2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb öt évet kap Johannis. Percről percre követtük az államfőválasztás második fordulóját

2019. november 24. 12:22, utolsó frissítés: 2019. november 25. 10:22

Elnököt választ Románia, és minden jel arra mutat, hogy még öt évig Klaus Johannis lesz a vezető. A szociáldemokraták elnöke, a bukott miniszterelnök a kihívója.


Vasárnap zajlik az elnökválasztás második fordulója, ahol Klaus Johannis államfő méri össze erejét Viorică Dăncilă-val. Utóbbinak gyakorlatilag esélyt sem adtak a közvélemény-kutatások, és az első forduló vesztesei is vagy beálltak Johannis mögé (Dan Barna, Paleologu) vagy lelkiismereti szavazásra buzdítottak (Ponta, Kelemen Hunor).

Dăncilă nehéz örökséggel áll az ország elé: a választók a személyében büntethetik meg az elmúlt három és fél év PSD-s kormányzásának botrányait és az országban uralkodó állandó politikai válságot, így az első forduló hátránya (37,6 százalékkal győzött Johannis, Dăncilă 22,7 százalékot) kapott nehezen látszik ledolgozhatónak.

Johannisnak az utolsó hetekben maximum az árthatott, hogy rengeteg kritikát kapott amiatt, mert nem volt hajlandó kiállni vitára az ellenjelöltjével, holott öt évvel ezelőtt ő is emiatt háborgott Victor Pontára. De vajon meg fog ez bármennyire is látszódni a szavazatokon?

23:43, 2019. november 24.
99,3%-os előzőleges feldolgozottság mellett Klaus Johannis 63,12%-on áll

A szavazóhelyiségek 99,3%-os os előzetes feldolgozottság mellett Klaus Johannis 63,12%-on, Viorica Dăncilă 36,89%-on áll.

Külföldről több mint 940 000 szavazar érkezett.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elérte célkitűzését – Klaus Johannis államfő 65 százalék fölötti eredménnyel nyerte meg az elnökválasztást – hangsúlyozta vasárnap este Ludovic Orban liberális pártelnök. A kormányfő szerint a PSD egy retrográd alakulat, amely nem lesz képes ismét megerősödni.

A PNL székházában nyilatkozó Orban rámutatott, alakulata elérte a 65 százalék fölötti eredményre vonatkozó célkitűzést, és ezért köszönetet mond mindazoknak, akik elmentek szavazni és Klaus Johannisra adták a voksukat. „Biztosítjuk őket, hogy teljes komolysággal, felelősséggel és hozzáértéssel képviseljük majd őket, teljes odaadással dolgozunk majd egy erős, modern, fejlett, normális Románia felépítésén" – fogalmazott.

Rámutatott, meglátása szerint a PSD egy retrográd párt, a „Kommunista Párt szelleme, amely még kísért Romániában", veszélyeztetve a demokráciát, a gazdasági fejlődést és „az emberek esélyét a tisztességes életre".

Orban ugyanakkor ama meggyőződésének adott hangot, hogy a PSD nem lesz képes ismét megerősödni.
(agerpres)

23:18, 2019. november 24.
Dan Barna az előre hozott választások kiírásában reménykedik

Azt várja el Klaus Johannistól, hogy azonnal kezdje el a tárgyalásokat az előre hozott választásokról – jelentette ki vasárnap este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az exit-poll eredmények közzététele után, amelyek Klaus Iohannis győzelmét vetítik előre az államelnök-választások második fordulójában.

„Gratulálok Klaus Johannisnak, gratulálok a román állampolgároknak a rendkívüli mozgósulásért! Ez a románok győzelme, akik modern és demokratikus országot akarnak. Ez a büntetőügyesek rendszere ellen 2017 januárjában az utcán elkezdett és augusztus 10-én folytatott küzdelem eredménye. Arra számítok (...), hogy Klaus Johannis államfő azonnal egyeztetéseket kezd a politikai pártokkal az előre hozott választások kiírása érdekében" – írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Dan Barna.

Véleménye szerint „kötelező módon és haladéktalanul" megfelelő képviseletet kell biztosítani a diaszpórának a román parlamentben.

Klaus Johannis hivatalban levő államfő újabb elnöki mandátumot nyert, miután – az exit poll felmérések eredménye szerint – az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában legyőzte a PSD jelöltjét, Viorica Dăncilát.
(agerpres)

23:09, 2019. november 24.
Ponta nem örül, szerinte a PSD egyetlen jelöltje sem ért el „ennyire rossz eredményt"

Nem örül a PNL jelöltje, Klaus Johannis győzelmének – jelentette ki Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke vasárnap este, az exit poll felmérések ismertetése után, hozzátéve, Viorica Dăncilă PSD-elnök „továbbra is hazugságban él", mivel eddig még a párt egyetlen jelöltje sem ért el „ennyire rossz eredményt".

„Nem mondhatom azt, hogy örülök, mert nem szavaztam rá, nem támogattam Iohannist, és remélem, hogy második mandátumában megteszi mindazt, amit az elsőben nem tett meg. Viorica Dăncilă viszont továbbra is hazugságban él. (...) A PSD egyetlen más jelöltje sem ért el ennyire rossz eredményt eddig, a PSD jelöltje elveszített 2 millió embert (...), 2 millió embert, akik öt évvel ezelőtt a PSD-re szavaztak, de most nem tették ezt" – jelentette ki Ponta a Románia Tv-ben.

Ponta szerint a Viorica Dăncilă által elért 33%-os eredmény megközelítőleg 3,4 millió voksot jelent.

„Én is elveszítettem a második fordulót, de 2 millió szavazat különbséggel (...) Azt hiszem, Geoană és Năstase is körülbelül 5 millió szavazatot kapott" – fűzte hozzá Ponta.

Ponta elmondta még, hogy egy egységes baloldalt szeretne, amelynek azonban meg kell reformálnia magát, mielőtt nekilát megnyerni a választásokat.
(agerpres)

22:48, 2019. november 24.
Kelemen Hunor lát esélyt arra, hogy Johannis több tiszteletet ad a magyar közössgének

Kelemen Hunor az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének épületében tartott sajtótájékoztatója alkalmával gratulált Klaus Johannis frissen újrázó államfőnek.

A sajtó képviselőinek úgy fogalmazott „mindenki arra számított, hogy nagy fölénnyel” fogja megnyerni a választást. Ugyanakkor az RMDSZ elnöke reménykedik abban, hogy a következő öt év sok változást fog hozni, mivel ez egyben az utolsó mandátuma is az államfőnek.

Kelemen HunorKelemen Hunor


„Már nem szorítja őt az új mandátum megszerzésének logikája, ezért azt gondolom, hogy többet fordul majd a jövő, a polgárok és a közösség felé. Több tiszteletet ad az embereknek és a magyar közösségnek is" – mondta Kelemen, aki szerint tízmilliós szavazati részvételre lehet számítani, aminél kevesebb voksot 1990 óta nem adtak.

Az RMDSZ elnöke a magyarok távolmaradását abban látta, hogy Klaus Johannis is távolságtartó volt a magyar közösséggel szemben – Viorica Dăncilă-hoz hasonlóan. Kelemen szerint ez történik, ha a magyarok felé az utolsó időszakban fogalmaznak meg üzeneteket.
(szerk.)

22:41, 2019. november 24.
A PSD néhány déli megyére szorult vissza

A szavazkörök 86 százalékos összesítésénél Klaus Johannis államfő előzetes számlálások alapján a szavazatok 65 százalékára számíthat, és Viorică Dăncilă-nek mindössze az ország öt megyéjét sikerült megnyerni a déli részeken, Olténiában.

Jól látható a PSD visszaszorulása.Jól látható a PSD visszaszorulása.


(hírszerk)

21:51, 2019. november 24.
Johannis mindenki elnöke akar lenni

Klaus Johannis győzelmi beszédében úgy fogalmazott Románia nyert, a modern, az európai Románia. A románok pedig a mai nap hősei voltak, mivel lenyűgöző számban szavaztak. Külön kiemelte a külföldi románokat, akik „rendkívüli számban szavaztak”.

„Nagy győzelem volt, a legkategorikusabb győzelem, amit a PNL valaha elért PSD ellen. Ezt a győzelmet örömmel, hálával, szerénységgel és bizalommal fogadom Romániában. Megígérem Önöknek, hogy minden román állampolgár elnöke leszek, azoknak, akik rám szavaztak, és azoknak is, akik nem. Azoknak a románoknak is az elnöke leszek, akik nem szavaztak, abban a reményben, hogy a következő alkalommal megtehetik” – mondta a régi új államfő.

A vasárnapi győzelem a valaha aratott legkategorikusabb győzelem a PSD fölött – jelentette ki Klaus Johannis az exit poll felmérések eredményének ismertetését követően, amelyek szerint ő nyerte meg az államfő-választást.

Johannis bejelentette, hogy maximálisan részt fog vállalni az ország érdekében folytatott munkából, és minden állampolgár elnöke lesz, nemcsak azoké, akik rá szavaztak, hanem azoké is, akik nem.

„Románia győzött ma, kedves románok. A modern Románia, az európai Románia, a normális Románia győzött ma. A román állampolgárok voltak a mai nap hősei. Nagyon nagy számban voltak szavazni, és ez jelenti a mai nap legfontosabb győzelmét.

Megemlíteném itt a külhoni románokat, akik rendkívül nagy számban járultak az urnákhoz. Fontos a mai győzelem, ez a PSD fölött valaha is aratott legkategorikusabb győzelem" – jelentette ki Klaus Johannis PNL székhelyén, az urnazárás után.

Hozzátette a győzelem után sok a tennivaló és a javítani való, amiben részt fog vállalni. Az államelnök egy demokratikus többséget szeretne létrehozni a pártokból, ami Romániát a modernizáció és az európaiság felé fogja vezetni.
Johannis úgy véli a PSD „jelentős veresége” ellenére a „háborút” még nem nyerték meg, mert ahhoz a helyi és a parlamenti választások eredményeire is szükségük van, csak akkor tudják a románok kérését teljesíteni. Ami egy normál Románia, ahol a kutatók, nyugdíjasok, mérnökök, munkavállalók és minden romániai és külföldi román együtt dolgozik vállvetve.


21:48, 2019. november 24.
49,87%-os volt a részvételi arány 21 órakor

A 21:00 órai részvételi adatok szerint a szavazásra jogosult állampolgárok 49,87%-a vett részt az államfőválasztáson a Központi Választási Iroda (BEC) alapján. Ez (a maximális 18 217 411-ből) összesen 9.086.421 szavazatot jelent, amiből 5.255.844 városról és 3.830.594 vidékről érkezett.A székelyföldi megyék közül Hargita megye még mindig csak súrolja a 20%-ot (22,86%) , és Kovászna (25,86%) megye is alig haladta meg azt, amíg Maros megyében valamivel nagyobb volt a szavazási kedv (43,88%). (hírszerk.

21:30, 2019. november 24.
Dăncilă: ez egy jó eredmény

Jó eredménynek nevezte Viorică Dăncilă, a PSD elnöke a közvéleménykutatók által neki becsült 33,5 százalékos eredményt, mondván, a párt visszanyerte a választói bizalmát.

"A PSD ma visszanyerte azon román állampolgárok bizalmát, akik megválasztottak minket 2016-ban. Visszanyertük azokat a szavazatokat, amelyeket elveszítettünk az európai parlamenti választásokon, és ma három millió szavazatot kaptunk, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy állunk, mint a 2016-os választásokon, ahol felhatalmaztak minket a kormányzásra" -nyilatkozta a pártelnök, aki elmondta, a jelenlegi számok csak becslések, és meg kell várni a végleges eredményeket.

21:09, 2019. november 24.
Johannis az elnök!

21:00 órakor lezárultak az urnák Romániában, és nyilvánosságra hozták az első hivatalos exit poll eredményeket, eszerint (azaz az IRES közvéleménykutató szerint) Klaus Johannis államfő újrázhat, ugyanis nagy arányban, 66,5 - 33,5 százalékban győzte le szociáldemokrata kihívóját, Viorică Dăncilă-t.


Infogram


A különbség közöttük várhatóan még nagyobb lesz, tekintve, hogy ezekben az exit pollokban nincsenek benne a diaszpóraszavazatok eredményei, márpedig ők nem arról híresek, hogy a PSD-t támogatnák, és külföldön elképesztő méreteket öltött a szavazás, több mint kilencszázezer ember adta le a voksát.

Dăncilă számára végezetes lehet ez az eredmény, tekintve, hogy vesztes választások után könnyen hullanak a pártelnöki fejek, Mircea Geaoană-t és Victor Pontát is eltávolították, miután nem sikerült államelnökké válniuk.

Klaus Johannis államfő kampányában egy "normális Romániát" ígért, átlátható, és kiszámítható államot, és a nyugathoz való felzárkózás reményét. Dăncilă inkább a gondoskodó állam vízióját nyújtotta volna a választóknak.

21:02, 2019. november 24.
Hegedüs Csilla megmagyarázta, miért nem mentek el a magyarok szavazni

Hegedüs Csilla szerint az államelnök-választás második fordulójában előrelátható volt a magyar nemzetiségű szavazók távolmaradása az urnáktól. Az RMDSZ szóvivője szerint a magyarok körülbelül 30 százalékkal kevesebben járultak az urnákhoz, mint a román nemzetiségűek.„Egyik elnökjelöltnek sem volt releváns üzenete a magyar közösség fele. Az egyiknek öt év alatt nem sikerült bennünket megszólítania, a másik nem akarta megoldani az úzvölgyi törvénytelenséget. Így magyar jelölt hiányában, a magyar emberek nem tartották olyan lényegbevágóan fontosnak azt, hogy részt vegyenek a választáson” – nyilatkozta az Erdélyi Magyar Televíziónak Hegedüs Csilla.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai azt mutatják, hogy negyed nyolckor Hargita megyében a választók 21,41 százaléka, Kovászna megyében a választásra jogosultak 24,11 százaléka, míg Szatmár megyében a választók 35,67 százaléka járult az urnákhoz. (Erdély TV/hírszerk.)

20:09, 2019. november 24.
182 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről, ezek fele megalapozatlannak bizonyult

A választási folyamattal kapcsolatos 182 esetleges rendellenességről érkezett bejelentés a belügyminisztériumhoz, ezek 50 százaléka alaptalannak bizonyult – közölte vasárnap a szaktárca szóvivője, Monica Dajbog.

A legtöbb bejelentés Bukarestből, illetve Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu és Olt megyéből érkezett. A rendőrség 17 esetben szabott ki bírságot, összesen 16.200 lej értékben, 16 esetben figyelmeztetett. 25 esetben bűncselekmény gyanúja – a választók megvesztegetése, a szavazási titok megsértése, választási csalás, többszöri szavazás – miatt vizsgálódnak – mondta Dajbog.

A szóvivő rámutatott, Brăilán kivizsgálás indult egy 68 éves férfi ellen hivatali visszaélés miatt, mivel a polgármesteri hivatal alkalmazottjaként olyan kisbusszal járt, amelyen két választási plakát volt. A férfit ugyanakkor megbüntették 1.500 lejre választási propaganda folytatása miatt.

Bákó megyében szintén 1.500 lejes büntetést kellett fizetnie egy férfinek, aki arra buzdította a választópolgároknak, hogy egy bizonyos jelöltre adják a voksukat, Prahova megyében pedig többszöri szavazás miatt indult kivizsgálás az egyik szavazóköri választási iroda egyik tagja ellen, aki mind a szóban forgó szavazókörzetnél, mind a lakhelye szerinti körzetnél leadta voksát.

Olt megyében is kivizsgálás indult, miután egy olyan személy is jelentkezett szavazásra, aki elhunytként szerepel a lakossági nyilvántartásban – tette hozzá a szóvivő.
(agerpres)


19:48, 2019. november 24.
Már többen szavaztak, mint az első fordulóban

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai azt mutatják , hogy negyed nyolckor már többen szavaztak, mint az elnökválasztás első fordulójában , ugyanis már 8 684 718 állampolgár szavazott, azaz az összes választó 47,67 százaléka, és az első fordulóban ez a szám összesen volt 8 683 688, azaz 47,66%.


Legtöbben Ilfov (63,10), Kolozs (57,22) és Szeben (54,35) megyében szavaznak, legkevesebben továbbra is Hargita (21,41) Kovászna (24,11) és Szatmár (35,67) megyékben. (hírszerk)

19:47, 2019. november 24.
Victor Ponta egyik jelölttel sem elégedett, viszont szavazásra buzdít

Bár elégedetlen „az idei kínálattal", az államfőválasztás második fordulójában is élt választójogával – nyilatkozta vasárnap Victor Ponta a Pro Románia párt elnöke.

„Teljesítettem kötelességemet és elmentem szavazni. Minél többen ezt kellene hogy tegyék. Ugyanakkor csakúgy, mint sokan mások, én is eléggé csalódtam az idei kínálatban és abban, ahogyan bemutatkoztak a jelöltek, de ez most kevésbé fontos. Hátha legközelebb, 2024-ben jobb lesz" – mondta Ponta, miután leadta voksát az egyik bukaresti iskolában.A választási részvétel kapcsán a Pro Románia elnöke rámutatott, minden bizonnyal kevesebben mennek el szavazni, mint 2014-ben.

„Én úgy gondolom, el kell menni szavazni akkor is, ha egyik jelölttel sem vagyunk elégedettek. Hátha 2024-ben jobb kínálatból válogathatunk" – fogalmazott.
(agerpres)

19:37, 2019. november 24.
A legfrisebb közvéleménykutatások szerint a diaszpóra szavazók adhatják az utolsó döfést Dăncilă-nek

Egyre inkább romlanak Viorica Dăncilă esélyei az államfőválasztáson, legalábbis az Adevărul által közzétett részleges exit poll adatok alapján.

A 18 órai mérések még kevesebb reményre adnak okot a PSD elnökének és pártjának. Amíg pár órája 57-43-ra mérték Klaus Johhanis előnyét, addig az újabb részleges eredmények Johannist 67%-ra, Viorica Dăncilăt 33%-ra saccolták.

Ennél valamivel kedvezőbb végeredményt jósolt a Curs-Avangarde részleges mérése a PSD elnökének, ami a volt államfőt 62%-ra, a PSD jelöltjét 38%-ra helyezte.

Az IRES ezek közé lőtte be a megkérdezett vélemények alapján az államfőjelöltek végső eredményét: 65%-ot és 35%-ot mért szintén a liberálisok jelöltjének javára.

A fentebb mért exit poll adatok nem tartalmazzák a külföldön leadott szavazatokat, így nagy a valószínűsége annak, hogy százalékban még nagyobb lesz a szakadék a két jelölt között, ugyanis a diaszpórában már 800 ezernél is többen szavaztak le, ezeknek a többsége pedig nagy valószínűséggel Johannis jelöltségét erősíti.


19:25, 2019. november 24.
Mindeközben a PSD székházában túróval és vöröshagymával nyomják el a bút

Legalábbis a Digi24 arról számol be, hogy Petre Daea volt mezőgazdasági miniszter szalámival, vöröshagymával és túróval kedveskedik a párt összegyűlt fejeseinek. Állítólag nagyon kesernyés a hangulat, Dăncilă nem reménykedik, csak abban, hogy hátha negyven százalék fölötti eredményt ér el.

A PSD-ben igencsak nagy változások jöhetnek, amennyiben gyengének ítélik meg az elnökük szereplését, bizonyos források szerint maga Eugen Teodorovici, a párt ügyvezető elnöke fogja kérni a lemondását.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a párt legutóbbi végrehajtó bizottsági ülésén Dăncilă állítólag leváltással fenyegette meg azokat a megyei vezetőket, ahol a prt nem fog nyerni. Könnyen elképzelhető, hogy ők inkább megpuccsolják majd a vezetést, mintsem lemondjanak. (hírszerk)

18:48, 2019. november 24.
A legtöbb megye 40% fölött van 18:00 órakor

A 18:00 órai részvételi adatok szerint a szavazásra jogosult állampolgárok 41,31%-a vett részt az államfőválasztáson a Központi Választási Iroda (BEC) alapján. Ez (a maximális 18 217 411-ből) összesen 8 072 538 szavazatot jelent, amiből 4 559 438 városról és 3 473 100 vidékről érkezett.

Hargita (19,88%) megye még mindig csak súrolja a 20%-ot, és Kovászna (22,35%) megye is alig haladta meg, amíg a többi megye Bákó (39,92), Szatmár (33,39%), Vaslui (34,88%) és Maros (37,86%) kivételével már 40% fölött jár. Sőt, Ilfov (58,24%), Brassó (50%) és Szeben (50,67%) megyékben a szavazati joggal rendelkező lakosságának a felét is meghaladta az arány.

BEC statisztikákBEC statisztikák18:36, 2019. november 24.
Elképesztően sokan szavaznak a diaszpórában

Romániai idő szerint vasárnap 18 óráig több mint 800 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.

Ezekhez hozzáadódik az a 17 503 állampolgár, aki a levélszavazást választotta.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint a legtöbben, megközelítőleg 168 ezren, Olaszországban voksoltak, Nagy-Britanniában és Németországban körülbelül 138 ezren adták le szavazatukat. Spanyolországban, ahol a román hatóságok a legtöbb szavazókörzetet alakítottak ki - összesen 143-at -, körülbelül 108 ezren szavaztak az említett időpontig.

A külföldön élő román állampolgárokat péntek dél óta várják az urnákhoz és vasárnap estig még élhetnek szavazati jogukkal.

Számukra összesen 835 szavazóhelyiséget alakítottak ki, amelyek helyi idő szerint este 9 óráig vannak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

AZ eddigi rekord a diaszpóra-szavazásra 675 348 volt, két héttel ezelőtt szavaztak ennyien.
(agerpres)

18:15, 2019. november 24.
A polgármesteri hivatal munkatársa megvert egy USR-tagot, mert az lefotózta, amint embereket szállít a szavazásra

A Dolj megyei Țuglui településen a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja fizikailag bántalmazta a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) egyik tagját, amiért az lefotózta, amint éppen két személyt szállított autóval a település szavazókörzetébe. Az ügy miatt a rendőrség is kivizsgálásba kezdett.

Sajtóinformációk szerint a polgármesteri hivatal alkalmazottja egy 73 éves férfit, és annak 53 éves lányát szállította éppen a település egyik szavazókörzetébe, amikor észrevette, hogy az USR egy tagja ezt lefotózza. A történtek miatt a két férfi között tettlegességig fajult a vita.(medifax.ro)


18:04, 2019. november 24.
Dăncilă alatt rezeg a léc, lehet, hogy nem csak az állam, hanem a PSD elnöke se lesz

Tisztességes vereséget szenved és a PSD újjászervezője lesz, vagy politikai süllyesztőbe kerül Viorica Dăncilă? Ez a tétje az államfőválasztásnak a szociáldemokraták oldalán Székely István politológus szerint.

https://itthon.transindex.ro/?cikk=28141&dncil_alatt_rezeg_a_lec_lehet_hogy_nem_csak_az_allam_hanem_a_psd_elnoke_se_lesz

17:41, 2019. november 24.
A börtönökben már lezárult a szavazás

Összesen 15.294 fogvatartott adta le voksát vasárnap az államfőválasztás második fordulójában - tájékoztat az országos börtönigazgatóság (ANP).

Az ANP közleménye szerint a börtönökben lezárult a szavazási folyamat, amely incidensek nélkül zajlott.

A tájékoztatás szerint vasárnap összesen 20.458 fogvatartottat tartottak számon az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben. Az államfőválasztás első fordulójában 14.807 fogvatartott személy voksolt.(agerpres)

17:24, 2019. november 24.
Kilencvennél is több bejelentés érkezett eddig esetleges szabálysértésekről

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő arról számolt be vasárnap délután, hogy mindeddig 96 esetleges szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, de ezek közül 32 megalapozatlannak bizonyult.

A legtöb panasz a választási propaganda folytatására, a voks konfidenciális jellegének a megsértésére, szavazólapok hiányára, a szavazók egyik településről a másikra, voksolási céllal való szállítására, egyik, vagy másik jelöltre való voksolásra biztató felszólításra, illetve a szavazóhelyiségek közelében való alkohol árúsítására vonatkozott, vázolta fel Dajbog.

'A hatóságok 15 büntetést, vagyis 11 figyelmeztetést és négy, összesen 4.500 lej értékű bírságot róttak ki' - mondta a szóvivő.

Olt megyében azért riasztották a hatóságokat, mert néhány személy pénzt kapott, hogy elmenjen szavazni; az ügyben bűnvádi eljárást indítottak a választók megvesztegetése gyanújával. Szintén Olt megyében vizsgálatot indítottak a voks konfidenciális jellegének a megsértése miatt, miután az egyik állampolgár a szavazófülkéből kilépve megmutatta szavazólapját a választási iroda tagjainak, mutatott rá Dajbog.

A hârşovai rendőröket amiatt riasztotta az egyik szavazókörzet választási bizottságának egyik tagja, mert egy 73 éves, kerekesszékben ülő férfi kísérője állítólag megmondta annak, kire szavazzon.

Teleorman megyében egy férfi jelentkezett szavazni és voksolt is, pedig nevére le volt téve egy kérvény mozgóurnás voksolásra. A férfi azonban azt állítja, hogy ő nem nyújtott be kérést. A rendőrök bűnvádi eljárást indítottak okirathamisítás gyanújával és folytatják a nyomozást a kérést benyújtó személy azonosítására, mondta a szóvivő.

Egy Beszterce-Naszód megyei személyre 2.000 lejes bírságot róttak ki a választási propaganda közösségi hálón való folytatása miatt.

A belügyminisztériumi szóvivő szerint ugyanakkor több mint 20 eset személyhez hívták ki a mentőket a választási irodákhoz az ország 12 megyéjében és Bukarestben.

A megyei lakosságnyilvántartási irodák vasárnap több mint 5.000 személyi igazolványt állítottak ki azon személyek számára, akik élni akartak voksolási jogukkal, de nem volt érvényes személyazonossági iratuk.(agerpres)

17:01, 2019. november 24.
A tolókocsi-feljáró hiánya nem akadályozta meg a voksolásban Románia legelkötelezettebb választópolgárát

Úgy hisszük nyugodtan lehet az ország legelkötelezettebb választópolgárának nevezni azt a szebeni állampolgárt, aki tolókocsijával elgurult a szavazókörzetéig, ahol ugyan hiányzott a tolókocsi-feljáró, de kimászva a székéből mégis sikerült bejutnia az épületbe, hogy leadhassa szavazatát.
Fotó: Digi24.roFotó: Digi24.ro


A sajtó kamerái csak a szavazás után kapták lencsevégre, ahogyan kijön az épületből, de akkor is megtagadta a segítséget: a lépcsőn kiszállt a tolókocsijából, kezei segítségével lemászott a lépcsőn és visszamászott a tolókocsiba, amit egy segítségére siető férfi vitt le neki a lépcsőn, aki segített volna az elkötelezett szavazónak visszamászni, de az büszkén visszautasította a segítséget.

A férfi a Digi24-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár nehézséget jelentett számára a szavazáson való megjelenés, azért mégiscsak elment, mert joga van hozza, és úgy véli, hogy minden egyes szavazat számít. (digi24.ro)

16:53, 2019. november 24.
Még nincs vége a napnak, de már megvan, ki trollkodta a legnagyobbat

Szavazás után általában minden politikus belemondja egy kamerába, hogy ő mire szavazott, többnyire semmitmondó sablonszövegeket. Nem így azonban Mihai Tudose volt kormányfő, aki a legnagyobbat trollkodta a mai napon.

"Brüsszelben szavaztam a nagykövetségen. Romániáért. Gratulálok és tiszteletemet fejezem ki azoknak a románoknak, akik eljöttek szavazni. Arra is szavaztam, hogy a matematikai képleteknek visszaadjuk a presztízsét" -írta a Facebookra Tudose.Ha valaki nem értené, hogy ez miről szól: a keddi vitán újságírók megkérdezték Viorică Dăncilă államfőjelöltet, hogy mi a kör felületének a képlete. A pártelnök nem tudta, és ez azért volt ciki, mert azt mondta, az egyetemen kilencessel végezte a matematikát, és régen még matematika-felkészítőket is tartott.

Tudose leváltása után átnyargalt a Pro România pártba, amelynek most EP-képviselője. Nagy kérdés, hogy meddig, ugyanis jelenleg is nagy a csörte közte és Victor Ponta pártelnök között, Tudose szerint ugyanis a pártnak határozottabban kellene fellépnie a PSD ellen, és az sem elfogadható, hogy nem álltak be Klaus Johannis államfő mögé. (hírszerk)


16:06, 2019. november 24.
A PNL exit polljai nagyon durva Dăncilă-vereséget vetítenek előre

Az Adevărul közölte Nemzeti Liberális Párt által készített exit pollok eredményét, eszerint a nap közepén, azaz tizenkettőkor hatalmas, 65 - 35% arányú volt a különbség Klaus Johannis és Viorica Dăncilă között.

A lap úgy tudja, amennyiben Dăncilă rosszabbul végez, mint Vadim Tudor, aki mindössze a szavazatok 33%-át szerezte meg Ion Iliescuval szemben 2000-ben, el lesz mozdítva a párt éléről.

Amennyiben meg az exit poll valós adatokat tükröz, a történelmi vereség össze is jöhet Dăncilă-nek, tekintve, hogy a diaszpórában már megdöntötték a rekordot, ott pedig nem sok jóra számíthat a szociáldemokrata pártelnök. Természetesen a hivatalos exit pollokat csak 21:00 órakor fogják közzétenni. (hírszerk)

15:44, 2019. november 24.
Rareș Bogdan: Magyar testvérek, menjetek szavazni!

Azt hittük rosszul hallunk, amikor megtekintettük a magyarellenességéről hírhedt Rareș Bogdan PNL-s EP-képviselő Facebookon-közzétett videóját, amiben többek között arra kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni.

Rareșnek ugyanis feltűnt, hogy Erdély többségében magyarok lakta városaiban, és úgy általában a székelyföldi megyékben nagyon alacsony a szavazási kedv, ezért 14 órakor úgy ítélte meg, hogy szükséges egy videóüzenetben arra biztatnia a magyarokat, hogy járuljanak az urnákhoz és akadályozzák meg a PSD győzelmét. A magyar fülek számára hihetetlen mondatok az ötödik perctől kezdődően hallhatóak:

(hírszerk.)

Aki esetleg nem tudná, arról a Rareș Bogdanról van szó, aki korábban a nacionalista, magyarellenes kijelentéseiről volt hírhedt, olyannyira, hogy a Realitatea TV-n futó műsorait - például a Hatalmi játszmák címűt többször is szankcionálta az Országos Audiovizuális Tanács kirekesztő, idegengyűlölő, kisebbségellenes megnyilvánulásai miatt.


15:43, 2019. november 24.
Délután fél négyre a külföldön szavazók minden eddigi részvételi rekordot megdöntöttek

Vasárnap délután fél négyre átlépte a 676 ezret a külföldön leadott szavazatok száma, ezzel minden eddigi részvételi rekord megdőlt. A rendszerváltás óta soha egyetlen választás sem érdekelte ennyire a külföldön tartózkodó román állampolgárokat, mint a mostani elnökválasztás. Már az első fordulóban is hatalmas volt az érdeklődés, akkor összesen 675.348-an szavaztak le az urnazárásáig. Idéntől már három napig lehet szavazni a határokon túl.

Fél négyig több mint 135 ezren szavaztak le Olaszországban, több mint 110 ezren Nagy Britanniában és Németországban, valamint több mint 93 ezren Spanyolországban. (caleaeuropeana.ro)


15:42, 2019. november 24.
15 órás adatok alapján Hargita és Kovászna megyében szavaznak a legkevésbé

15 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 31,39%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Az első fordulójában ugyanebben az időpontban 29,21%-os részvételt regisztráltak.

Összesen 5 719 976 választópolgár szavazott, ami közel 400.000-el több mint az első körben. Ebből 3 304 937 városon, 2 415 039 vidéken.

A legkevesebben Hargita (13,85%) és Kovászna (15,34%) megyében szavaznak, országos szinten nincs másik olyan megye, ahol 20% alatt lenne a részvétel. Az eddigiekben szintén alacsony szavazói kedvvel rendelkező Szatmár (22,85%) és Maros megyében (25,21%) valamelyest növekedett a szavazói arány.

Országos szinten Ilfov (40,16%) megye az egyedüli, ahol 40%-ot meghaladja a voksolók száma. Jól teljesít még Brassó (36,06%), Kolozs (35,94%), Argeş (35,44%) és Szeben (35,38%).


14:15, 2019. november 24.
Máris vannak exit poll adatok: szorosabb a verseny, mint várható volt

Már meg is vannak az első exit pollok: eszerint a választás úgy áll, hogy Klaus Johannisra a lakosság 57 százaléka szavazott 11:30-ig, Viorică Dăncilára pedig 43 százalék. Legalábbis az Adevărul birtokában levő információk szerint.

Ebből az tűnik ki, hogy szorosabb eredmény várható, mint amire előzőleg a közvélemény-kutatók számítottak.

Az elmúlt évek választási trendjei azonban azt mutatják, hogy a PSD-szavazók hagyományosan inkább délelőtt, a "jobboldaliak" meg inkább a nap második felében voksolnak.

A hivatal exit pollok , amelyeket a CURS és az Avangarde fog elkészíteni, csak 21:00 órakor várhatóak, és több mint 20 000 személy megkérdezésével készülnek. (hírszerk)


14:10, 2019. november 24.
Délután kettőre már 580 ezernél is többen szavaztak le külföldön

Összesen 585. 025 külföldön tartózkodó román állampolgár adta le a szavazatát vasárnap délután 2 óráig. Idéntől már három napig lehet szavazni a határokon túl, és már az elnökválasztás első fordulójában is rendkívül magas volt a szavazási kedv a diaszpórában.13:39, 2019. november 24.
Johannis: Jó a részvétel és még jobban reménykedem

Jónak minősítette az eddigi választási részvételt a PNL államfőjelöltje, Klaus Johannis, aki szerint van esély arra, hogy a külföldön élők közül többen menjenek el szavazni, mint az elnökválasztás első fordulójában.

Az elnök vasárnap rövid látogatást tett a PNL székházánál.

Fotó: Klaus Johannis Facebook oldalFotó: Klaus Johannis Facebook oldal


„Jó a részvétel és még jobban reménykedem. (...) A diaszpórában élők esetében van kilátás arra, hogy a részvétel meghaladja az első fordulóban jegyzettet, és egy újabb rekord természetesen nagy örömünkre szolgálna" – nyilatkozott az államfő.
(agerpres)

13:16, 2019. november 24.
Egy szavazókörzetben megszakították a voksolást, mivel egy ember életét vesztette

17 esetleges választási szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett vasárnap a déli órákig, de ezek közül öt megalapozatlannak bizonyult, közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.„Három állampolgárt figyelmeztetésben részesítettek az 112-es sürgősségi hívószám indokolatlan hívása, illetve a szavazókörzet környékén való alkoholfogyasztás miatt. A legtöbb incidenst, négyet-négyet Dâmboviţa és Dolj megyéből jelezték, míg Bukarestben három ilyen volt" – nyilatkozta Dajbog.

A szóvivő arról tájékoztatot, hogy egy Dolj megyei szavazókörzetben megszakították a voksolást, mivel egy 70 év fölötti, egészségügyi problémákkal küzdő állampolgár meghalt.

Dâmboviţa és Beszterce-Naszód megyéből a választási propaganda folytatásáról érkeztek bejelentések, amelyek azonban a helyszínen megalapozatlannak bizonyultak.

„Egy brăilai választási iroda alelnöke jelentette, hogy az elnök alkoholt fogyasztott, így azt leváltották" – mondta a belügyi szóvivő.

A belügyminisztériumi szóvivő szerint ugyanakkor több esetben is szükség volt a mentőszolgálat közbelésére: a fővárosban két nő esett össze a választási irodában, őket bevitték az egyetemi kórházba, Ilfov megyében pedig egy 85 éves férfi lett rosszul, aki azonban megtagadta, hogy kórházba menjen. Bihar megyében egy választási iroda cukorbeteg tagja let roszzul, őt is kórházba vitték.

Több Temes megyei szavazókörzetben áramkimaradásokat tapasztaltak, emiatt az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség sürgősen áramgenerátort küldött oda, számolt még be Dajbog.
(agerpres)

12:56, 2019. november 24.
Teleormanban sokan szavaznak, Székelyföldön meg alig

A szavazásra jogosult állampolgárok 16,60%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában 12 óráig – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Ez azt jelenti, hogy magasabb a részvételi arány, mint az első fordulóban mivel akkor 12 óráig 15,8%-os részvételt számoltak.

Városon 1 774 154 állampolgár szavazott, vidéken 1 250 525.

Magas részvételi arányt regisztráltak Ilfov (25,2%), Konstanca (23,52%), Teleorman (23,74%), Olt (23,34%) és Tulcea (18,57%) megyében – írja a BEC honlapján.

A legkevesebben Hargita (6,99%), Kovászna (7,74%), Szatmár (11,41%) és Maros megyében (12,83%) járultak az urnákhoz.

12 óráig összesen 3 024 679 választópolgár adta le voksát.
Nyitókép: pexels.com

12:43, 2019. november 24.
Szavazásra buzdít Kelemen Hunor, és lábakat posztolt a Facebookra

"Minden választáson részt kell venni. Szavazni kell, amikor van lehetőség a politikai életet befolyásolni. Én is így tettem, és erre bíztatok mindenkit! Azt szeretném, hogy Románia a következő években egy fejlődő, gyarapodó ország legyen, ahol alapérték a bizalom, ahol az állam minden polgárát, bennünket, magyarokat is tisztel. Olyan ország, ahol van világos jövőképe az államelnöknek. Bízom abban, hogy a következő öt évben több építkezés és kevesebb konfliktus lesz!" -írta a közösségi médiában az RDMSZ elnöke, aki nem egy klasszikus fotót osztott meg, amelyen éppen bedobja a szavazólapot, hanem egy olyat, amelyen a szavazófülkében van, és csak a lábai látszanak. Meg egy másik pár láb, valószínűleg a gyerekéé.

(hírszerk)

12:20, 2019. november 24.
Johannis: Ma a „Votat” feliratú bélyegzőt kezükben tartó bajnokok napja van

Egy normális, európai Romániára szavazott – nyilatkozta a második mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő vasárnap, miután leadta voksát a bukaresti Jean Monnet Líceumban, és arra biztatta a polgárokat, hogy járuljanak az urnákhoz.

Fotó forrása: Klaus Johannis hivatalos Facebook oldalaFotó forrása: Klaus Johannis hivatalos Facebook oldala


„A mai egy nagyon-nagyon fontos nap. Személy szerint én egy modern, európai, normális Romániára szavaztam, és felkérek mindenkit, hogy menjen el szavazni. A mai egy rendkívül fontos nap, mert Románia jövőjéről szavazunk, arról, hogy milyen irányban haladjon az ország. Ma a bajnokok napja van, a „Votat" feliratú bélyegzőt kezükben tartó bajnokok napja. Kedves románok, legyetek ma mindannyian bajnokok!" – jelentette ki Johannis.

A PNL jelöltje azt mondta, magas részvételre számít a választáson.

„Remélem, hogy sok román jön el szavazni, és természetesen némi izgalommal várjuk az eredményt ma este" – mondta.

Johannis nem gondolja, hogy incidensekre kerülhetne sor.„Az eddig információk alapján minden rendben van, és azt hiszem, hogy a dolgok jól mennek. A fontos az, hogy minél többen menjenek el szavazni" – hangoztatta az elnök.

Az államfőt több liberális politikus elkísérte szavazni, köztük Ludovic Orban miniszterelnök is.
(agerpres)

12:18, 2019. november 24.
A többségében magyar lakta településeken a legalacsonyabb a részvétel 9 óráig

Vasárnap 9 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 3,35%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában – közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Városon 344.035 állampolgár szavazott (ez a szavazásra jogosultak 3,3%-át jelenti), vidéken 266.883-an (3,42%) .

Magas részvételi arányt regisztráltak Ilfov (4,57%), Konstanca (4,52%), Teleorman (4,50%), Olt (4,40%) és Tulcea (4,29%) megyében - írja a BEC honlapján.

A legkevesebben Hargita (1,26%), Kovászna (1,39%), Szatmár (2,51%), Vaslui (2,55%) és Maros megyében (2,56%) járultak az urnákhoz.

Reggel 9 óráig összesen 610.918 választópolgár adta le voksát, akik közül 508.382-en szerepelnek az állandó választói névjegyzék alapján összeállított szavazóköri listákon.

Két héttel ezelőtt, az államelnök-választás első fordulójában, ugyanebben az időpontban 3,52%-os részvételt regisztráltak.

Az öt évvel ezelőtti államfőválasztás második fordulójában 10 óráig a választópolgárok 8,52%-a szavazott.
(agerpres)

12:17, 2019. november 24.
Dăncilă attól tartva, hogy hátrafelé halad Románia, inkább előre szavazott

Az előre tartó Romániára szavazott – mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă, miután vasárnap leadta voksát az elnökválasztás második fordulójában.

Fotó forrása: Viorica Dăncilă hivatalos Facebook oldalaFotó forrása: Viorica Dăncilă hivatalos Facebook oldala


„Olyan Romániára szavaztam, amelyik előre tart, nem hátrafelé, nem az olyan idők felé, amikor nem voltak jogaink, nem volt szabadságunk, mert a teljes hatalom egyetlen ember kezében összpontosult" – fogalmazott Dăncilă, miután voksolt a bukaresti Sfântul Sava Főgimnáziumban kialakított szavazókörzetnél.

Hozzátette, olyan cotroceni-i mandátumra voksolt, amely „nagyobb részvállalást, több munkát, a román nép és a nemzeti érdek iránti több tiszteletet és odaadást" hoz majd.

Rámutatott, a vasárnapi szavazás nagy fontossággal bír, hiszen megalapozhat „egy másfajta jövőt Románia számára".

A külföldi szavazókörzetekben az első fordulóban jegyzettnél nagyobb részvétel kapcsán a PSD jelöltje azt mondta, „nagyon jó", hogy ez történik, hiszen azért vezették be a háromnapos szavazást, illetve a levélszavazás lehetőségét, hogy a diaszpórában élők minél nagyobb arányban járuljanak az urnákhoz.A PSD jelöltjét férje, Cristinel Dăncilă, valamint kampányának vezetője, Lia Olguţa Vasilescu is elkísérte.

„Azért támogatom őt, mert jó román, szereti Romániát" – mondta Cristinel Dăncilă.
(agerpres)

12:13, 2019. november 24.
Ismét több mint 15.000 fogvatartott kérelmezte, hogy szavazhasson

Országszerte több mint 15 000 fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában.

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közleménye értelmében a szerdáig összesített adatok szerint 15.151 fogvatartott kérelmezte, hogy szavazhasson vasárnap.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben.
(agerpres)

12:12, 2019. november 24.
Több mint 270 ezren járultak az urnákhoz külföldön szombaton 18 óráig

Szombaton, romániai idő szerint 18 óráig több mint 270 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.

Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17.503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött - tájékoztat a Központi Választási Iroda (BEC).

A BEC szerint a legtöbben Olaszországban szavaztak, mintegy 52 ezren. Az Egyesült Királyságban körülbelül 47 ezer román szavazott, Németországban több mint 43 ezren. Spanyolországban, ahol a legtöbb szavazóhelyiséget alakították ki (143) mintegy 35 ezer román állampolgár járult az urnákhoz.

A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz.

Összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki számukra, amelyekben még szombaton és vasárnap helyi idő szerint 7 és 21 óra között szavazhatnak. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS