2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kormányválság, második nap percről percre

2021. április 15. 10:33, utolsó frissítés: 10:36

A hónapok óta tartó feszült helyzetek sorozatának a miniszterelnök úgy vetett végett, hogy menesztette Vlad Voiculescut, az egészségügyi tárca vezetőjét. a döntés komoly felfordulást okozott a politikai életben, az USR megvonta a bizalmat Cîțutól, és erre szólította fel koalíciós partnereit is, kik egyelőre kitartanak a kormányfő mellett. Hoz-e a mai nap változást, vagy marad a bizonytalanság? Itt figyeljük a mai nap fejleményeit percről percre.


09:06, 2021. április 16.
Ciolos: Egy miniszterelnök nem álmában értékeli ki a miniszterek munkáját, hogy aztán reggel váltsa le őket

Florin Cîţu miniszterelnök még mindig nem adott "koherens magyarázatot" arra, hogy miért menesztette Vlad Voiculescut az egészségügyi miniszteri tisztségből - jelentette ki csütörtökön Dacian Cioloş.

A Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke szerint a kormányfő sem az eddigi nyilatkozataiban, sem telefonbeszélgetésük alkalmával nem mondta el, mik a valós okai Voiculescu leváltásának. "Egy miniszterelnök nem álmában értékeli ki a miniszterek munkáját, hogy aztán reggel váltsa le őket, anélkül hogy ezt közölné velük vagy a koalíciós partnerekkel. A személyes bosszúságok és az imidzs-stratégiák nem vehetik át az objektív kiértékelés helyét" - fogalmaz egy Facebook-bejegyzésben Cioloş. Részletek itt.

19:02, 2021. április 15.
Cîţu: "a jelenlegi kormánykoalíció működik"

"Fontos lépés" a kialakult helyzet rendezése felé, hogy az USR-PLUS Szövetség miniszterei részt vettek a kormányülésen - mondta a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.

Florin Cîţu közölte: köszönetet mondott kollégáinak, hogy "volt erejük túllépni" tegnapi döntésükön, és belátták, hogy "sokkal fontosabb" Románia gondjainak megoldása.

"Románia nehéz perióduson megy át, és fontos, hogy valamennyien itt legyünk a románok érdekében" - hangsúlyozta Cîţu.

Amikor arról kérdezték, miként válaszol azoknak, akik nehezményezik, hogy a koalíciós partnerek előzetes értesítése nélkül menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, azt mondta, hogy "meglepte" ez a hozzáállás, mert a kormányzó pártok vezetői megegyeztek abban, hogy nem kérdőjelezik meg és nem vonják kétségbe a miniszterelnök alkotmányos hatáskörét.

A karantén elrendelésével kapcsolatos új szabályokról szóló miniszteri rendeletet nem hagyta jóvá az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), ezért nem kellett volna megjelentetni azt - mondta a miniszterelnök. Florin Cîţu azt is hozzátette, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos minden intézkedést jóvá kell hagynia a CNSU-nak, és e jóváhagyás hiánya volt a probléma a szóban forgó rendelettel.

Az alkotmány előírásain túlmenően nem indokolt további koalíciós szabályokat felállítani - reagált arra a felvetésre, hogy jelen helyzetben szükségesnek tartja-e, hogy garanciát vállaljon az USR-PLUS Szövetséggel szemben arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban nem fogja előzetes egyeztetés nélkül meneszteni az alakulat valamely miniszterét.

"Nem akarom kommentálni a forgatókönyveket. Ugyanakkor nem hiszem, hogy jobban tudnánk ezt szabályozni, mint ahogyan azt az alkotmány teszi" - fogalmazott.

AZ USR-PLUS azon igénylésével kapcsolatban, hogy mielőbb üljenek össze a koalíciós pártok vezetői, a kormányfő azt mondta, a koalíciós üléseket rendszerint hétfőn tartják, így a következő ilyen egyeztetésre hétfőn kerül sor.

A miniszterelnök ugyanakkor cáfolta, hogy a csütörtöki kormányülésen vita alakult volna ki az USR-PLUS minisztereivel.

"A kormányüléseken soha nincs veszekedés, nincsenek viták. Azért vagyunk ott, hogy az emberek érdekeit szolgáló jogszabályokat fogadjunk el" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, miszerint egyetértene-e azzal, hogy a kormánykoalíció jelenlegi összetételének megőrzése érdekében a PNL elnöke, Ludovic Orban legyen a miniszterelnök, Cîţu azt válaszolta, hogy "a jelenlegi kormánykoalíció működik". (agerpres)

16:36, 2021. április 15.
PSD: Johannis oldja meg a kormányválságot

Klaus Johannis államfőnek ki kell lépnie "a több hete tartó letargiából", és haladéktalanul közbe kell avatkoznia a kormányválság megoldása érdekében - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az államfő alkotmány által előírt legfőbb feladata közvetíteni az államhatalmi ágak és a politikai pártok között az ország stabilitásának biztosítása érdekében - hangsúlyozza csütörtöki közleményében az alakulat.

Románia a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán van, nincsenek helyek az intenzív osztályokon, nap mint nap megdőlnek a halálozási rekordok, a krónikus betegek nem jutnak megfelelő kezeléshez, és az egészségügyi minisztérium körüli válság csak ront ezen a helyzeten - nyomatékosítják.

"Az államfő reakcióhiánya az országgal és a társadalommal szembeni kötelezettségeinek megszegését jelenti" - véli a PSD, emlékeztetve, hogy Johannis elnök személyesen hozzájárult a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ alkotta "káros koalíció" létrehozásához, "dacolva a választópolgárok akaratával és a választás eredményeivel". "Ezért Johannis közvetlenül felelős a jelenlegi politikai válság kialakulásáért, és kötelessége haladéktalanul közbeavatkozni a patthelyzetből való kitörés érdekében, amely súlyosan kihat a román állampolgárok életére és egészségére" - áll még a közleményben. (agerpres)

16:15, 2021. április 15.
Az USR-PLUS nem enged: ez már nem személyekről szól, hanem "arról, hogyan tudunk együtt funkcionálni egy politikai koalícióban"

Az USR-PLUS nem adja fel a követeléseit: kormányon maradnának, de Florin Cîțu nélkül. A pártszövetségen belüli források szerint a vezetőség várja a hétfői kormányülést, hogy felhozza ismét a kormányfő leváltásának témáját. Az USR-PLUS már tett egy gesztust úgymond a konfliktus elmélyítésének megelőzésére, hiszen elküldték a minisztereiket a mai kormányülésre - írja a Hotnews.

Dragoş Tudorache, a PLUS ügyvezető elnöke szerint ezzel felelős döntést hoztak, lévén hogy fontos tervezetek voltak napirenden - ám ismét megerősítette, hogy az USR-PLUS-nak nincs már bizalma Florin Cîţuban. Az USR-PLUS nem adja fel, és várja, hogy a koalíció összeüljön, ahol megtárgyalják "egy alternatív megoldás megtalálását" a kormányfő személyére, Florin Cîţu helyett.

Az USR-PLUS nem vonja kétségbe a kormányfő jogát a döntésre, ha nem tud már egy miniszterrel együtt dolgozni, de "legyen, amennyire lehetséges, a tiszteletnek egy minimális gesztusa" ebben a döntésben, legyen egy párbeszéd, hogy közösen találjanak egy formulát, és ne kész tények elé legyenek állítva.

Aki úgy fondolja, most gőgről vagy Voiculescu támogatásáról van szó, téved - ez már túlmutat a személyeken - nyilatkozta. "Cîţu azt mondta, ez nem személyekről szól. Igen, egy kormányzás nem egy miniszterről szól, ugyanakkor - sajnálom, de ezt kell mondanom - nem is egy kormányfőről. Hanem arról szól, hogyan tudunk együtt funkcionálni egy politikai koalícióban" - tette hozzá az EP-képviselő. (hotnews)

15:38, 2021. április 15.
Források: egyhetes haladékot adna a PNL az USR-PLUS-nak, és nem engednek a követelésnek

Kivárásra játszik a PNL a kialakult kormánykoalíciós válságban; a legnagyobb kormánypárt berkeiben örülnek Vlad Voiculescu leváltásának, mert már régen sokuknak a begyében volt az egészségügyi miniszter, és védőfalat vontak Florin Cîțu kormányfő köré - írja a Hotnews. Állítólag jövő hét elejéig vár a PNL arra, hogy az USR-PLUS nevezze meg új miniszterét az egészségügyi tárca élére; a koalíciós válságot várhatóan csak az amúgyis esedékes április 19-i rendes havi kormányülésen szándékoznak megtárgyalni, nem akarják addig sürgősségi jelleggel összehívni a kormányt.

A liberálisok eltökéltek abban, hogy nem tesznek engedményt az USR-PLUS-nak. A Hotnewsnak nyilatkozó források szerint az egyetlen kérésük az USR-PLUS felé az lesz, hogy nevesítsen egy új jelöltet az egészségügyi minisztérium élére. Hajlandók arra, hogy egy hét haladékot adjanak a koalíciós partnernek ennek eldöntésére, és ha nem jelölnek senkit, akkor a PNL jelöl új egészségügyi minisztert.

A PNL számít az RMDSZ támogatására a politikai válságban; állítólag az RMDSZ-nek is megvannak a saját fenntartásai az USR-PLUS-szal szemben, legutóbb például az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolása kapcsán. Nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, mert megismétlődhetnek a múltbeli visszaélések, véli az RMDSZ. A liberálisok is hasonló álláspontot fogalmaztak meg a magisztrátusok túlkapásait vizsgáló ügyészség megszüntetése kapcsán. Az USR-PLUS-nak sikerült elérnie, hogy megszavazták a SIIJ felszámolásáról szóló törvényt első házként már megszavazta a képviselőház (erről ITT írtunk), azonban a nemzetközi fogadtatása ennek a törvénytervezetnek nem volt kedvező. A Velencei Bizottság is jelezte, hogy véleményezni fogja a jogszabályt. A plénum a jogi bizottság által továbbított formában szavazta meg a javaslatot, vagyis azzal az indítvánnyal együtt, miszerint bizonyos, főleg korrupciós bűntettek esetén csak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hozzájárulásával lehet vádat emelni a bírák és ügyészek ellen. Ezt a módosítást két szakmai egyesület is kifogásolta, kijelentve, hogy ez megengedhetetlen privilégiumot biztosítana a bíráknak és az ügyészeknek, és a társadalom szemében 'szuperimmunitással' ruházná fel őket. (A SIIJ megszüntetésének hátteréről ITT írtunk részletesebben.)

Ebben a kontextusban az RMDSZ hajlandó a liberálisokkal együtt várakozni - vagy arra, hogy Klaus Johannis államelnök közbelép, vagy arra, hogy az USR-PLUS meghátrál és feladja a követelését Florin Cîțu menesztésére.

14:54, 2021. április 15.
Kelemen Hunor: nincs ok Florin Cîțu leváltására

Bár végül az USR-PLUS is részt vesz a 13 órától elkezdődött kormányülésen, az álláspontok nem közelednek annak tekintetében, hogy milyen feltételek mellett folytatódhat a koalíciós együttműködés a továbbiakban. Nem is közeledhetnek, mivel a Hotnews forrásai szerint a PNL és az RMDSZ nem siet összehívni egy koalíciós tanácskozást, ahol ez napirendre kerülne; addig is mindenféle nyilatkozatok hangzanak el.

Florin Cîțu kormányfő azért hívta össze a tegnap az USR-PLUS-bojkott miatt elmaradt kormányülést, hogy "halaszthatatlan" jogszabályok szerepelnek napirenden. Az USR-PLUS végül ismét leült egy asztalhoz a kormányfővel, ám az ülés elején Dan Barna közölte Cîțuval, hogy az USR-PLUS már nem támogatja kormányfői pozíciójában.

Klaus Johannis államelnök mindeddig nem nyilatkozott a koalíciós válság ügyében, egyetlen szerepe mindeddig, hogy aláírta a Vlad Voiculescut menesztő és a Florin Cîțut ideiglenes egészségügyi miniszternek kinevező rendeleteket.

Az RMDSZ a PNL mellett pozicionálja magát: Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, üzenve az USR-PLUS-nak, hogy nincs ok Florin Cîțu leváltására, és egy ilyen kérést nem tudnak elfogadni.

A PNL mellszélességgel kiáll a kormányfő mellett, ilyen értelmű nyilatkozatot tett közzé Emil Boc kolozsvári polgármester és Florin Roman is. Nem tárgyalhatunk az aktuális kormányfő leváltásáról - szögezték le. Roman szerint egy középút lehetne, ha a koalíciós válság megoldása érdekében a PNL átvenné az egészségügyi tárcát, és azt ismét Nelu Tătaru venné át, aki szerinte bebizonyította, hogy mit kell tenni egy egészségügyi válsághelyzetben. (hotnews)

14:52, 2021. április 15.
Bulai: Ennek a kormányfőnek távoznia kell. Ma. Most.

Iulian Bulai USR-s képviselő keményen támadta a kormányfőt amiatt, hogy Marcel Vela lányát nevezte ki egy fontos közintézmény élére (valójában a volt belügyminiszter élettársának lányáról van szó, akit a Védett Területek Országos Felügyelőségének élére nevezett ki Cîțu), miközben meg leváltotta Andreea Moldovant, aki az orvosi szakma krémjéhez tartozik. "Ennek a kormányfőnek távoznia kell. Ma. Most" - vonta le a következtetést Bulai.

(hotnews)

13:53, 2021. április 15.
Andrei Baciu az ügyvivő egészségügyi miniszter

Andrei Baciu egészségügyi államtitkárt bízta meg ügyvivő jelleggel az egészségügyi minisztérium vezetésével Florin Cîţu kormányfő - erősítették meg az AGERPRES hírügynökségnek hivatalos források. (agerpres)

13:08, 2021. április 15.
Virággal várták brassói tisztelői a kirúgott államtitkárt, Andreea Moldovant

Annak hírére, hogy menesztették államtitkári tisztségéből a brassói járványkórház volt igazgatóját, aki ezt követően azt nyilatkozta, hogy visszatér egykori munkahelyére, nagyon sok brassói tisztelője az orvosnak összegyűlt az általa vezetett egészségügyi intézmény elé, és virágokkal várta őt - adták hírül a helyi portálok és a Mediafax.

Mivel covid-kórházról van szó, természetesen nem léphetett be senki az intézménybe, hanem a kapuban vette át tőlük Andreea Moldovan a csokrokat.

12:05, 2021. április 15.
Cîțu azt mondta: úgy sincs, amit tegyetek - kiszivárgott a drámai párbeszéd Dan Barna perspektívájából

Kiszivárgott Dan Barna USR-PLUS társelnök belső üzenete a pártszövetség vezetőségének, amelyben beszámol arról a beszélgetésről, amikor Florin Cîțu kormányfő közölte vele, leváltja Vlad Voiculescuékat.

Barna megerősíti, nem tudott a szerda 10:30-kor kezdődő, zárt ajtók mögötti beszélgetésig arról, hogy a kormányfő le akarja váltani Voiculescut, sem arról, hogy őt akarja ideiglenes egészségügyi miniszternek kinevezni. Nem volt azelőtt beszélgetése a kormányfővel Voiculescu visszahívásáról, leváltásról, és azelőtti nap a koalícióban "határozott voltam és úgy tűnt, hogy megoldottuk a helyzetet".

A beszélgetésen a kormányfő közölte vele, hogy Voiculescut és Andreea Moldovant is leváltja, mert ez jogában áll, és hogy Barnát nevezi ki ideiglenes miniszternek - és hogy az aktákat már át is küldte Klaus Johannis államelnöknek. "Megkérdeztem, akkor miért hívott ide, hogy közölje azt, amit egyedül intézett és döntött el" - idézi fel az üzenetben Barna. "Közöltem, nem fogadom el az ideiglenes kinevezést, amelyről meg sem kérdezett előtte, a minimális tiszteletet sem mutatva, egyszerűen előhúzott a sufniból" - írta Dan Barna. Kérdésére, hogy mit kifogásol Voiculescuban, a kormányfő azt válaszolta, hogy Voiculescu szembeszállt vele, a háta mögött szervezett sajtótájékoztatót, este 11-kor posztolt a kormányfővel egy időben, új vezetőséget akart a Közegészségügyi Intézet élére, és nyilvánosan arról beszélt, nincs elég hely az intenzív terápiás osztályokon - "az összes dolgot, vagy hibát, vagy egymásra tevődést, vagy olyant is, aminek nem volt köze az ő személyéhez", fogalmazott Barna.

Barna alternatívákat javasolt, hogy nyissanak egy teret a tárgyalásra, és tartsák működésben a koalíciót: azt mondta a kormányfőnek, adjon 30 nap türelmi időt, adjon esélyt, hogy a minisztériumban és Voiculescunál is legyenek pozitív változások, így megmutathatja az erejét és autoritását, ugyanakkor tér van a párbeszédre is, és ha mégsem működik a dolog, akkor már lesz érvényes oka arra, hogy leváltsa a minisztert.

Ám ezt az alternatívát a kormányfő visszautasította, mondván, már beszélt Johannissal. "Mondtam, gyere, hívjuk fel és mondjuk el neki ezt az okés alternatívát, aminek révén megőrizhetjük a koalíciót stabilnak, de erre azt válaszolta, nem akarja, mert ha meg is győzzük az elnököt, ő nem gondolja meg magát, meghozta a döntést, és szememre hányta a pénteki közleményünket is, amit az egészségügyi minisztérium elleni, mondvacsinált okokkal és az ellenőrző testület végleges jelentése nélkül megtett bűnvádi feljelentés váltott ki" - írta Dan Barna. (Erről az ügyről ebben az összefoglalóban írtunk részletesebben.)

Amikor ezt követően Barna rámutatott, hogy így Cîțu nem hagy semmilyen mozgásteret az USR-PLUS-nak, és rákényszeríti őket a kemény viszontválaszra, a kormányfő azt felelte: rendben van, mert ő kielemezte, hogy az USR-PLUS-nak milyen opciói vannak, és "úgy sincs, amit tegyetek, el kell fogadnotok" a döntést.

Ezután alakították ki az USR-PLUS-osok azt az álláspontot, amit Barna bejelentett, és amelyet a belső üzenet szerint következetesen képviselni akarnak a következő napokban is. "Ez többről szól, mint Vlad. Ez a tiszteletről is szól, hogy tiszteletben tartsanak mint koalíciós partnereket, és ez egy olyan tét, amit ha nem nyerünk meg, hiába ülünk a kormányban, mert nem tudjuk elfogadni az ő percepciójukat rólunk, hogy mi valamiféle UNPR (Románia Fejlődéséért Országos Szövetség, amely beolvadt később a Basescu-féle PMP-be - szerk. megj.) lennénk, akik örülnek, hogy van néhány pozíciójuk. Itt rosszul ítéltek meg bennünket, ha azt hitték, hogy boldogan lenyeljük mindezt anélkül, hogy valamit is szóljunk" - írta Dan Barna a belső üzenetben. (hotnews)

11:41, 2021. április 15.
Félbemaradt projekteket hagy hátra a Voiculescu-csapat

Hogy töltötte Vlad Voiculescu utolsó napját az egészségügyi minisztériumban - erről ír háttéranyagban a Hotnews. Állítólag utolsó percig nem hitte el, hogy valóban le fogja váltani a kormányfő. Miután a hír hivatalos lett, újságírók hadserege várta a minisztérium előtt, ám Voiculescu csak este, a hátsó kijáraton távozott az épületből.

Miután leváltása hivatalos megerősítést nyert, az általa a minisztériumba vitt emberek összezártak körülötte. Sokan közülük most arról beszélnek, hogy rengeteg projektjük maradt félbe, amelyeket nagy valószínűséggel senki nem fog folytatni - írja a Hotnews. A minisztériumokban hagyományosan az új miniszter nem folytatja elődje projektjeit, de nemcsak ez az oka a Voiculescu-csapat munkájának félbemaradására. Bármilyen jóindulatú is legyen egy következő miniszter, az egészségügyi minisztériumban sincs - más intézményekhez hasonlóan - egy elektronikus adatbázis a kidolgozás alatt álló projektek számára. Ezek dossziékba zsúfolva állnak a miniszteri irodában, amelyeket egy új csapat érkezésekor már senki sem olvas, vagy egyszerűen elvesznek. Ugyanakkor hogy melyek ezek a projektek, arról keveset tudni - egyik munkatársa szemére is vetette a volt miniszternek, hogy ezekről a kidolgozás alatt álló projektekről nem történt a nyilvánosság felé semmilyen kommunikáció.

Voiculescu csapata ugyanakkor arról is mesélt, hogy hatalmas szakadék tátong a minisztérium "régi emberei" és az újak között. Utóbbiak cserélődnek, ám az előbbiek "különböző nénik" a minisztérium irodáiban, akik "ha akarják, megcsinálják, ha nem akarják, nem csinálják" alapon dolgoznak - mondta egy forrás a Hotnewsnak.

Más források arra mutattak rá, hogy addig, amíg ideiglenesen Cîțu látja el az egészségügyi miniszteri feladatokat, de facto a PNL-s Andrei Baciu államtitkár lesz a vezetője a tárcának. (hotnews)

11:19, 2021. április 15.
Hamarosan új vezetői lesznek a megyei egészségügyi pénztáraknak. Miért bosszanthat ez egyes érdekcsoportokat?

A Voiculescuék által megkezdett reformok részeként versenyvizsgán választják ki a CNAS új megyei vezetőit: a tét 45 milliárd lej hatékony elköltése, és egy korrupcióra hajlamos rendszer leváltása.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) kiírta a versenyvizsgákat a hatóság fennhatósága alá tartozó megyei egészségbiztosítási pénztárak igazgatói pozícióira. A tét nem kevesebb, mint a hatóság idén jelentősen megnövelt 45 milliárd lejes költségvetésének hatékony elköltése – ennyi pénzzel gazdálkodnak ebben az évben a CNAS megyei intézményei –, valamint az intézményrendszerrel kapcsolatos, Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszter által megkezdett reformok végrehajtása, amelyeknek komoly politikai és gazdasági vonzatai is vannak.

A versenyvizsgák kiírásának jelentőségét az is adja, hogy a megyei egészségügyi pénztáraknak jelenleg ideiglenesen kinevezett vagy máshonnan delegált vezetők állnak az élén. Ez azért is aggályos az Economedia nevű gazdasági portál szerint, mert a bizonytalan helyzetben lévő vezetőket „engedékenyebbé” teheti a politikai szféra esetleges nyomásgyakorlásával szemben.

Az ilyen jellegű „kitettség” azért is baj, mert a megyei egészségügyi pénztárak vezetőinek komoly hatalma van: ők döntenek költségvetésből származó források lehívásáról az adott megyében működő állami és magánkórházak javára, és az azzal kapcsolatos döntések meghozatalában is van mozgásterük, hogy milyen feltételek mellett hívhatók le és számolhatók el az összegek. Másképp fogalmazva: a megyei egészségügyi pénztárak vezetői irányítják a társadalombiztosítási költségvetésből származó pénzáramlásokat, ami helyi szinten jelentős hatalommal ruházza fel őket.
Folytatás ITT, a Pénzcsinálók rovatunkban.

10:43, 2021. április 15.
Visszasírják Ludovic Orbant az USR-sek?

Egyesek nosztalgikusan emlékeznek vissza a mostani kormányválság kontextusában az USR-PLUS berkeiben arra az időszakra, amikor Ludovic Orban volt a kormányfő - írja a Hotnews.

Ionuț Moșteanu USR-s képviselő újraértékelte a PNL-elnök, volt kormányfő személyét, miután Florin Cîțu kormányfő egyeztetés és előzetes értesítés nélkül leváltotta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, kormányválságot okozva a koalícióban. Rugalmas, és korrekt azokkal a partnereivel szemben, akikkel együtt dolgozik nap mint nap - nyilatkozta Moșteanu a Digi24-nek. A képviselő megismételte azt az USR-s álláspontot, hogy a koalíció nem mehet tovább Cîțu vezetésével, mert "politikai éretlenségről" tett tanúbizonyságot.

Amikor decemberben a koalíciós tárgyalások zajlottak, az a forgatókönyv volt a nyerő, amelyben Cîțu a kormányfő - akit akkor úgy láttak, mint aki bátor, és igazi reformokat akar, idézte fel az USR-s képviselő. Ludovic Orbannal csak az utóbbi 4 hónapban került közvetlen kapcsolatba, azelőtt csak a tévében látta, de azóta megváltozott róla a véleménye - magyarázta. (hotnews)

10:42, 2021. április 15.
Ezek a témák a 13 órára összehívott kormányülésen. Vajon ismét el kell halasztani az USR-PLUS bojkottja miatt?

Florin Cîțu csütörtök 13 órára újra összehívta a kormányülést, ám azt az USR-PLUS politikusai lehetséges, hogy megint bojkottálni fogják - írja a Hotnews.

Tegnap az USR-PLUS bojkottja miatt már elmaradt a kormányülés, miután a kormányfő leváltotta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert és Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt, kormányválságot generálva a koalícióban.

A Hotnews részletezi, melyek azok a halasztást nem tűrő jogszabályok a kormányfő megfogalmazása szerint, amelyeket meg kellene tárgyalni. Részletek itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS