2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kormányválság az igazságügyi miniszter menesztése miatt - percről percre

2021. szeptember 02. 11:39, utolsó frissítés: 13:23

Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől és a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt kezdeményez.


A szerdai nap koalíciós feszültségei után Florin Cîțu az esti órákban bejelentette, hogy leváltotta Stelian Ion USR PLUS-os igazságügyi minisztert. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy a miniszter "zsarolja a román népet" és fejlesztési alapokat blokkol - utalva ezzel az Anghel Saligny projektre - és azt is felrótta neki, hogy nem sikerült felszámolja a SIIJ-t sem.

>> A szerdai előzményekről itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy pontosan miért robbant ki a konfliktus az Anghel Saligny program körül, itt találsz részleteket!

Ezt követően felgyorsultak az események és az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja a politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől, és támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

'Kérjük a koalíciót, vegye tudomásul, hogy nincs meg a többség a Cîţu-kabinet támogatásához, és kérjük a koalíciós tárgyalások sürgős megkezdését egy új miniszterelnök kinevezéséről az új kormány megalakítása érdekében. Ha a koalíciós tárgyalásokon nem sikerül új miniszterelnököt javasolni, az USR PLUS támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt'- olvasható az USR PLUS közleményében.

11:22, 2021. szeptember 03.
Az USR PLUS még ma benyújthatja a bizalmatlansági indítványt, melyet az AUR mellett a PSD is támogatna

gy döntöttek az USR PLUS miniszterei, hogy nem vesznek részt a csütörtökön (ma) 16 órára meghirdetett kormányülésen. Florin Cîțu miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy ezen a találkozón készülnek elfogadni az Anghel Saligny programot. Ezt a támogatási struktúrát kifogásolja az USR PLUS, mivel szerintük - hasonlóan a korábbi vidékfejlesztési programokhoz (PNDL) - nem működne hatékonyan, sokkal inkább annak az eszköze lenne, hogy a kormánypártok pénzhez juttassák a vidéki polgármestereiket.

Részt vesznek viszont a 2 órával későbbre tervezett koalíciós ülésen, melynek az a célja, hogy pontot tegyenek az igazságügyi miniszter menesztését követően kialakult válsághelyzetre.

A g4media.ro úgy tudja: amennyiben az USR PLUS ezen az ülésen nem sikerül kikényszerítse Florin Cîțu távozását a miniszterelnöki székből, még ma este beváltják a fenyegetésüket, és benyújtják a bizalmatlansági indítványukat.

Probléma megoldva?11:20, 2021. szeptember 03.
Az ideiglenes igazságügyi miniszter kedvezően véleményezi az Anghel Saligny-programot és leállítja az ügyészek kinevezését

Az igazságügyi minisztérium vezetésével ideiglenesen megbízott PNL-s Lucian Bode úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy kedvezően fogja véleményezni az Anghel Saligny beruházási tervet.

Ugyanakkor bejelentette, hogy leállítja a DIICOT, a DNA és a Legfőbb Ügyészég vezető ügyészeinek kinevezési procedúráját, amit Stelian Ion menesztett miniszter kezdett el, és ami szerinte egy hosszútávú döntés, ezért nem egy ideiglenes miniszter dolga lenne. Részletek itt!

16:57, 2021. szeptember 02.
Bemutatta a PSD a bizalmatlansági indítványát

APSD csütörtökön bemutatta a bizalmatlansági indítványának a szövegét, amelynek címe: "STOP a szegénységnek, a magas áraknak és a bűnözőknek! LE A CÎȚU-KORMÁNNYAL!".

Az indítvány szövegében az USR PLUS párt neve tízszer szerepel, rendkívül kritikus kontextusban. Az indítvány érinti az USR PLUS miniszterei által kezelt területeket, például az európai alapokat és a gazdaságot - miközben a PSD felkérte az USR PLUS-t, hogy írja alá az indítványt. Részletek az indítványról itt.

16:44, 2021. szeptember 02.
Klaus Johannist sejti a menesztése hátterében Stelian Ion

A leváltott igazságügyi miniszter szerint Klaus Johannis államelnök számára nem volt meglepetés, hogy a kormányfő indítványozta a menesztését. Sőt, Stelian Ion szerint eleve az államfőtől származott az ő leváltásának ötlete.

"A döntés várható volt, elég kicsi volt az esélye annak, hogy ne ez a döntés szülessen. Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat megvitatták, és az elnök úr nagyon világosan tudta, hogy mi lesz a döntés. Valójában azt hiszem, eleve tőle származik az ötlet, hogy a miniszterelnök menesszen a tisztségemből" - mondta Ion, miközben kilépett az irodájából.

15:25, 2021. szeptember 02.
Támogatásáról biztosította Cîţut a PNL politikai bürója, Orban viszont el sem ment az ülésre

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója csütörtökön egyhangúlag megszavazta, hogy továbbra is támogatja Florin Cîţu kormányfőt, jelentette be Rareş Bogdan liberális európai parlamenti képviselő.

Ludovic Orban PNL-elnök csütörtökön közölte: nem vesz részt a párt Országos Politikai Bürójának ülésén, amelyet Florin Cîţu kormányfő csapata hívott össze. Döntését azzal indokolta, hogy nem tájékoztatták az ülés összehívásáról, és nem volt alkalma ellenőrizni, hogy összehívása eleget tesz-e a statútumban rögzített feltételeknek. (agerpres)

VÁRATLAN FORDULAT14:01, 2021. szeptember 02.
Közös bizalmatlansági indítványról tárgyal az USR PLUS és az AUR

Az USR PLUS az AUR-ral tárgyal a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásáról - jelentette be csütörtökön Ionuț Moșteanu, az USR szóvivője. Elmondta, hogy a két pártnak együttesen 122 képviselője van, ami elegendő egy indítvány benyújtásához.

"Nagyon veszélyes Florin Cîțu kezében hagyni a hatalmat, láttuk, hogyan használja fel a hatalmat a saját érdekében" - tette hozzá a szóvivő.

George SimionGeorge Simion


13:52, 2021. szeptember 02.
Sorin Grindeanu: a PSD csütörtökön bemutatja a bizalmatlansági indítványát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön bemutatja a bizalmatlansági indítványuk szövegét, amelyet a törvényhozók aláírásukkal támogathatnak majd - jelentette be Sorin Grindeanu, a párt első alelnöke.

A PSD az egyetlen párt, amelynek a parlamenti képviselők száma révén megvan a hatalma arra, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen. Aki valóban azt akarja, hogy ez a kormány megbukjon, az aláírja a PSD indítványát - szögezte le.

13:50, 2021. szeptember 02.
Ezt a 10 módosítást akarta elérni az USR-PLUS az Anghel Saligny-tervben

A G4Mediához eljutott információk szerint az USR-PLUS még szerdán az Anghel Saligny-tervet érintő, tíz pontból álló javaslatcsomag elfogadását szabta feltételként Florin Cîțu miniszterelnöknek ahhoz, hogy kormányon maradjanak. A feltételeiket azt követően közölték, hogy Cîțu váratlanul a pótlólagos napirendi pontok közé akarta emelni a kisebb településeket célzó beruházási program elfogadását, de még az előtt, hogy a kormányfő Stelian Ion USR-PLUS-os igazságügyi miniszter menesztése mellett döntött volna.

A G4Media szerint a következő 10 pont szerepelt a követelések között:

1. A program forrásainak elköltése hasonló elvek mentén történjen, mint az európai alapok esetében, végrehajtásban viszont legyen egyszerűbb.
2. A program forrásait osszák le előre az öt nagy beruházási kategória között.
3. Határozzanak meg mutatókat a program esetében.
4. Határozzanak meg jogosultsági feltételeket, illetve a jogosultsági feltételek között állítsanak fel fontossági sorrendet.
5. A társfinanszírozás meghatározása.
6. A programban nyújtott finanszírozások elszámolása történjen maximális fajlagos költségek alapján.
7. Az operatív programokhoz hasonló, de egyszerűsített megvalósítási és ellenőrzési mechanizmus, a projektek komplexitásához igazítva.
8. Strukturálisan úgy építsék fel a programot, hogy biztosítt legyen a megfelelő adminisztratív kapacitás.
9. A finanszírozásokat ne a fejlesztési tárca jóváhagyása alapján nyújtsák, hanem minden projekt kapjon pontszámokból álló értékelést.
10. Bizosítsanak a programnak átláthatóságot egy nyilvánosan elérhető információs rendszer létrehozásával, amely tartalmazza a projekthez kapcsolódó összes információt (pontszám, szerződő felek, futamidő, végrehajtási szakasz, kifizetések, stb.).

További részletek a Pénzcsinálókon!

13:37, 2021. szeptember 02.
Barna: az USR PLUS elkezdte az aláírásgyűjtést a bizalmatlansági indítványhoz

Dan Barna, az USR PLUS társelnöke közösségi oldalán jelentette be: pártja beváltja a tegnapi (szerdai) fenyegetést, és elindította a Cîțu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.

Mint írta, a saját 80 képviselőjük és szenátoruk már aláírta a dokumentumot, és várják, hogy a többi párt parlamenti képviselői és szenátorai is csatlakozzanak.

(Ahhoz, hogy egy bizalmatlansági indítványt be lehessen nyújtani, alá kell írja a dokumentumot a honatyák legalább egynegyede. Az USR PLUS-nak viszont nincs ennyi embere a parlamentben.) További részletek itt.

13:12, 2021. szeptember 02.
Ludovic Orban szerint a jelenlegi politikai helyzetből senki nem nyerhet

Csütörtöki sajtónyilatkozatában Ludovic Orban 'nyomatékosan' arra kérte Florin Cîţu miniszterelnököt, hogy mérje fel a helyzet súlyosságát, az USR PLUS-t pedig arra, hogy ne gyakoroljon nyomást a kormányra.

'A PNL elnökeként nekem elsősorban a párt egységét kell szavatolnom, ugyanakkor célom a kormánytöbbséget alkotó koalíció működésének garantálása is. Nem tudunk kormányozni, ha nem támogatja a koalíciós megállapodást aláíró pártok mindegyike a kormányprogramot' - jelentette ki Ludovic Orban.

A politikus szerint nem szabad 'konjunkturális okokból' veszélyeztetni a koalíció egységét. 'A kormányzás érettséget, kiegyensúlyozottságot, párbeszédet, a koalíciós partnerekkel szembeni tiszteletet és az állampolgárokkal szembeni felelősségérzetet feltételez. Nem robbanthatjuk fel konjunkturális okokból a koalíció egységét. Arra kérem az USR PLUS-os kollégákat is, értsék meg, hogy nem megoldás nyomást gyakorolni a kormányra, amelynek ők is részesei' - fogalmazott a PNL elnöke.

12:14, 2021. szeptember 02.
Igazságügyi miniszter: „Nem akarták, hogy én koordináljam a magas rangú ügyészek kinevezését”

Stelian Ion igazságügyi miniszter csütörtökön kijelentette: korábban olyan jelzéseket kapott, miszerint másvalakinek kellene helyette koordinálnia a magas rangú ügyészek kinevezési eljárását, hogy a folyamat "előre eldöntött eredménnyel" záruljon.

Csütörtök reggeli nyilatkozatában a tárcavezető emlékeztetett: a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészi tisztsége már régóta betöltetlen, de üresen állnak más fontos posztok a DIICOT-nál és a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is. (agerpres)12:10, 2021. szeptember 02.
Johannis jóváhagyta az igazságügyi miniszter menesztését

Némi gondolkodás után az államfő aláírta a menesztésre vonatkozó rendeletet. Lucian Bode lett az ideiglenes igazságügyi miniszter.

11:44, 2021. szeptember 02.
Stelian Ion: jogi problémák merültek fel az Anghel Saligny programtervezet kapcsán

"Amit első pillantásra láttam, hogy sok alkotmányossági, törvényességgel kapcsolatos probléma van vele, a közvagyon rendszerével kapcsolatos kérdéseket vet fel, hogy ki kapja ezeket a projekteket, mik a jogi feltételek. Ezen túlmenően, ismétlem, valami lehetetlent kértek tőlem, hogy mondjak véleményt egy olyan dokumentumról, amely nem volt a minisztériumban. Ez már az abszurditás határát súrolja. (...) Úgy gondolom, hogy a PNL-ben nagy a belső verseny, szerintem ez az igazi tét" - nyilatkozta.

11:37, 2021. szeptember 02.
Johannis még gondolkodik...

Klaus Johannis megkapta a Stelian Ion miniszteri tisztségből való menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet, és még gondolkodik rajta - közölte az Államelnöki Hivatal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS