2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RMDSZ-kongresszus percről percre: a pénteki nap

2019. február 22. 12:21, utolsó frissítés: 23:31

Vitára bocsátanak egy dokumentumot Erdély jövőjéről, módosul az RMDSZ programja és elnököt választanak a kétnapos kolozsvári kongresszuson. A pénteki nap a politikusi köszöntőkről szólt, de egy kárpát-medencei együttműködési nyilatkozatot is aláírtak.


Február 22-23-án tartja a kolozsvári BT Arénában tisztújító kongresszusát az RMDSZ, amelynek mottója: Szövetség a jövőért. Jövőképét meghatározó stratégiai dokumentumot készülnek elfogadni, az alapszabályzat módosítására nem kerül sor. Az elnöki tisztségre az egyetlen jelölt Kelemen Hunor jelenlegi szövetségi elnök, aki 8 éve vezeti az RMDSZ-t. Percről percre követjük a történéseket.

20:02, 2019. február 22.
Zárásként Szíve helyén tulipán díjak az önzetlen RMDSZ-munkásoknak

Az észrevétlennek hit RMDSZ-munkások elismeréseként adták át a Szíve helyén tulipán elnevezésű díjakat. A következő kategóriákban nyertek díjakat:

• A legrégebbi RMDSZ-elnök: Visky Mária (Bihar megye);
• A legügyesebb tagdíjbeszedő: Magyari Károly (Maros megye);
• A legügyesebb aláírásgyűjtő: Madaras Eszter (Kolozs megye);
• A legönzetlenebb önkéntes: Szente Mária (Manci néni) (Beszterce-Naszód megye);
• A legtündéribb irodavezető, aki a legtöbbet hallgat az RMDSZ-ért: Barabás Katalin

19:42, 2019. február 22.
Kárpát-medencei együttműködési nyilatkozatot írtak alá

Kis késéssel, de elkezdődött az a panelbeszélgetés, amelyen az európai parlamenti választások tétjéről beszélt a kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel Semjén Zsolt és Kelemen Hunor. Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, Menyhárt Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának elnökével és Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a panelbeszélgetés végén közös kárpát-medencei együttműködési nyilatkozatot írtak alá azzal a céllal, hogy együtt lépjenek fel az Európai Unióban a magyarság érdekeinek védelmében.Az aláírt együttműködési nyilatkozat pontos szövege:

Kárpát-medencei Nyilatkozat

A legnagyobb magyarországi és a határon túli magyar politikai szervezetek választott vezetőiként, az Európai Néppárt közös frakciójának tagjaiként vállaljuk, hogy a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar közösség érdekében együttes erővel fogunk fellépni az Európai Unióban.

• A nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés sikere a magyar összefogásnak köszönhető. Folytatjuk munkánkat az őshonos kisebbségek védelmében. Célunk egy európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatása.
• Azért küzdünk, hogy a magyar embereknek szülőföldjükön az otthonmaradáshoz megfelelő életkörülményeket biztosítsunk. Azért dolgozunk, hogy az Európai Unió segítse ezt a folyamatot, a támogatások nőjenek, ne csökkenjenek.
• Jövőnket egy erős Európában képzeljük el, amely képes megvédeni határait, kultúráját, polgárait. Ezért össze kell fognunk, és együttes erővel kell képviselnünk a magyar nemzetet az Európai Unióban is.

Tisztelettel kérjük a magyarokat a Kárpát-medence minden szegletében, hogy erősítsék a magyar összefogást, vegyenek részt a májusi európai parlamenti választásokon!

Semjén Zsolt
Kelemen Hunor
Pásztor István
Menyhárt József
Brenzovics László

Kolozsvár, 2019. február 22.19:04, 2019. február 22.
Kelemen Hunor a kisebbségi jogok fontosságát hangsúlyozta

Ma nekünk Romániában, Közép-Kelet Európában az érdekeink hasonlók. Az együttműködés szükséges, az egymásra figyelés kötelező. Ma is meg kell küzdenünk azért, hogy az alapvető értékek, az emberi méltóság és az abból fakadó szabadság ne sérüljön – hangsúlyozta üdvözlőbeszédében.

A román parlamenti pártok képviselőihez, román meghívottakhoz szólva kiemelte, hogy ma is csak megismételni tudja, amit a Szövetség több százszor, több ezerszer elmondott az elmúlt 30 évben: a románok szabadsága sem teljesedhet ki úgy, hogy az országban élő magyarok szabadsága nem teljes. Ez elsősorban a román pártok és politikusok felelőssége, mint ahogy az RMDSZ-nek is van felelőssége abban, hogy az országban hogyan mennek a dolgok. A magyar emberek szabadsága, a kisebbségi jogok érvényesülése hatással van a jólétre, és hatással van a biztonságra is - szögezte le.

19:04, 2019. február 22.
A Dél-Tiroli Néppárt alelnöke is a nemzetközi összefogás fontosságát hangsúlyozta

Daniel Alfreider, a Dél-Tiroli Néppárt alelnöke arról beszélt, hogy változó tényezőkön múlik, mikor elegendő az önerő és mikor van szükség nemzetközi támogatásra egy közösség jogos célkitűzéseinek eléréséhez. A Dél-Tiroli példa számára azt jelenti, hogy az autonómiát csakis békés és kölcsönösen építő eszközökkel lehet elérni. A dél-tiroli német közösség és az olasz állam végül kiegyeztek egymással és emiatt abban bízik, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések számára hasznos tapasztalatokat tudnak majd nyújtani, hogy megteremtsék autonómiájuk jogi kereteit. Ennek az összefogásnak, amelynek története már 8 éves, egyik eredménye a FUEN és a nemrég aláírt együttműködési megállapodás is. Végezetül az alelnök kiemelte, hogy egy olyan Európáért szeretnének dolgozni, ahol a kulturális sokszínűség valóban érték és a nyelvi és kulturális különbözőségek nem jelentenek széthúzó erőt, hanem erőforrást.

18:27, 2019. február 22.
Menyhárt József performansszal dobta fel beszédét

Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke beszédét érdekes performansszal dobta fel: megkérte a hallgatóságot, hogy tegyék jobb kezüket a szívükre, hogy érezhessék, hogy ezer ember szíve egyszerre dobban. Ezt követően arra kérte a kongresszus résztvevőit, hogy jobb lábukkal dobbantsanak egy nagyot, hogy közösen érezhessék mekkora erejük van, annak ellenére, hogy “még csak fél lábbal vagyunk benne a történetben”.

18:11, 2019. február 22.
Mezei János a fák ápolásáról osztotta meg gondolatait a kongresszussal

Mezei János, az MPP elnöke kertészeti tanácsokkal látta el a kongresszus résztvevőit. Ezen belül is a fákkal kapcsolatos ápolási tippeket osztotta meg, abból kiindulva, hogy a magyarság metaforája az útszéli fák, leaszfaltozott gyökereikkel és visszametszett ágaikkal.

Mezei továbbá reményét fejezte ki, hogy megéri a globalizáció és a liberalizmus pusztulását, amelyek véleménye szerint az őshonos kisebbségek ellenségei.

18:08, 2019. február 22.
A FUEN elnöke természetesen a Minority SafePack-re koncentrált

Vincze Lórant, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke köszönetet mondott minden magyar közösségnek, függetlenül attól, hogy milyen határok között élnek, akik támogatták a Minority SafePack kezdeményezést. Emlékeztetett, hogy Európa-szerte több mint egymillió aláírással fejezték ki az európai állampolgárok, hogy azt akarják, hogy az Európai Unió vegye figyelembe és védelmébe az őshonos kisebbségeket ügyét. Kiemelte, hogy nem bízták ezeknek a közösségeknek a sorsát sem Frans Timmermansra, sem Jean-Claude Junckerre, ezért megvárják, amíg megalakul a választások utáni új bizottság, akkor benyújtják az aláírásokat.

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ egyik EP-képviselő jelöltjeVincze Lóránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ egyik EP-képviselő jelöltje


17:54, 2019. február 22.
Ungár Péter: nem az LMP feladat megszabni, hogy ki legyen a magyar közösség képviselője

Ungár Péter az LMP részéről a Fidesz-KDNP-hez hasonlóan köszönetét fejezte az erdélyi magyar választóknak azért, hogy pártja kapta Erdélyből a második legtöbb szavazatot. Ungár kifejtette, hogy az LMP kiáll az erdélyi magyarság nyelvhasználatáért, Székelyföld autonómiájáért és a Kárpát-medence teremtett környezetéért.

Az LMP elnökségi tagja elmondta pártja nem kívánja megszabni a politikai küzdelem irányát, sem azt, hogy kik legyenek a magyar közösség képviselői, mert az a választók feladata. Ungár továbbá kifejtette, hogy ellenzéki konszenzus kezd kirajzolódni a nemzetpolitika terén és ez dicsérendő dolog.

17:50, 2019. február 22.
Molnár Zsolt nem csak politikusként jött Erdélybe

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint nem csak politikusként megtisztelő Erdélyben lenni: ő maga is nem csak politikusként jár Erdélybe, és véleménye szerint nem csak politikusként lehet rájönni arra, hogy mennyire fontos a romániai magyarság. Üzenetében kihangsúlyozta, hogy "közös felelősségünk, hogy együtt erősítsük meg az Európai Uniót", mivel csak egy erős és egységes, belső határok nélküli Európa lehet az eszköze egy új magyar-magyar egyesítésnek. Azt is elmondta, hogy az MSZP mindig is a romániai magyarság egyetlen legitim képviseleti szervezetének tekintette az RMDSZ-t, és támogatják a kettős állampolgárságot, a határon túliak szavazati jogát és egyetértenek az autonómiatörekvésekkel is, valamint támogatnák a magyar-román közös kormányüléseket.

Ez egy másik első sorEz egy másik első sor


17:43, 2019. február 22.
Mihai Fifor: az RMDSZ mindig betartotta a szavát

Mihai Fifor a PSD Országos Tanácsának elnöke kezdésként odaszólt a PNL-nek, hogy ő sem találta a párt kormányprogramját, majd elmondta, hogy miért nem lehet jelen a PSD elnöke a kongresszuson. Mind Liviu Dragnea, mind Viorica Dăncilă a szocialisták madridi kongresszusán kell jelen lennie.

Fifor ezt követően elmondta, hogy az RMDSZ értelmet ad az igaz szónak, amely véleménye szerint sokkal fontosabb, mint bármely írásba foglalt szerződés. Fifor hosszasan ecsetelte azt, hogy az RMDSZ mindig betartotta a szavát, bármely szövetségben is találta magát, amely politikai tőkét is jelent a szövetség számára. Fifor véleménye szerint, ha létezik őszinteség, akkor mindkét partnernek van, amit nyerni és van, amit nyerni az ország állampolgárainak.

Az Országos Tanács elnöke kifejtette, hogy a támogatás kölcsönös, amely arra alapul, hogy mindkét párt megértette a prioritásokat: jobb életet a magyar közösségnek és etnikai hovatartozás nélkül az egész román társadalomnak. Fifor szerint a magyarok is élvezhetik a kormány jótéteményeit.

17:35, 2019. február 22.
A liberálisok alelnöke együttműködésre buzdította a házigazdákat

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt kommunikációért felelős alelnöke beszédében elismerően nyilatkozott az RMDSZ részéről az elmúlt évtizedekben tapasztalt partneri viszonyról. Elmondta, hogy a PNL és az RMDSZ között a kapcsolat mindig is kölcsönösen építő jellegű volt, együtt munkálkodtak azon, hogy Románia az európai integráció útján induljon el, és azon, hogy megmaradjon ezen az úton. Semmi nem bizonyítja mindezt jobban – folytatta az alelnök –, mint azok a politikai szövetségek és együttműködések, amelyekre a helyi adminisztrációk szintjén van példa több erdélyi városban.

Raluca Turcan, aki egyébként az egyetlen női felszólaló volt az első napon. Fotó: Kiss GáborRaluca Turcan, aki egyébként az egyetlen női felszólaló volt az első napon. Fotó: Kiss Gábor


Mindkét párt az Európai Néppárt tagja, éppen ezért az RMDSZ-t újból felszólította arra, hogy működjenek együtt és dolgozzanak össze azoknak az értékeknek a nevében, amelyek a néppártiságot meghatározzák: képviseleti demokrácia, jogállam, független igazságszolgáltatás, piacgazdaság, emberi jogok, a családok, a gyerekek és az idősek, valamint a nemzeti kisebbségek védelme - mind olyan értékek, amelyek, az alelnök szerint, összekötik a két szervezetet.

17:31, 2019. február 22.
A politikai élet EC-je akar lenni az RMDSZ kongresszusa

Nem hiába járta az a hír előtte, hogy nagyon meg akarja mutatni az RMDSZ a kongresszusán, hogyan tervezik a jövőt. Nagyon csillogó, nagyon elektromos és nagyon fesztiválos lett a kongresszus dekorációja.

LED-falból nincsen hiány, rögtön a bejárat után két óriási igazítja el a küldötteket. LED-falból nincsen hiány, rögtön a bejárat után két óriási igazítja el a küldötteket.

Tiszta fesztiválhangulat, már photo booth is van azoknak, akik szeretnék megörökíteni a kongresszusi élményeket.Tiszta fesztiválhangulat, már photo booth is van azoknak, akik szeretnék megörökíteni a kongresszusi élményeket.

A Communitas Alapítvány óriási térképen mutatja, honnan pályáztak hozzá sikeresenA Communitas Alapítvány óriási térképen mutatja, honnan pályáztak hozzá sikeresen


Az eddigi 13 kongresszus eseményeit is összefoglalták. Előtérben a képen az első, nagyváradi kongresszus képei láthatóak még Tőkés Lászlóval. Akkor az RMDSZ elnökének akkor Domokos Gézát választották, míg főtitkárának Szőcs Géza lett.Az eddigi 13 kongresszus eseményeit is összefoglalták. Előtérben a képen az első, nagyváradi kongresszus képei láthatóak még Tőkés Lászlóval. Akkor az RMDSZ elnökének akkor Domokos Gézát választották, míg főtitkárának Szőcs Géza lett.

És a végére a legerősebb EC-koppintásÉs a végére a legerősebb EC-koppintás17:23, 2019. február 22.
Kocsis Máté "barátok közzé" jött

A Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ahogy azt az elmúlt 30 év is igazolja, az RMDSZ egy valódi magyar politikai sikertörténet, és reméli, hogy együtt tudnak még sokáig dolgozni azon, hogy a 21. pedig egy valódi magyar kárpát-medencei sikertörténet legyen. Az EP-választások kontextusában arról beszélt, hogy bár csatlakozáskor sokat vártak az uniótól, utólag csalódniuk is kellett, mert az EU rossz irányban változott. Mint fogalmazott, azt is várták tőle, hogy annak keretein belül a magyar nemzet újra együtt legyen, de ez nem valósult meg. Ugyanakkor elmondta, hogy ma a nemzetek Európáját egyre inkább fenyegeti egy nemzetek nélküli Európa víziója, ők viszont egy olyan Európát szeretnének, amely megvédi a saját határait és megvédi a kultúráját.

Az első sorAz első sor


Kihangsúlyozta, hogy majdani EP-képviselőik kiállnak a Minority SafePack kezdeményezés mellett, és szót fognak emelni a jogsértések ellen. Számukra nem elfogadható, hogy bárhol betiltsák a magyar szimbólumokat, hogy magyarokat ártatatlanul bebörtönözzenek, ahogyan az sem, hogy visszaállamosítsanak magyar magán- és közösségi, illetve egyházi tulajdonokat.

17:19, 2019. február 22.
Dan Barna a reményét fejezte ki, hogy a korrupcióellenes harcban együtt tudnak működni az RMDSZ-szel

Dan Barna az USR elnöke is magyarul, “szépjónapot”-tal köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Barna beszédében pozitív üzenetek próbált megfogalmazni: elmondta, hogy a Szebenben töltött gyermekkorában egy magyar fiú volt a legjobb barátja, majd kitért arra, hogy véleménye szerint a diverzitás nem kevesebbé, hanem mindnyájunkat jobbá tesz.

Az USR elnöke véleménye szerint a pártja és az RMDSZ, illetve a magyar közösség ugyanazt akarják, egy modern és prosperáló országot és egy erős, szolidáris Európát, amelynek része Románia is. Dan Barna reményét fejezte ki, hogy a jogállam fenntartásában és a korrupcióellenes harcban együtt fognak tudni működni az RMDSZ-szel, hiszen, ahogy magyarul elmondta: “Csak rajtunk múlik!”

17:10, 2019. február 22.
Călin Popescu Tăriceanu is kemény szavakkal illette az ellenzéket, amíg elismerően beszélt az RMDSZ-ről

Az ALDE elnöke kifejezte elismerését az RMDSZ-el való termékeny és felelősségteljes együttműködéssel kapcsolatosan. Azt mondta, hogy amíg az ellenzéki fiatal pártok sok tekintetben a konfliktuskeltés és a bűnbak-keresés eszközeihez nyúlnak – amelyek őt a 20-as évek fiatal nemzetiszocialista és az 50-es évek bolsevista agitátoraira emlékezteti – addig az RMDSZ az évek során bebizonyította, hogy képes egy „fiatal” képviseleti szervként viselkedni, hiszen az szövetségnek sok fiatal tagja van, akiknek nincsen köze az előző rendszerhez, és mindig késznek bizonyult azok táborához csatlakozni, akik elutasították a populizmus kísértését, akik a múlt helyett a jövő néztek és akiknek munkamódszere a dialógus, az észszerű és a tényismereteken alapuló érvelés és vitákon keresztül vezetett eredményhez.

Călin Popescu TăriceanuCălin Popescu Tăriceanu


17:04, 2019. február 22.
Semjén Zsolt: az RMDSZ nem kért olyan kisebbségi jogokat, amelyre nem lenne példa Európában

Kelemen Hunor a két évvel ezelőtti kongresszuson Semjén Zsoltot miniszterelnöknek nevezte, amikor a pódiumhoz szólította, ezt az idén sikerült elkerülnie, viszont Semjén az üdvözlések során sikeresen miniszterelnöknek szólította Emil Bocot.

Semjén Zsolt elmondta, hogy mindenhol azt olvasta, hogy létrejött a kiegyezés az RMDSZ és a magyar kormány között, ám véleménye szerint ez nem kiegyezés, hanem egy teljes bizalmi együttműködés, amely nemcsak a kormány és a szövetség között áll fenn, hanem a Fidesz-KDNP között, illetve Kelemen Hunor és Orbán Viktor között is.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt


A magyar miniszterelnök-helyettes beszédében úgy vélte, hogy ha az RMDSZ meggyengülne, akkor nem más magyar párt venné át a helyét, hanem a magyar közösség ereje veszne el, ezért semmi sem fogadható el, ami gyengíti az RMDSZ-t.

Semjén Zsolt elmondta, hogy a magyar kormány és a szövetség között létrejött szövetség nem érdekből jött létre, hanem a magyar választók “kényszerítették ki” szavazataikkal. Ha már a szavazatoknál tartott, Semjén Zsolt köszönetet mondott az erdélyi magyar választóknak, azért hogy a 96%-uk rájuk szavazott a magyar országgyűlési választásokon.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ vagy egyetlen más magyar kisebbségi párt sem kért olyan kisebbségi jogokat, amelyre nem lenne példa Európában. A miniszterelnök-helyettes érvelése szerint, ha ezt nem fogadják el Romániában, akkor azt jelenti, hogy a magyarokat "alábbvalónak" tekintik. Semjén arra kérte a románságot, hogy a kisebbségi jogokat evidenciaként fogadják el. A miniszterelnök helyettes itt a magyarországi románokkal példázódott.

Semjén Zsolt finoman meghívta Romániát a visegrádi négyek közé, majd kifejtette, hogy az RMDSZ-nek szerepe van ennek a közvetítésére. Majd felszólította az erdélyi magyar választókat, hogy az EP-választásokon támogassák az RMDSZ-t szavazatukkal, hogy minél több magyar képviselő lehessen az Európai Parlamentben. Semjén befejezésképpen elmondta, hogy “Önök bármikor számíthatnak Magyarország kormányára”.

16:53, 2019. február 22.
Lesz RMDSZ-es államfőjelölt

"Az első fordulóban biztosan állítunk jelöltet. Ha nem mi nyerünk, és nem jutunk be a második fordulóba, akkor majd meglátjuk, de nem lehet, hogy ne állítsunk jelöltet" - nyilatkozta Kelemen Hunor a nyitó sajtótájékoztatón.

16:50, 2019. február 22.
Johannis kihasználta az alkalmat, hogy bírálja a kormányt

Klaus Johannis államfő üzenetét Laurentiu Stefan államelnöki tanácsos tolmácsolta a kongresszuson. Ebben az elnök elismerte az RMDSZ-nek az elmúlt 30 évben az ország demokratizálódásában és euroatlanti integrációjában játszott fontos szerepét, amin a '90-es évek óta együtt dolgoztak a román közösséggel. Véleménye szerint éppen ez az ami arra kötelezi az RMDSZ-t, hogy most is a szabadság és a biztonság megőrzése érdekében cselekedjen, és felkérte az RMDSZ-t, ne engedjenek meg visszalépéseket tenni Románia európai útján. Az államfő ugyanakkor bírálta a PSD-Alde kormány inkompetenciáját, illetve az igazságügy működését korlátozó intézkedéseit, véleménye szerint a kormány a jogállamiságot veszélyezteti. Kihangsúlyozta továbbá az európai uniós tagság fontosságát, és hogy fel kell venni a harcot az euroszkeptikusok és eurofóbiások jelentette veszéllyel szemben.

Klaus Johannis üzenetét olvassa fel Laurentiu Stefan államelnöki tanácsosKlaus Johannis üzenetét olvassa fel Laurentiu Stefan államelnöki tanácsos


16:27, 2019. február 22.
Emil Boc székely viccet hozott a kongresszusra

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere beszédében megköszönte az RMDSZ-nek a partnerséget, amellyel immár 15 éve képesek fejleszteni Kolozsvárt, amely ma már Románián belül mintavárossá lépett elő. Kolozsvár polgármester egy székely anekdotával oldotta a hangulatot. A tipikus székely vicc szerint Erzsi 15 év házasság után felrója Pistinek, hogy miért nem mondja gyakrabban, hogy szereti őt, mire Pisti rávágja, hogy “15 évvel ezelőtt azt mondtam szeretlek, ha valami változik szólok.” A kérdés persze az, hogy ezzel a magyar-román viszonyra utalt-e az elöljáró.

Emil BocEmil Boc


A kongresszus helyszínére utalva Emil Boc felrótta a kormánynak a helyi költségvetések megcsorbítását, amely folyamatnak, véleménye szerint még mindig nem szakadt vége. Kolozsvár polgármestere továbbá a magyar és román közösség partnerségében megvalósítani kívánt beruházásokat sorolta: sürgősségi kórház, Budapest-Kolozsvár gyorsvasút, autópálya, elkerülő út, illetve helyi érdekű vasút.

15:56, 2019. február 22.
Kelemen Hunor: a jövőkép megfogalmazása a cél

A mostani kongresszus egyetlen nagy feladatot tűz ki maga elé, mégpedig a jövőkép megfogalmazását egy olyan vitairat formájában, amely a következő időszakban keretet ad a politikai döntéseknek - nyilatkozta a 14. RMDSZ kongresszus hivatalos megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök. Mint fogalmazott, szerint bármerre járnak, a szövetségtől mindenhol azt kérdezik, hogy: mi a jövőkép? A szövetségi elnök szerint egyszerű a válasz, hiszen a közösség megmaradása a cél, amely csak egy sikeres, versenyképes közösségként fejlődőképes.

Kelemen HunorKelemen Hunor


Egy olyan dokumentumot készítettek el, amely a társadalmi, gazdasági területeken túl nagy hangsúlyt fektet az államigazgatás, illetve a társadalom minden ágazatára, mert azt szeretnék, hogy a következő időszakban a vitairatot csiszolva tudják meghatározni a következő néhány évnek a cselekvési prioritásait.

Nagyon sok meghívott érkezett a szövetségi elnök elmondása szerint, hiszen a meghívottak “99,99%”-a eljött, ami azt jelzi, hogy fontosnak értékelik az általuk végzett munkát. A meghívottak között lesznek a romániai és magyarországi pártok képviselői és az európai politikai színtér szereplői is. Az elnök úgy véli, hogy a kongresszus már hosszú idők óta platformot biztosít a román és a magyar pártok találkozására, amelyen néhány óra erejéig meg tudják beszélni a közös problémáikat.

Újságírói kérdésre Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea azért nem tudott jelen lenni a kongresszuson, mert pártjának egy eseményén kell részt vennie. Dragnea helyett Mihai Fifor, a párt országos tanácsának elnöke lesz jelen. Kelemen Hunor arra nem tudott válaszolni, hogy az MPP mellett az EMNP képviselői is jelen lesznek-e a kongresszuson, illetve meghívót kaptak-e az eseményre.

13:57, 2019. február 22.
Elnökök és kihívóik

Kelemen Hunor az egyetlen elnökjelölt a jelenlegi kongresszuson, ami egyébként nem példa nélküli a szövetség történetében. Kelemen Hunornak 2015-ben nem, de az első megválasztásakor voltak kihívói: a 2011-es aradi kongresszuson az időközben a pártból kilépett Eckstein-Kovács Péter és a befolyással való üzérkedés miatt azóta elítélt Olosz Gergely szálltak versenybe az elnöki székért.

Az RMDSZ-t hosszú időn keresztül vezető (1993-2011) Markó Bélának az utolsó két tisztújító kongresszusán (2007 és 2003) nem akadt kihívója, de a kilencvenes években több személlyel is versenybe kellett szállnia a tisztségért, főleg az akkori még párton belüli ellenzékként működő csoport tagjaival. 1999-ben Kincses Előd, 1995-ben Kónya-Hamar Sándor és Borbély Imre és 1993-ban Mina László voltak a kihívói.

13:07, 2019. február 22.
Eight year challenge

A Transindex archívumából előkerült Kelemen Hunor első nyilatkozata az RMDSZ frissen megválasztott elnökeként, 2011-ben:12:52, 2019. február 22.
Mi szerepel a két nap programjában?

A kongresszus élőben is követhető lesz az RMDSZ Facebook-oldalán, illetve az az Erdély TV-ben is. Az első közvetítés pénteken 15.00 órától kezdődik.

Az RMDSZ tisztújító kongresszusára közel ezer küldöttel, több száz hazai és külföldi meghívottat várnak. Az RMDSZ szerint a kongresszusnak a szövetségi elnök megválasztásán túl az lesz a feladata, hogy vitát indítson a magyar közösség jövőjéről, valamint meghatározza az RMDSZ legfontosabb közpolitikai törekvéseit az oktatás, a gazdaság, az infrastruktúra, az egészségügy és a társadalomszervezés terén.

A pénteki programban délelőtt workshopok, MiérTED előadások illetve országos önkormányzati tanácskozás is szerepel, hivatalos kapunyitás 14 órától lesz. 15:30-tól kezdődően hangzanak majd el a hazai és külföldi politikai vezetők beszédei, valamint a partnerszervezetek képviselőinek üdvözlője is. Ezt követi egy panelbeszélgetés az európai parlamenti választások tétjéről, amelyen a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői vesznek részt, majd a szövetség szervezetépítési díjainak az átadásával zárul a pénteki program.

Szombaton zajlik a kongresszuson az igazi munka: ekkor hangzik el a szövetségi elnök beszámolója, kerül sor a programmódosító javaslatok bemutatására és elfogadására, megtörténik a Jövő Erdélyben panelbeszélgetés és vitairat bemutatása, a kongresszusi határozatok elfogadása és a szövetségi elnök megválasztása is. Ugyancsak szombaton mutatkoznak be az RMDSZ európai parlamenti jelöltjei és sor kerül a vitájukra is.

A teljes programterv itt elérhető.

12:52, 2019. február 22.
Előkészületek: videóban mutatják

A kongresszus szervezőcsapata közzétette egy videót az előkészületekről, aki kíváncsit, az itt most betekinthet a kulisszák mögé:G. L. 12:52, 2019. február 22.
A szervezőknek meggyűlt kicsit a baja az utcákkal

Kolozsváron már általában abból is baj szokott lenni, ha a román neve mellé nem írjuk oda magyarul is egy-egy utcának a nevét. (Egy hivatalosan sehol nem létező nevét, amit azonban sokan fontosnak tartanak. Ha ez valakit boldogabbá tesz, akkor legyen.) Elsőre pont az tűnt fel az RMDSZ a sajtónak kiküldött, a kongresszus helyszínét ismertető térképén, hogy nem használták az utcák magyar nevét. Utána persze egyből következett az útca (sic!) is, majd a Splaiul Independenţei útca (sic!).Az RMDSZ munkatársát az téveszthette meg, hogy a Google Maps-en tényleg úgy írja, hogy: Strada Splaiul Independenţei. Viszont az Aleea Stadionului esetében már nem teszi elé azt, hogy strada, de az RMDSZ térképén mégis ismét utána szúrták, hogy utca. Persze lehet azt mondani, hogy így próbálták megoldani a kétnyelvűséget, de akkora másik esetben miért nem írták úgy, hogy Strada Uzinei Electrice utca?A kiküldés óta már gyorsan javították is a térképet, most már helyesen írják azt, hogy utca.

11:56, 2019. február 22.
Kik lesznek ott már biztosan a politikai pártok és szervezetek részéről?

A Szövetség legfontosabb döntéshozó fórumára eddig a következő személyek jelezték a részvételüket: Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus és az ALDE elnöke, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke, Dan Barna, az USR elnöke, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Raluca Turcan, a PNL első alelnöke, Mezei János, az MPP elnöke, Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. (A lista nem végleges.) Update: a PSD képviseletében Mihai Fifor, volt védelmi miniszter, a PSD országos tanácsának elnöke vesz részt.

A kongresszuson a Kárpát-medencei magyar pártok vezetői is részt vesznek: Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS