2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kormányválság Voiculescu menesztése után: ki megy és ki marad?

2021. április 14. 12:18, utolsó frissítés: 2021. április 15. 09:23

Szerda délelőtt Florin Cîțu menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, ennek következtében az USR-PLUS bejelentette, hogy nem kívánnak a koalícióban maradni a jelenlegi kormányfővel.


19:44, 2021. április 14.
Cîţu ideiglenesen átveszi az egészségügyi minisztériumot

Klaus Johannis államfő aláírta azt a rendeletet, amely szerint Florin Cîţu miniszterelnök kerül ideiglenesen az egészségügyi minisztérium élére.

További részletek ITT.

19:08, 2021. április 14.
Kelemen Hunor: tegyük félre a sértődöttséget és folytassuk a felelősségteljes munkát!

Rövid videós bejelentkezéssel ismertette Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az RMDSZ álláspontját a szerdán zajló politikai válság tekintetében.

A Szövetség elnöke elmondta: az RMDSZ az ésszerűség hangját képviseli, és arra kéri a koalíciós partnereit, hogy tegyék félre a sértődöttségeket, gondoljanak arra, hogy hosszú út áll még előttük.

"Florin Cîţu miniszterelnök az elmúlt hónapokban nagy türelemmel igazgatta a kormányt, úgyhogy részünkről nincs fenntartás, mi tudjuk folytatni vele a munkát. Arra kérjük az USR-Plus-os kollégákat, hogy mihamarabb tegyenek javaslatot az egészségügyi miniszter tisztség betöltésére, mert azt vállaltuk, hogy hatékonyan és eredményesen fogjuk vezetni az országot, ezt pedig nem ruházhatjuk át másra" - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A Szövetség elnöke úgy véli, hogy ennek a koalíciónak nincs alternatívája, a koalíciónak tovább kell működnie.

"A miniszterelnöknek joga van minisztert cserélni, és a koalíciós párbeszéd nyomán, közösen kell megtaláljuk azt a módot, hogy együtt folytassuk a munkát. Nem engedhetjük meg magunknak még csak a látszatát sem, hogy képtelenek vagyunk Romániát kormányozni, vagy hogy folyamatosan politikai válsághelyzetbe kerül az ország" - mondta Kelemen."Közel négy hónappal a kormány beiktatása után azzal az elhatározással vágtunk bele a négyéves mandátumba, hogy a gazdaságot helyreállítjuk, kezeljük a járványhelyzetet, és olyan célokat tűztünk ki magunk elé, amelyek a kormányprogram megvalósításán keresztül minden polgárnak az életét jobbá, kiszámíthatóbbá teszik" - hangsúlyozta Kelemen Hunor. (hírszerk.)

17:56, 2021. április 14.
Alfa Kartell: kérjük a koalíciót, hogy váltsa le a kormányt. Ez így már nagyon nem jó

Az öt szakszervezeti szövetség azt kéri a koalíciós pártok képviselőitől, hogy váltsa le a kormányt, mert ez már nem felel meg a polgárok elvárásainak - nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Hossu elmondta, nem a koalíciót akarják eltávolítani a hatalomról, hanem azt kérik, hogy alakítsanak egy más összetételű kormányt, amely "érzékenyebb" az emberek elvárásaira.

Szerdán egyébként közös kormányellenes tüntetést szervezett a fővárosi Victoriei-téren az öt legnagyobb szakszervezeti szövetség, erről bővebben ITT.

17:33, 2021. április 14.
Az USR-Plus addig nem nevez ki senkit Voiculescu helyére, amíg Cîțu a miniszterelnök

Dragoș Tudorache, a PLUS ügyvezető elnöke nyilatkozott a sajtónak, ekkor elmondta: egyelőre várják a választ Florin Cîțu miniszterelnök menesztésére irányuló kérelmükre, addig senkit nem javasolnak a megüresedett egészségügyi miniszteri helyre.

További részletek ITT.

16:53, 2021. április 14.
Gyorselemzés: az USR-nek ki kéne nőnie a politikai pubertáskort

Florin Cîțu "nem elegáns" gesztusa kiváltotta az első nagy politikai válságot, pedig még csak négy hónap telt el a PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormányzás kezdete óta; az USR-PLUS ismét politikai éretlenségről tett tanúbizonyságot, amikor lazán dobálóznak a kormányból való kilépés lehetőségével egy ilyen kivételesen nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben; rádaásul mire volt jó az USR-PLUS részéről annak a liberálisnak a távozásához kötni a kormányban való maradást, aki az egyedüli volt, akivel szót tudtak érteni? - Dan Tapalaga gyorselemzését szemléztük.

16:43, 2021. április 14.
PSD: ha a kormánykoalíció nem oldja meg a válságot, akkor az egyetlen megoldás az előrehozott választás

A szociáldemokraták a kialakult kormányválság kapcsán közleményben közölték: ha a PNL és az USR-Plus nem képes megoldani az általuk generált válságot, akkor az egyetlen megoldás az előrehozott választás lesz.

Itt leszögezték, hogy nem fogják támogatni a PNL-s kisebbségi kormány létrejöttét, de semmilyen lehetséges forgatókönyvet sem.

"Ezt a válságot Johannis és az a három párt okozta, akik a tavalyi választásokat lényegében elveszítették. Ha az államfő nem képes közvetíteni a kormánykoalíció között, akkor az egyetlen megoldás az lesz, ha újra választásokat tartunk" - írják közleményükben.

15:29, 2021. április 14.
Dan Barna: nem támogatjuk Cîțut!

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Andreea Moldovan államtitkár menesztése következtében komoly megpróbáltatás elé néz a koalíció. Az USR-PLUS kijelentette, hogy nem kívánja törésre vinni az együttműködést a liberálisokkal és az RMDSZ-szel létrehozott koalíciót, azonban a reformok mellett köteleződtek el, és ezeket szeretnék folytatni. Ha ez ellehetetlenül, akkor nincs értelme politikai szerepvállalásuknak.

Délután három órakor Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondta: politikai éretlenségről tett tanúságot a miniszterelnök akkor, amikor a járványhelyzet kellős közepén menesztette a minisztert. Ma délelőtt gyakorlatilag a kész tények elé állították az USR-t, közölték, hogy menesztik a tárcavezetőt, minden előzetes megbeszélés, konzultáció nélkül – részletezte a miniszterelnökhelyettes. Ez az eljárás elfogadhatatlan, mert maximális krízishelyzetet provokált, éppen emiatt Citu nem támogatható többé kormányfőként – hangsúlyozta Barna.

A politikus hangsúlyozta: nem vállalja az ideiglenes kinevezését az egészségügyi minisztérium élére, mert ezt sem tartja elfogadható megoldásnak az aktuális körülmények között.

Dan Barna kijelentette, hogy a miniszterelnök mai döntésnek nincs semmiféle jogi háttere, ugyanis Voiculescu tevékenységének nem történt meg a hivatalos, konkrét kiértékelése. A döntés azt mutatja, hogy nem tisztelik az USR-PLUS-t koalíciós partnerként.

Az USR elnöke kijelentette, hogy sürgősen találkozni szeretnének Ludovic Orban PNL-elnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, hogy eldöntsék közösen a bizalom megvonását Florin Citu kormányfőtől.

Az oltáskampány sikertelenségére is rámutatott Barna, hiszen Románia a 25. helyen áll átoltottság szempontjából a 27-ből, európai szinten.

Újságírói kérdésekre válaszolva, hogy mi történik abban az esetben, ha a liberálisok nem vonják meg Citutól a bizalmat, milyen kiutat látnak a válságból, Barna kifejezte a meggyőződését, hogy a koalíción belül megoldást találnak a helyzetre.

15:19, 2021. április 14.
Az AUR koalíción kívüli szakember kinevezését szorgalmazza az egészségügyi tárca élére

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) üdvözli Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltását, és egy koalícion kívüli szakember kinevezését szorgalmazza a tárca élére.

Az alakulat társelnöke, Claudiu Târziu úgy nyilatkozott, örömmel tölti el őket, hogy "egyetlen ellenzéki pártként" erőfeszítéseik kezdenek gyümölcsözni.

"Bár nem lehetünk teljességgel elégedettek, mert Raed Arafatot is le kellett volna váltani, hiszen ő is felelős nemcsak az elmúlt hónapok, hanem az elmúlt egy év aberráns intézkedései miatt. Sőt mi több, azzal gyanúsítjuk, hogy megkísérelte aláaknázni az ország gazdaságát, hiszen az általa diktált intézkedések gazdasági katasztrófához vezettek" - fogalmazott.

Az AUR másik társelnöke, George Simion rámutatott, pártja hajlandó megszavazni egy másik miniszter kinevezését, amennyiben egy koalíción kívüli egészségügyi szakembert jelölnek a tisztségre. (agerpres)

15:17, 2021. április 14.
Voiculescu tanácsosa: a volt miniszter kérte a beszerzések átláthatóvá tételét

Vlad Voiculescu az egészségügyi beszerzések átláthatóvá tételét kérte - írja egy szerdai Facebook-bejegyzésben a leváltott egészségügyi miniszter tiszteletbeli tanácsadója, Ştefan Voinea.

A bejegyzés értelmében Voiculescu kérte többek között az UNIFARM állami vállalat, illetve a központosított beszerzésekkel foglalkozó országos hivatal (ONAC) által végzett beszerzések átláthatóvá tételét is.

A tanácsos szerint ugyanakkor Voiculescu kiadott egy rendeletet, amelyben megszabta, hogy a koronavírusteszteket elsődlegesen az állami intézményeknél végezzék, a kapacitás függvényében, "több millió eurós üzleteket kockáztatva ezáltal". Az előző rendeletet, amely szerint a magánintézmények részesülnek előnyben teszteléskor, a PNL minisztere, Nelu Tătaru adta ki 2020-ban" - teszi hozzá Ştefan Voinea. (agerpres)

15:07, 2021. április 14.
Andreea Moldovan visszatér Brassóba, ahol a fertőzőkórház orvos-igazgatója volt

Andreea Moldovan ma leváltott egészségügyi államtitkár visszatér Brassóba, ahol a fertőzőkórház orvos-igazgatója volt.

A kormányfő döntését mindannyian tiszteletben kell tartanunk - nyilatkozta a leköszönő államtitkár, majd a sajtó kérdésére megerősítette: visszatér dolgozni a brassói fertőzőkórházba, ahol államtitkári kinevezését megelőzően ő volt az intézmény orvos-igazgatója.

Amikor január 6-án kinevezte, Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszter így mutatta be államtitkárát: az első vonalban dolgozó orvos, aki Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet, epidemológus szakorvos, aki számos külföldi továbbképzésen vett részt ösztöndíjasként. Tavaly nevezték ki a brassói kórház orvos-igazgatójának. (g4media)

14:54, 2021. április 14.
Ludovic Orban: a kormányfő leváltásáról csak a koalíció dönthet

Az USR-PLUS Florin Cîțu kormányfő leváltását kéri amiatt, ahogyan Vlad Voiculescu leváltásának ügyét kezelte, erről több forrás is beszélt már a bukaresti sajtónak. Ludovic Orban, a PNL elnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: a kormányfőt a koalíció választotta meg, és ugyancsak a koalíció dönthet a kormányfő személyének megváltoztatásáról is. A PNL támogatta és ezután is támogatni fogja Citut - nyilatkozta.

A PNL számára nincs más politikai megoldás a kormányzásra, mint a jelenlegi koalíció, és a kormányfő Voiculescut érintő leváltásának döntése nincs összefüggésben azzal a szilárd politikai akarattal, hogy ez a koalíció fennmaradjon - véli Ludovic Orban. Megerősítette, hogy a döntést Voiculescu menesztésére szerdán hozták meg, és az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a kormányfő láttamozása nélkül adták ki a karanténkötelezettségi besorolást szabályozó rendeletet. A kormányfőnek joga, hogy a jó kormányzás érdekében akár lecserélje valamelyik miniszter személyét - mondta.

Orban ugyanakkor "evidensnek" mondta azt is, hogy az USR-PLUS jelölje ki a következő egészségügyi minisztert.

Jelen pillanatban mindenki azt várja, hogy az USR-PLUS vezetősége hogyan dönt a további lépésekről: ha maradnak a koalícióban, akkor ragaszkodnak-e a kormányfő leváltásának feltételéhez. Dan Barna USR-elnök 15.00 órakor nyilatkozik. (hotnews)

14:15, 2021. április 14.
Rázúdult Florin Cîţura az USR-s harag

Alin Apostol USR-PLUS-os képviselő szerint Florin Cîţu kormányfő "megadta magát az egészségügy-maffiának", ezért menesztette Vlad Voiculescut, és ezért itt az ideje, hogy lemondjon tisztségéről.

Több USR-PLUS-os parlamenti és európai parlamenti képviselő is kifejezte szolidaritását Vlad Voiculescuval. Dragoş Pîslaru EP-képviselő azt a retorikai kérdést tette fel, vajon Voiculescu a hibás a romániai kórházakban tapasztalható inkompetencia, felelőtlenség és tolvajlás, az egészségügyi rendszer átpolitizáltsága miatt, sőt a Babes-kórházban lévő oxigéncsövekért is, netán a Foisor ügyében hozott életmentő rendeletek alkalmazásának halogatásáért is, az öregek és betegek előtti soron kívüli oltakozásért is, vagy az új kórházak építésének elmaradásáért is?

Ő a hibás azért, hogy "kórházakat ígértetek, amiket soha nem építettetek fel, olyan helyzetbe hoztátok a romániaiakat, amelyben ha nem ismernek 'valakit', napok alatt meghalhatnak, fenntartottátok a kenőpénz-rendszert és elrejtettétek az igazságot a kórházi fertőzésekről és mindenről? És féltek. Nagyon. Mert Vladot nem tudtátok kontrollálni vagy megvásárolni" - írta bejegyzésében az EP-képviselő.

Kiemelte, hogy Voiculescu vezetése alatt a romániai PNRR egészségügyi fejezetét magasra értékelte az Európai Bizottság is, és 3 milliárd euró fog bejönni a rendszer megjavítására, "anélkül, hogy nektek kontrollotok lenne fölötte". Voiculescut azonban le kellett váltani azért is, "hogy saját széketeket mentsétek", és mert soha nem mondott volna le magától, mert vállalta a felelősséget, hogy folytatja a munkát a jó érdekében, az emberekért, az életek megmentéséért - írta még Pîslaru.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere elhamarkodottnak nevezte a Voiculescu menesztésére vonatkozó döntést, amely nem hoz stabilitást a kormányzásban, és a pandémia okozta válságot sem oldja meg. Voiculescunak esélye sem volt, hogy megmutassa, mit tud tenni az egészségügyért, senki nem tudja 3 hónap alatt megjavítani a 30 év nemtörődömségét, és azt, hogy az egészségügyet kiszipolyozták a politikai-gazdasági érdekcsoportok - nyilatkozta a városvezető.

Ramona Strugariu EP-képviselő is elítélte azt, ahogyan a kormányfő menesztette Vlad Voiculescut. "Így nem lehet kormányozni. Azért váltotta le, miniszterelnök úr, mert versenyvizsgákat szervezett az egészségbiztosító pénztáraknál, vagy azért, mert nyilvánosságra akarta hozni a szerződéseket és dokumentumokat? Mert közérdekű adatokat tett nyilvánossá, vagy mert olyan embereket vitt a minisztériumba, mint Andreea Moldovan?" - írta.

"Elfogadta Ön is a kormányporgramot, és hazudott, amikor átláthatóságot, depolitizáltságot, szakmaiságot és jó kormányzást ígért. Most pedig levált egy minisztert, aki pont ezt gyakorolta. Szégyellje magát!" - írta az EP-képviselő.

13:42, 2021. április 14.
Források: Cîțu tényleg már azelőtt kidobta Voiculescut, hogy Barnával beszélt volna

Bukaresti sajtóértesülések szerint Florin Cîțu már azelőtt eldöntötte Vlad Voiculescu menesztését, hogy szerda reggel találkozott volna Dan Barnával, az USRPLUS elnökével, és mire közölte Barnával, már Johannis államfő jóváhagyásával is bírt.

A miniszterelnök Barnával találkozóban egyezett meg, miután maximálisra nőtt a feszültség az egészségügyi minisztérium és a kormányfő között amiatt, hogy kedden egy miniszteri rendeletben megváltoztatták a települések karanténkötelezettségi besorolásának szabályozását.

Barna úgy ment el a találkozóra, hogy elfogadta volna a rendeletet szignózó Andreea Moldovan államtitkár menesztését, viszont Cîțu közölte vele, hogy Voiculecut meneszti, és ez már eldöntött kérdés. Barna figyelmeztette, hogy ennek a döntésnek magas a kockázata, amit a miniszterelnöknek kell vállalni. Állítólag Barna visszautasította, hogy ideiglenesen ő vegye át a vezető nélkül maradt tárcát.

Jelenleg az USRPLUS-nak több opciója van: vagy maradnak a kormánykoalícióban, és nevesítenek valakit a tárca élére, vagy maradnak, viszont azzal a feltétellel, hogy Cîțu lemond. Ugyanakkor fennáll a lehetősége annak is, hogy az USRPLUS marad, és a tárcát átadják a PNL-nek, valamint az is, hogy otthagyják a kormánykoalíciót, ezzel pedig a kormányzati többség megszűnik.

E hír megírásának perceiben tart gyűlést az USRPLUS koalíció. Ezt megelőzően Dacian Cioloș társelnök "abszolút elfogadhatatlannak nevezte" Cîțu lépését, amit anélkül tett meg, hogy a kormányszövetség vezetőivel konzultált volna róla. (hírszerk.)

13:39, 2021. április 14.
Senki nem vezeti jelenleg az egészségügyi minisztériumot?!

Dan Barna nem veszi át az egészségügyi minisztérium ideiglenes vezetését, nyilatkozták a Hotnewsnak az USR-PLUS szövetségen belüli források. Klaus Johannis államelnök egy olyan rendeletet írt alá tehát Vlad Voiculescu leváltásáról, amiben nem szerepel, hogy ki veszi át ideiglenesen a minisztérium vezetését addig, amíg kinevezésre kerül egy új miniszter. A kormányválságot Florin Cîțu okozta, ő kell megoldja - vélte a forrás. Voiculescu leváltása és Barna ideiglenes kinevezése egyoldalú döntés volt a kormányfő részéről, nem konzultáltak az USR-PLUS-szal - tette még hozzá a forrás.


13:26, 2021. április 14.
Cîțu: én hiszek ebben a kormánykoalícióban

Azért menesztette Vlad Voiculescut, hogy megerősítse az állampolgárok bizalmát az állam intézményeiben - többek között ezt nyilatkozta az egészségügyi miniszter menesztésének okáról Florin Cîțu kormányfő. A koalíció a szavazópolgárok választása nyomán, értékek, gondolatok körül jött létre, nem pedig bizonyos személyek körül - tette még hozzá.

Románia most nagyon nehéz időszakot él meg a világjárvány elleni harc miatt, az állam erőforrásainak mozgósítása a maximális szinten zajlik; ahhoz, hogy ezt a harcot végigvigyük, szükség van az emberek bizalmára az állami intézményekben; hogy ezt a bizalmat megtartsuk, úgy döntöttem, hogy változást vezetek be az egészségügyi minisztérium élén - nyilatkozta a kormányfő.

Mindenkinek jó egészséget kívánt, és zárásként az oltáskampány sikere érdekében az előjegyzések folytatására kérte a közvéleményt. (g4media)

13:10, 2021. április 14.
Iulian Bulai: az egészségügyi maffia még ne örüljön!

"Az egészségügyi maffia ne örüljön még" - reagált Iulian Bulai USR-s parlamenti képviselő Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztésének hírére. Bulai figyelmeztetett rá: "az egészségügyi reform szabotálói előbb-utóbb meg fognak fizetni".

Bulai megköszönte Voiculescunak a befektetett munkát. "Az egészségügyi maffia ne örüljön túl korán. Folytatjuk a harcot. Köszönöm Vlad Voiculescunak mindazt, amit eddig tett. Mindazok, akik szabotálják az egészségügy reformját, előbb-utóbb meg fognak fizetni érte. Akik a maffiát támogatják, felelősségre lesznek vonva. A harc folytatódik" - mondta Bulai.


13:02, 2021. április 14.
A kormányfő erőszakosan járt el - véli az USR-PLUS képviselőházi frakcióvezetője

Ionuţ Moşteanu, az USR-PLUS képviselőházi frakcióvezetőjének véleménye szerint Florin Cîţu kormányfőnek a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztésére vonatkozó döntése nem megalapozott.

Már egy hónapja tartanak a megbeszélések az incidencia kiszámolási módszertanának a módosítása és a települések karantén alá helyezésének feltételeiről szóló javaslatokról, az erről kiadott rendeletben pedig javaslatok vannak a helyi önkormányzatok számára ezen a téren, akárcsak eddig - fejtette ki Moşteanu a Digi24-nek, még a pártszövetség most zajló ülése előtt.

"Véleményem szerint ez nem ok az egészségügyi miniszter leváltására. Vlad Voiculescu továbbra is élvezi az USR-PLUS támogatását, és szerintem ebben az ügyben a kormányfő erőszakosan járt el a koalícióban" - tette hozzá az USR-PLUS képviselőházi frakcióvezetője.

Véleménye szerint a miniszterelnök döntése nem megalapozott, főként mert hétfőn beszéltek erről a témáról a koalícióban, és úgy tűnt, tisztázták a következő lépéseket.

"Voltam én is államtitkár 2016-ban, tudom, hogy nem minden miniszteri rendelet jut el a kormányfőhöz. (...) Nem tudom, hogy ez (a rendelet - szerk. megj.) volt-e a probléma. Nem tudom, véleményem szerint egy koalícióban ez nem indokolja egy miniszter leváltását" - szögezte le Moşteanu. (agerpres)

12:58, 2021. április 14.
Elhalasztották a szerdára beütemezett kormányülést

"A kormány mára beütemezett ülését egy későbbi időpontra halasztjuk, amelyről később tájékoztatni fogunk" - áll a kormány értesítésében az Agerpres szerint.

A kormány oldalán egyébként még nincs nyoma ennek a bejelentésnek, fenn van viszont a mára tervezett ülés napirendje.

12:51, 2021. április 14.
Johannis aláírta Voiculescu menesztését

Klaus Johannis államelnök aláírta a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztéséről szóló rendeletet - jelentette be az elnöki hivatal.

Dacian Cioloş, a PLUS elnöke teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy Florin Cîţu miniszterelnök úgy terjesztette az államfő elé a Voiculescu leváltásáról szóló kérést, hogy előzőleg nem egyeztetett a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetséggel és a koalícióval. Az USR-PLUS Szövetség ülésén megtárgyalják a kialakult helyzetet, és azt követően foglalnak állást az ügyben - nyilatkozta Ciolos. (g4media, agerpres)

12:49, 2021. április 14.
Vass Levente: Voiculescu nekem minden segítséget megadott

“Államtitkárként az a feladatom, hogy a miniszterem mellett becsülettel dolgozzak és kiálljak. Ezentúl azonban a miniszterelnöknek joga van bármely minisztert és államtitkárt visszahívni. Ettől függetlenül a koalíciónak tovább kell működni, ahogyan ezt Kelemen Hunor szövetségi elnök úr is kijelentette” - mondta el a Transindexnek Vass Levente, az RMDSZ egyetlen államtitkára a egészségügyi minisztériumban azzal kapcsolatban, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert ma délelőtt menesztette Florin Cîțu miniszterelnök.

Vass szerint “a mostani periódusban egyáltalán nincs szükség arra, hogy ez a tárca vezető nélkül maradjon, az a feladat, hogy mihamarabb tisztázódjon a kialakult helyzet, és felelős vezető legyen a tárca élén, és hogy ebben a nehéz helyzetben, amikor 200-an halnak meg az intenzív terápiás ágyakon, a minisztérium helyt álljon”.

Kérdésünkre, hogy ő személyesen hogyan értékeli Voiculescu tevékenységét, az államtitkár elmondta, hogy az ő szakterületén, ami a parlamenttel, szindikátusokkal, patronátusokkal, szakmai szervezetekkel való kapcsolattartást és a személyzet felkészítésével foglalkozó igazgatóságot illeti, minden zökkenőmentesen működött, és a miniszter minden szükséges segítséget megadott. “Nincs felróni valóm a szakterületemmel, hatáskörömmel kapcsolatban. Azt is értékeltem, hogy az általam képviselt véleményekből sokat, mintegy hetven százalékát igyekezett megvalósítani és beépíteni a munkájába. Természetesen a legközelebbi kapcsolata nem velem, hanem USR-s párttársával, Andrea Moldovannal (akit szintén menesztett Cîțu - szerk.) volt, illetve még két másik USR-s államtitkár van a minisztériumban Ez azt is mutatja, hogy bizonyos kérdéseket, amikre nekünk nem volt hatáskörünk, a párton belül egyeztették, valószínűleg ez volt a probléma” - nyilatkozta Vass Levente.


12:44, 2021. április 14.
Ciolacu: olyan miniszter kell az egészségügyi tárca élére, aki tudja, mi a teendő válság idején

Túl későn jött Voiculescu leváltása sok olyan románnak, "akik életüket vesztették, vagy tönkrement az egészségük" - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Marcel Ciolacu azt mondta: az elmúlt négy hónapban az államfő és a "megszorítások koalíciója" falazott a "katasztrófa miniszternek", akinek vezetésével "kórházak égtek le, csúfot űztek a betegekből, súlyos betegeket evakuáltak éjnek idején". Úgy vélte: ideje egy olyan szakembert állítani az egészségügyi tárca élére, aki "tudja, hogy mi a teendő válság idején", idézi az Agerpres.

A PSD visszavonja a Voiculescu ellen hétfőn benyújtott egyszerű indítványát - jelentette be Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője.

Simonis úgy fogalmazott: elégedettséggel tájékoztatja a képviselőház plénumát, hogy a PSD által az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány hatásos volt. "Vlad Voiculescu mostantól már csak a volt katasztrófa-egészségügyi miniszter" - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője, hozzátéve, hogy kérni fogja a házbizottságot, vegye le napirendről a beadvány megvitatását, miután az tárgytalanná vált.

Válaszként az ülést vezető liberális párti képviselő, Laurenţiu Leoreanu leszögezte: a PSD indítványát nem lehet hatásosnak nevezni, lévén, hogy nem tárgyaltak róla.

12:34, 2021. április 14.
Bojkottálnák a mai kormányülést az USR-s miniszterek?

Ma 13 órától elvileg kormányülés lesz, ám az USR-PLUS miniszterei a pártszövetségen belüli források szerint nem szándékoznak ezen részt venni - írja a G4media.ro.

Ez azt jelentheti, hogy a kormányülést el kell halasztani vagy elnapolni.

12:28, 2021. április 14.
Az RMDSZ elfogadja Cîțu döntését Voiculescu menesztéséről

Kétnyelvű Facebook-posztban reagált Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke Voiculescu menesztésének hírére. "Ma reggel tájékoztatott Florin Cîțu miniszterelnök arról a döntéséről, hogy meneszti Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga, amelyet nem kommentálunk. Ezt a döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. A tennivaló sok, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább" - zárul a poszt.

12:19, 2021. április 14.
Források: az USR-PLUS csak akkor maradna a koalícióban, ha Florin Cîțu távozik

12-től ült össze az USR-PLUS pártszövetség, hogy megvitassa a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztésével kialakult helyzetet, és döntsön arról, hogy marad-e a kormánykoalícióban, vagy kilép.

Az egyik legfőbb forgatókönyv, hogy az USR-PLUS maradna a kormányban a PNL-vel és az RMDSZ-szel, de Florin Cîțu jelenlegi kormányfő nélkül - nyilatkozták pártszövetségi források a G4media.ro-nak. "Azután, ahogyan Voiculescu leváltásakor eljárt, nem látunk egyetlen megoldást sem, amelyben Cîțu kormányfőként folytathatná egy olyan koalícióban, amelyben az USR-PLUS is részt vesz" - nyilatkozta az egyik forrás. (g4media.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS