2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Piatra Neamţ-i tragédia: a harmadik nap eseményei percről perce

szerk. 2020. november 16. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Tűz ütött ki november 14-én este a Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán, 10 koronavírusos, lélegeztetőgépen lévő páciens meghalt és az egészségügyi személyzet négy tagja különböző fokozatú égési sérüléseket szenvedett a katasztrófa során.


Az első nap eseményeit itt követtük végig.

Piatra Neamţ-i tragédia: a második nap hírei percről percre itt olvashatók.

Folyamatosan frissülő cikkünkben követjük a hétfői nap eseményeit is.

Nyitókép: stiripesurse.ro

22:57, 2020. november 16.
Továbbra is súlyos állapotban van Cătălin Denciu

Továbbra is súlyos állapotban van a Piatra Neamţ-i kórház orvosa, aki égési sérüléseket szerzett a szombati tűzvészben - közölte az egészségügyi minisztérium hétfő este.

Az orvost Brüsszelben ápolják.

A szaktárca közölte: kedden speciális vizsgálattal fogják megállapítani az égési sebek mélységét.

A beteggel foglalkozó orvoscsoport telefonon tartja a kapcsolatot a páciens családjával. (agerpres)

18:26, 2020. november 16.
A miniszterelnök és az egészségügyi miniszter lemondását kéri Marcel Ciolacu

Ludovic Orban miniszterelnök és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter lemondását követeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Marcel Ciolacu szerint a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédia is jelzi, hogy a kormány csődöt mondott a koronavírus-járvány kezelésében.A PSD elnöke felrója, hogy bár már eltelt 36 óra a tragédia óta, a kormány egyetlen tagja sem vállalta fel a felelősséget a történtekért. "Sőt: Orban és a PNL megpróbálják a helyi hatóságokat, az elmúlt 30 évben tisztségben volt minisztereket és mindenki mást okolni, így menekülve a felelősség elől. A polgármesterekre és megyei tanácselnökökre hárították a világjárvány elleni harc nehezét, anélkül, hogy bármiben is segítenék őket" - fogalmaz a Facebookon közzétett videóüzenetben Ciolacu.

Hozzáteszi: az orvosok immár nyolc hónapja emberfeletti erőfeszítéseket tesznek az emberéletek megmentése érdekében, a kórházak vezetőinek pedig folyamatosan sürgős megoldásokat kell találniuk az egyre nagyobb számú beteg fogadására.

"Elég volt a cinizmusból! Orban és Tătaru, adjátok be a lemondásotokat, ha van bennetek egy csöppnyi együttérzés a tragédiában elhunytak családjaival szemben" - fogalmaz a pártelnök. (agerpres)

18:13, 2020. november 16.
Piatra Neamţ díszpolgárává avatják Cătălin Denciu orvost

A város díszpolgára címet adományozza a Piatra Neamţ-i tanács Cătălin Denciu orvosnak, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett szombaton, miközben megpróbálta kimenteni a betegeket a megyei kórház intenzív osztályán kiütött tűzből.

Az Andrei Carabelea polgármester kezdeményezte határozattervezetet egyöntetűen megszavazta a városi képviselőtestület.

Cătălin Denciu, a hős orvosCătălin Denciu, a hős orvos


Az ülésen a tanácsosok jóváhagyták továbbá, hogy a tűzben elhunyt négy áldozat családja egyenként 10 ezer lejes támogatásban részesüljön. A többi elhunytnak nem Piatra-Neamţra szólt a lakhelye, így esetükben a testület nem hagyhatott jóvá pénzügyi támogatást.

A szociáldemokrata tanácsosok javasolták továbbá, hogy a tűzesetben megsérült másik két egészségügyi dolgozó is kapjon támogatást, a módosító javaslatot azonban megfelelő indoklás hiányában elvetették, és a következő tanácsülésen újratárgyalják.

A teljes hír itt olvasható.

17:41, 2020. november 16.
A legfőbb ügyészség közlése szerint így áll most a nyomozás

A legfőbb ügyészség hétfőn délután hivatalosan közölte, hogy hol tart most a Piatra Neamţ-i Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán keletkezett tűz esetében folyó nyomozás, miután megtörtént a helyszíni vizsgálat és kihallgatták a tanukat is:

- az elhunyt tíz személy közül öt esetében nem tudták megállapítani a személyazonosságot, ezért DNS-vizsgálatot rendeltek el
- megtörtént a házkutatás a kórházban és a hozzá tartozó épületekben, bizonyítékok gyűjtése céljával
- a megfelelő szakemberek (épületbiztonsági, robbanásvédelmi és katasztrófavédelmi szakértők, valamint kriminológusok) segítségével megtörtént a helyszínelés
- megtörtént az elhunytak boncolása.

További részleteket az eredményekről később közölnek.

17:08, 2020. november 16.
Szeben megye legnagyobb intenzív terápiás osztályának sincs katasztrófavédelmi engedélye

Szeben megye legnagyobb, 12 ágyas intenzív terápiás osztálya nem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel, és nem is tudja ezt kiállíttatni, mert az épület túlságosan régi.

Az egészségügyi intézmény illetékesei azt írják: a sebészeti részleg (ahol az intenzív osztály is található) egy olyan épületben működik, amely nem felel meg a katasztrófavédelmi engedély megszerzéséhez szükséges feltételeknek. A jelenlegi elvárások alapján történő engedélyeztetéshez az épület teljes felújítására volna szükség. A sürgősségi osztály az épület földszintjén működik, ez a részleg 2017-ben, kibővítését követően megkapta az ISU engedélyét.

Jelenleg Szeben megyében a legnagyobb az elmúlt 14 nap jegyzett koronavírus-fertőzöttek aránya ezer lakosra vetítve: 8,83. A megyeszékhelyen, Nagyszebenben a fertőzöttségi ráta már 13,42 ezrelék. A várost hétfőtől karantén alá vonták.(agerpres)

A COVID-19-ben szenvedő betegeket ellátó megyei sürgősségi kórházban jelenleg 209 pácienst ápolnak, közülük tizenketten intenzív osztályon vannak.

16:31, 2020. november 16.
Lemondott a Piatra Neamţ-i kórházmenedzser

Keddi hatállyal lemond tisztségéről a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház igazgatója.

Ezt Lucian Micu maga jelentette be hétfőn egy sajtóközleményben, hangsúlyozva, lemondása előtt meg akar bizonyosodni arról, hogy "nem hagyja a véletlenre a dolgokat, biztosított lesz a kontinuitás".(agerpres)

13:57, 2020. november 16.
Nelu Tătaru beszámolt a Belgiumba szállított orvos egészségi állapotáról

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint a Belgiumba szállított orvos egészségi állapota stabil, a kezeléséről naponta fogják értesíteni őt.

Tegnap 12 óra körül érkezett a belgiumi katonai kórházba Cătălin Denciu, a súlyos égési sérüléseket szerzett orvos, akinek a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán végzett mentőakciójáról itt írtunk részletesen. A másod és harmadfokú égési sebekkel kezelendő orvoson elvégezték a protokoll szerinti fizikai vizsgálatot, felmérték állapotát, egy dialízis-eljárást hajtottak végre, és égési sérüléseket kezeltek. A beteg állapota jelenleg stabil. A következő három nap kritikus lesz, ekkor dől el, hogy milyen műtéti beavatkozásokra lesz szükség, hogy a szepszis megakadályozzák, ugyanis az elhalt szöveteket teljes egészében el kell távolítani- mondta el Tătaru az Egészségügyi Minisztériumban tartott rendkívüli ülés után.

Teljes hírünk itt olvasható.


12:59, 2020. november 16.
Vaslui megye egyetlen kórházának sincs tűzvédelmi engedélye

Újabb és újabb megdöbbentő fejleményekre üti fel fejét az ország a Piatra Neamţ-i tűzeset kapcsán. Hétfőn például a Vaslui megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) arról tájékoztatott, hogy a megyében egyetlen kórháznak sincs tűzvédelmi engedélye – írta meg a G4media.


Niculae Tătaru, a megyei ISU vezetője arról nyilatkozott, hogy a Vasluiban és Huszvárosban (Huși) található kórházaknál számos olyan munkálatot végeztek, amelyek nem felelnek meg a felügyelőség követelményeinek. A barládi (Bârlad) koronavírus kórház két szárnyánál is hajtottak végre újításokat, ezesetben épp az engedélyeztetésre várnak – tette hozzá.

A katasztrófavédelmi felügyelőségek egyébként országos szinten tartanak ellenőrzéseket a kórházaknál. (g4media, hírszerk.)

12:57, 2020. november 16.
Ludovic Orban: minden kudarcnak van felelőse

Minden kudarc esetében vannak felelősök, egyéni vétkesek - szögezte le hétfőn Ludovic Orban kormányfő Nelu Tătaru egészségyügyi miniszter kijelentésére utalva, aki kollektív vétkességről beszélt a Piatra Neamţ-i kórháztűz kapcsán.

"Az egészségügyi miniszter egy nehéz pillanatban tette ezt a kijelentést. Minden kudarc esetében vannak felelősök, egyénileg hibáztatható személyek. Az én meglátásomban azonban most az az elsődleges dolgunk, hogy minden problémát megoldjunk, csökkentsük a megfertőződések számát az egészségügyi óvintézkedések betartásával, biztosítsuk a páciensek kezelését, és minden felmerülő esetre találjunk megoldást, beleértve azt is, hogy gyorsan megvalósítsunk minden javítási, korszerűsítési munkálatot annak érdekében, hogy az intenzív terápiás osztályok biztonságos körülmények között működjenek. Nem kell most az ország minden intenzív osztályát elítélni a Piatra Neamţ-i kórháztűz nyomán, de ismételten meg akarunk bizonyosodni arról, hogy ezeken az osztályokon minden szükséges felszerelés és eszköz biztosítva van" - mutatott rá a kormányfő az egészségügyi minisztériumban lezajlott találkozó után.(agerpres)

12:31, 2020. november 16.
Kiderült: nem volt engedély az átalakításokra!

Éles vita zajlik arról, hogy volt-e vagy sem engedélye a kórháznak a végrehajtott módosítások elvégzésére. A kórház vezetősége azt állítja, hogy igen, a kormányfő és a nyomozók azt mondják, hogy nem. Az engedélyek meglétéről zajló vita hátterében az áll, hogy a kórház menedzsere a PSD tagja és a Neamț megyei önkormányzatot is szociáldemokrata politikus vezeti, és emiatt a párt vezetősége attól fél, hogy ismét a szocdem alakulaton fogják számon kérni ezt a tragédiát is, akárcsak a Colectiv klubban történteket 5 évvel ezelőtt.

A Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vasárnap késő esti közleményben erősítette meg, hogy a Piatra Neamţ-i kórházban a baleset napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat. Az általuk összeállított eseménysorból világosan kiderül, hogy mi történt az intenzív osztályon.

• A Piatra Neamț-i Megyei Sürgősségi Kórház mielőtt ezt az egészségügyi egységet COVID-19 támogató kórháznak jelölták volna ki, az egészségügyi minisztérium 555/2020-as számú, későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel rendelkező engedélyével működött, az épület második emeletén 24 ággyal.

• 2020. március 26-án a Piatra Neamț megyei sürgősségi kórház jóváhagyást kért a Neamț megyei DSP-től az intenzív osztály szerkezetének megváltoztatása érdekében, az alábbiak szerint: 10 ágy a koronavírussal fertőzött pozitív betegek számára, akiket intubálni kell – a harmadik emeleten működjék tovább; 24 ágy a második emeleten pedig a fertőzésgyanús, eredményre váró betegek és negatív teszttel rendelkező, de intenzív kezelésre szoruló betegek számára. Ezt a kérést jóváhagyta a DSP.

• 2020.04.13-án a Piatra Neamț Megyei Sürgősségi Kórház új szerkezetmódosítási kérelmet iktatott, amely nem az intenzív osztályra vonatkozott. Az egészségügyi egység ezzel az új engedéllyel működött, 2020. november 14-ig.

• Az intenzív osztály kapacitásának növelése érdekében a COVID-19 pozitív betegeket ellátó részlegen a funkcionális szerkezetet egy fal megépítésével módosították. Így már nem 10, hanem 16 koronavírusos, intubálásra szoruló beteget tudtak kezelni. Addig a pozitív betegeket a harmadik emeleten kezelték. E változásokhoz az egészségügyi egység azonban nem kérte a Neamț Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását.

• Ez a módosítás és a pozitív Covid betegek áthelyezése a harmadik emeletről a második emeletre előzetes értesítés nélkül, 2020. november 14-én történt.


Teljes hírünk itt olvasható.


11:33, 2020. november 16.
Újabb áldozata van a Piatra Neamţ-i tragédiának

A legfrissebb értesülések szerint A Piatra Neamț-i tűzesetnek immár 11 halálos áldozata van. Hétfőn délelőtt Páskánba szállították az egyik sérültet, aki útközben vesztette életét. (stiripesurse, hírszerk.)

Frissítés:A legújabb információk szerint a Piatra Neamț-ikórházból átszállított személyt nem érintette az intenzív terápiás részlegen történt baleset, tehát nem a tűzvész okozta halálát.

11:16, 2020. november 16.
Leállítja két napra választási kampányát a PNL, a PSD és az USR is

Leállítja két napra választási kampányát a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Piatra Neamţ-i tragédia áldozatai iránti tiszteletből - közölte vasárnap Ludovic Orban pártelnök.

"Szeretném bejelenteni, hogy úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk hétfőre tervezett rendezvényünket (...) és két napra leállítjuk kampányunkat azok iránti tiszteletből, akik életüket vesztették, vagy a tűzvész miatt szenvedtek" - mondta Orban.

A PNL hétfőn tervezte bemutatni a "Fejlesztjük Romániát" című kormányprogramját.

Vasárnap délelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti kampányát, majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is közölte, hogy hasonlóképpen döntött.

Victor Ponta ezzel szemben úgy véli: "nem segít az embereken" a kampány szüneteltetése, és rámutat: egy "hadseregnyi orvos" a televíziók stúdióiban kampányol, ahelyett, hogy betegeket gyógyítana. A Pro Románia elnöke Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: "nem is számított arra", hogy Klaus Johannis államfő a miniszterelnök lemondását kéri, mint öt évvel ezelőtt, a Colectiv tűzvész esetében tette, holott az egy privát klub volt, nem egy közkórház.(agerpres)

10:46, 2020. november 16.
Éjjel kettőig tartott az első vizsgálati nap a Piatra Neamţ-i kórházban

A Piatra Neamţ-i Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán keletkezett tűz esetében nyomozó ügyészek vasárnap délután hat órától éjjel kettőig folytattak kivizsgálást, kutatást a kórházban, és több fontos dokumentumot vettek át az intézmény vezetőségétől. A nyomozás elindítását már szombaton este elrendelték, miután a tűzvész következtében tíz beteg életét vesztette, és az egészségügyi személyzet négy tagja különböző fokozatú égési sérüléseket szenvedett a katasztrófa során.

A teljes hírünk itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS