,67 százalékos volt a részvételi arány

Vasárnap 13 óráig összesen 2.134.579 szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 11,67%-os volt a részvétel - derül ki az Központi Választási Iroda frissen közzétett információiból. 1.864.593 szavazó az állandó választási listákon, 239.736 szavazó pótlistán, 30.250 pedig mozgó urnával voksolt.

Kovászna és Hargita megye továbbra is sereghajtó a részvétel tekintetében: előbbiben a 4,97 százalékos, míg utóbbiban 6,19 százalékos volt az arányuk 13 órakor. A legnagyobb arányban továbbra is Dâmbovița megyében járultak az urnákhoz a választópolgárok, 17,03 százalékos az arányuk.14:07, 2018. október 07.
Klaus Johannis szép napot kívánt

Klaus Johannis államfő és felesége vasárnap 10 órától a nagyszebeni Szentháromság templom római katolikus miséjén vett részt, utána pedig üdvözölt néhány járókelőt. Johannis szép napot kívánt azoknak az újságíróknak, akik arról érdeklődtek, hogy hol és mikor fog szavazni a referendumon. (digi24)

13:28, 2018. október 07.
Nincs áldozás azoknak, akik nem szavaznak!

Egy Neamți megyei ortodox pap azt írta Facebook falára, hogy nála nem áldozhatnak azok a hívek, akik nem mennek el szavazni a referendumon. A Știri-Neamți lap értesülése szerint a Zănești településen működő pap egy kifejezetten dühös üzenetben közölte mindezt a Facebook oldalán, kihangsúlyozva, hogy aki nem szavaz a referendumon, az keressen új lelkipásztort helyette.

Ahogy ő fogalmazott: "Ha azt mondod, hogy ortodox keresztény vagy, de nem szavazol a család mellett, keress más lelkipásztort. Sok sikert!"

Miután a bejegyzést felkapta a média, a pap törölte azt.

12:30, 2018. október 07.
Hogyan ellenőrizheted, hogy szavaztak-e helyetted?

A Helsinki Bizottság keretén belül működő Romániai Szövetség az Emberi Jogok Védelmére (APADOR-CH) szervezet weboldálán magyarázza el, hogy aki szeretné, miként tudja ellenőrizni, hogy használták-e jogtalanul a személyi számát (CNP) a családról szóló népszavazás hétvégéjén.

Az APADOR-CH emlékeztet, hogy ezen a hétvégén nem használják a törvénytelen vagy dupla szavazatokat kiszűrő informatikai rendszert, így jóval nagyobb az esély a csalások előfordulására. Ezért weboldalukon közzétesznek egy olyan típus-kérelmet, amelyet faxon((021)310.13.86), postán (Stavropoleos út, 6-os szám, Bukarest, 3-dik körzet, 030084) vagy e-mailben (office@roaep.ro) elküldve az állampolgárok igényelhetik a választási jegyzék kivonatát. A szervezet szerint 30-45 napon belül kaphatnak választ a kérelmezők, de csak a referendum érvényesítése után legfennebb 15 nappal küldött kérvényekre, illetve feljelentésekre válaszolnak.

A típus-kérelmet és az APADOR-CH bejegyzését itt találjátok.

12:19, 2018. október 07.
Milyen a szavazókedv Daniel pátriárka és Dragnea szülőfalujában?

Daniel pátriárka szülőfalujában már 82 százalék a szavazási arány, azonban Dragneaéban az országos átlag alatti.

A Temes megyei Dobrești faluban (amelyhez Daniel szülőfaluja, Bara is tartozik) reggel tíz órakor már 81,81 százalékos volt a részvételi arány a BEC szerint. Dragnea szülőfalujában, Gratiában azonban ez az arány mindössze 6,32 százalék, amely nem éri el az országos átlagot, a 7,24 százalékot.

11:35, 2018. október 07.
10 órakor 7,24 százalékos volt a részvételi arány

Vasárnap 10 óráig összesen 1.324.642 szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 7,24%-os volt a részévétel - derül ki az Központi Választási Iroda frissen közzétett információiból. 1.137.243 szavazó az állandó választási listákon, 162.067 szavazó pótlistán, 25.332 pedig mozgó urnával voksolt.

Továbbra is Kovászna és Hargita megyében mennek legkisebb arányban szavazni, előbbiben a 2,88 százalékos, míg utóbbiban 2,96 százalékos volt a részvételi arány 10 órakor. A legnagyobb arányban Dâmbovița megyében járultak az urnákhoz a választópolgárok, 11,3 százalékos az arányuk.11:03, 2018. október 07.
A Sihastria kolostorban a legmagasabb a részvételi arány, 269,46%

A Digi24 szúrta ki, hogy a legmagasabb részvételt a szombati adatok szerint a Sihastria kolostorban mérték. A részvételi arány a BEC adatai szerint a Neamț megyében található kolostorban felállított szavazókörzetben 269,46% volt, amit az magyaráz, hogy 351-en pótlistán szavaztak.11:00, 2018. október 07.
Buszoztatásra figyelmeztetett az USR

Az USR jászvásári szervezete jelezte, hogy a városban számos kisbusz hozza szavazásra a polgárokat. Mint Facebook bejegyzésükben is írják, küldötteik számos szavazókörzetek környékén parkoló és embereket szállító kisbuszra is felfigyeltek. Ráadásul, amikor jelentették a dolgot, megjelent egy hamis Facebook oldal is, amely szerintük, amolyan bosszúból, el akarja hitelteleníteni őket.11:00, 2018. október 07.
Lovasi: nem veszem jó néven, hogy politikai célokra használják a szövegeimet

"Nem veszek jó néven semmiféle tartalmat, ahol az engedélyem nélkül politikai célokra használják fel a szövegeimet" - nyilatkozta Lovasi András annak kapcsán, hogy a család meghatározásáról szóló referendum kampányában a Csillag vagy fecske című Kispál és a Borz-dalnak a refrénjét Facebookos matricához használták fel (#maradjotthon Nézzél tévét. Töksötét...). Lovasi ennek megfelelően abban a kérdésben sem nyilatkozott, hogy mit gondol a népszavazás kérdéséről, illetve arról, ha az állam vagy az egyház akar eligazítani az életben.

"Amúgy biztos vagyok benne, hogy az érvénytelen szavazást ugyanúgy felhasználják majd céljaikra a szavazást kiírók, mintha érvényes lenne. Ahogyan az történt Magyarországon többször, 2004-ben a kettős állampolgárságról, majd 2016-ban a migrációról tartott népszavazás esetében is" - egészítette még ki Lovasi.

10:28, 2018. október 07.
Megfejtettük a sepsiszentgyörgyi alacsony részvétel titkát

Biztosan mindenki elment a Referendum partyba bulizni a tegnap, azért lett csak 2,67%-os a részvétel. Kis szerencsével ma is tart még az utóbuli.10:16, 2018. október 07.
A belügyminisztérium szerint nem történt semmilyen incidens az éjszaka

Országszerte zavartalanul zajlik a szavazás - közölte vasárnap reggel a belügyminisztérium sajtószóvivője.

Monica Dajbog szerint az éjszaka folyamán a belügy alkalmazottjai látták el a szavazókörök őrzését, és a szombati urnazárás után nem történtek a közrendet érintő vagy a szavazás menetét befolyásoló, számottevő incidensek.

10:00, 2018. október 07.
Hargita és Kovászna megyében összesen hat olyan település van, ahol senki nem ment szavazni

A legalacsonyabb részvételi adatokat Hargita és Kovászna megyékben mérték. Előbbi megyében a választásra jogosult személyek 2,22%-a, utóbbiban a 2,31%-a ment el szavazni szombaton 21 óráig.

Mindkét megyében vannak olyan települések, ahová egyetlen szavazó sem tette be a lábát szombaton. Hargita megyében a BEC adatai szerint Firtosmartonoson, Farcádon, Güdüctelepen és Sikaszón, Kovászna megyében Pákén és Haralyban nem lépte át egyetlen személy sem a választási körzetek küszöbét.

08:12, 2018. október 07.
Mekkora volt a szavazási kedv az erdélyi városokban szombaton?

Azt már a tegnap is mutattuk, hogy igencsak nagyok az eltérések a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi településeken. Nagyváradon (9,30%) mentek el a legnagyobb arányban szavazni szombaton 21 óráig. Székelykeresztúron, Baróton és Kézdivásárhelyen viszont a szavazati joggal rendelkezők 2%-a sem ment el voksolni.

Városok
Infogram


08:09, 2018. október 07.
Reggel 7 órakor elkezdődött a népszavazás második napja

Vasárnap reggel ismét kinyitottak a szavazókörzetek 7 órakor, elkezdődött a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum második napja. Az első napon, szombaton, a választásra jogosultak 5,72%-ka járult az urnákhoz. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, 30%-os részvételre van szükség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS