2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ünnepel Erdély: március 15. percről percre

2021. március 15. 08:34, utolsó frissítés: 09:17

A magyar szabadságharc és forradalom 173. évfordulójának eseményei szerte Erdélyből (és nem csak Erdélyből).

17:52, 2021. március 15.
Vincze Loránt: Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön is fejet hajtott a márciusi ifjak emléke előtt

A mai nap a hétköznapi hősöké, akik minden erejükkel közösségük jólétéért küzdenek. Ma Marosvásárhelyen és...

Közzétette: Vincze Loránt – 2021. március 15., hétfő


17:49, 2021. március 15.
Soós Zoltán: Ez az ünnep idén azokról is szól, akik félelmet nem ismerve nap mint nap teszik a dolgukat

A képek tanulsága szerint Soós Zoltán nem csak a marosvásárhelyi Petőfi-szobornál koszorúzott, hanem a Székely vértanúk emlékművénél is megemlékezett, illetve Fehéregyházán is koszorúzott.

🇭🇺 Március 1️⃣5️⃣ jelképezi mindazokat a nagyszerű eszméket, amelyekért az 1848-49-es forradalom és szabadságharc folyt...

Közzétette: Soós Zoltán – 2021. március 15., hétfő


15:57, 2021. március 15.
Koszorúzás Kolozsváron

Szűkkörű megemlékezést tartottak Kolozsváron. A Biasini-szállón található Petőfi-emléktáblát koszorúzzák.

Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye prefektusa elhelyezi a román kormány koszorúját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss GáborTasnádi István Szilárd, Kolozs megye prefektusa elhelyezi a román kormány koszorúját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss Gábor

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei parlamenti képviselője (b3), Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere (b4), Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke (b6) és Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye prefektusa (b7) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss GáborCsoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei parlamenti képviselője (b3), Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere (b4), Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke (b6) és Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye prefektusa (b7) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss Gábor

Részvevők virágot helyeznek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss GáborRészvevők virágot helyeznek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján tartott kolozsvári megemlékezésen 2021. március 15-én. MTI/Kiss Gábor


13:31, 2021. március 15.
Antal Árpád ma korábban kelt, mint szokott

"Mindig úgy éreztem, hogy ezen a napon a legszebb a városunk" - mondja egyfajta magyarázatként Sepsiszentgyörgy polgármestere ünnepi beszédében, és arról is beszél, hogy számára március 15. a legfontosabb ünnep.

Aki szeretné meghallgatni Sepsiszentgyörgy polgármesterének ünnepi üzenetét, csak nyomja meg a lejátszás gombot.12:06, 2021. március 15.
Klaus Johannis is üzent a magyaroknak, és nem azt mondta, hogy io napot chivanok!

Klaus Johannis államfő is üzent a magyaroknak a nemzeti ünnep alkalmából.

"Önöknek, magyar etnikumú román állampolgároknak a mai nap alkalmat nyújt megerősíteni nagyra becsült értékeiket, amelyek egy néppé egyesítik önöket, valamint arra, hogy büszkén mutassák fel a világ előtt azt az identitást, amely felszentelt helyet biztosít önöknek a történelemben és az egyetemes kultúrában" - olvasható Johannis üzenetében.

Az államfő megemlítette a romániai magyar kisebbség és politikusainak jelentős hozzájárulását az ország európai integrációjában, a demokratikus értékek visszaszerzésében, valamint abban, hogy társadalmunk az emberi jogok tiszteletére és a kisebbségek védelmére épüljön.

fotó: www.presidency.rofotó: www.presidency.ro


Johannis azt írja: a COVID-19 járvány elleni szolidáris küzdelem bizonyíték arra, hogy a románok és magyarok képesek közösen gyümölcsözővé tenni nagyszerű emberi tulajdonságaikat.

A nemzetek közötti harmónia kialakítása révén erős és virágzó társadalmat fogunk tudni kialakítani, amelyben a romániai magyar kisebbségnek megvan a helye és figyelemreméltó hozzájárulása - üzeni az államfő a magyar nemzeti ünnepen.(agerpres)

11:16, 2021. március 15.
Így ünnepeltük az első szabad március 15-ét a rendszerváltás után

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum is tett közzé, illetve az Azopan Fotóarchívum bázisát jelentő Régi fotók Erdélyből Facebook-csoportban is osztottak meg képeket arról, hogy miként ünnepelte a romániai magyarság 31 évvel ezelőtt, a rendszerváltás után először március 15-ét.

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum a kézdivásárhelyi ünnepségekről osztott meg néhány képet Égető Alberttől.

Égető Albert fotósorozata, 1990. március 15, Kézdivásárhely.
Serie de fotografii de la Égető Albert, Târgu Secuiesc, 15 martie 1990.

Közzétette: Erdélyi Audiovizuális Archívum / Transylvanian Audiovisual Archive/ – 2021. március 15., hétfő


A Régi fotók Erdélyből csoportban Gálffy Dénes fotóit osztották meg Székelykeresztúrról, Petőfi körtefája mellől, ahonnan felvonultak a főtéri Petőfi szoborhoz. Az ünnepség végül az agyagfalvi emlékműnél zárult.

10:50, 2021. március 15.
Orbán Viktor is köszöntötte a határon túli magyarokat

"A 173 évvel ezelőtt történt események ma azt üzenik nekünk, hogy közös sorsunk jobbra fordítása mindig azok kezében van, akik tudnak, akarnak és mernek is a magyar nemzet felemeléséért" - írja Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a határon túli magyaroknak küldött ünnepi üzenetében.

"A '48-as honvédek mai örökösei orvosok, ápolók, tudósok, rendvédelmi dolgozók, a fertőzés veszélye ellenére is mindennap munkába járó és hivatásukban helyt álló emberek tíz- és százezrei. Harcosok, akik fáradhatatlanul küzdik végig ezt a hosszú hadjáratot, hogy visszakaphassuk az életünket, és a vírus elvonulta után a velünk élő többi néppel együtt építsük tovább minden magyar közös otthonát, a Kárpát-medencét" - olvasható az ünnepi köszöntőben.09:15, 2021. március 15.
Kelemen Hunor: Tisztelet a hétköznapi hősöknek!

A (járvány) hétköznapi hőseire hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a március 15-i ünnepi üzenetében.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kisebbségi sors az újrakezdések történeteként is leírható, és ennek szellemében fogalmazza újra a forradalom három jelszavát: szabadság, egyenlőség, testvériség.

"Március 15-e idén sem szól másról, mint az újrakezdésről és a szabadságról. Emberemlékezet óta talán most vágyunk rájuk a leginkább. És tudom, hogy el fog jönni, hiszen sokan munkálkodnak azon, hogy mi gyűrjük le a világjárványt, és ne a világjárvány gyűrjön le bennünket. Az idei ünnep a márciusi ifjak mellett ezért azoké is, akik az elmúlt esztendőben félelmet nem ismerve siettek egymás, főként az idősek és a kiszolgáltatottak megsegítésére. Szól a jóakaró emberekről, minden segítőről, az egészségügyben dolgozókról, a bolti eladókról vagy a tudományos élet képviselőiről. Az idei ünnep mindannyiunkról szól, akik a mostani embert próbáló időszakban is kitartunk, vigyázunk magunkra, szeretteinkre és azokra, akikkel ugyanazon a sorson osztozunk. Legyen ez üzenet a törődésről, a figyelemről és a szolidaritásról, amely felette áll a nemzetiségnek, nyelvnek és kultúrának" - fogalmaz Kelemen, aki szerint ugyan még most nem látjuk a járvány végét, de nem szabad feladnunk a bizakodást.

Az alkalomból az RMDSZ Facebookos képkeretet is készített, amivel a szövetség üzenetét hangsúlyozza.08:33, 2021. március 15.
Florin Cîțu: Isten éltessen minden romániai magyart!

Március 15. alkalmából Florin Cîțu miniszterelnök köszöntötte a romániai magyarságot, mint fogalmazott "a közösség legfontosabb ünnepén".

"Kultúránkban és hagyományainkban különbözünk, de ezek a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben, erősebbekké és bölcsebbekké kell válnunk, együtt kell építkeznünk, értékeket kell teremtenünk. A különbségek megértése és a másik értékeinek értékelése hozzájárul egymás megismeréséhez, és ezzel együtt egy harmonikus együttéléshez" - írja a miniszterelnök, majd azt hangsúlyozza, hogy itt az ideje megalapozni a közös jövőt, közösen fejleszteni ezt az országot.

"Meggyőződésem, hogy csak együtt teremthetjük meg azt az országot, amelyben élni szeretnénk. Az elmúlt évben mindannyian sok, eddig példátlan megpróbáltatáson mentünk keresztül. A világjárvány megtanított arra, mennyire fontos, hogy megbízható partnereid legyenek, és ezt a pillanatot közösen fogjuk átvészelni. Erőfeszítéseink és áldozataink egy jobb jövőt, és egy mindenki számára jobb életet hoznak majd el" - írja. A végén pedig a legjobbakat kívánja a romániai magyaroknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS