2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb kórháztűz: most a konstancai járványkórház covidosztálya ég. Többen meghaltak (Percről percre)

2021. október 01. 11:11, utolsó frissítés: 13:12

Tűz ütött ki péntek reggel a konstancai járványkórház intenzív terápiás osztályán, a hatóságok vörös készültségi kódot léptettek érvénybe.


Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szerint a tűz nagy lángokkal és sűrű füsttel ég. 113 pácienst kell kimenekíteni az épületből, a legnagyobb veszélyben természetesen az intenzív terápián kezelt 10 beteg van. A Konstanca megyei tűzoltók és mentőcsapatok megsegítésére Călăraşi és Ialomiţa megyéből is küldenek csapatokat - tájékoztatott a Katasztrófavédelmi Hivatal.

A koronavírus-járvány kitörése óta Romániában már többször tűz ütött ki a covidosztályokon az elavult infrastruktúra, a barkácstechnikával megoldott, összetákolt ötletek miatt. Az első kórháztűz a Piatra Neamț-i megyei kórházban volt 14 halálos áldozattal, majd a bukaresti Matei Balș járványkórházban, ahol összesen 22 halálos áldozata lett a tűznek. (Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt.) A konstancai a harmadik komoly tűzeset a romániai covidkórházak szintjén a járvány kezdete óta. Percről percre követjük a fejleményeket.

18:50, 2021. október 01.
Cîţu: 2021-ben 5,7 milliárd lejjel több pénzt kapott az egészségügy, mint tavaly

Idén 5,7 milliárd lejjel többet költött az állam egészségügyre, mint tavaly - mondta pénteki sajtónyilatkozatában Florin Cîţu.

A kormányfő beszámolója szerint a konstancai járványkórház 22,6 millió lejes uniós támogatásban részesült az egészségügyi válságkezelő keretből. Ebből 5 millió lejt használtak fel ebben az évben, de úgy tűnik, nem használták fel megfelelően - jelentette ki az egészségügyi intézménynél péntek reggel történt, hét halálos áldozattal járó tűzesetre utalva.

2021 elején 58,3 milliárd lejt különítettek el az állami költségvetésből az egészségügy számára. A költségvetés-kiigazításkor 4,5 milliárddal egészítették ki az összeget, majd az elmúlt napokban további 400 milliót utaltak ki az egészségügynek, ebből 70 milliót az intenzív terápiás osztályoknak, a többit gyógyszerbeszerzésre. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben 5,7 milliárd lejjel többet kapott az egészségügy, mint tavaly, és 10 milliárddal többet, mint tavalyelőtt - részletezte Florin Cîţu a kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatán.

A miniszterelnök hozzátette, a konstancai járványkórház idén 5 millió lejt költött el a járványkezelésre kiutalt uniós alapból. 'Pénz volt, de úgy tűnik, nem a helyzetnek megfelelően költötték el' - tette hozzá. (agerpres)

17:45, 2021. október 01.
Cîţu: az intenzív terápiás részlegek sem voltak felkészülve a járvány negyedik hullámára

Hétfőn kapja kézhez a miniszterelnök a jelentést arról, hogy milyen előkészületeket tett az egészségügyi minisztérium a koronavírusos világjárvány negyedik hullámának feltartóztatására.

Florin Cîţu erről pénteki sajtónyilatkozatában számolt be. A kormányfő közölte, a jelentés a hét végén elkészül, és hétfőn nyilvánosságra hozzák a konklúzióit. Azt máris tudni lehet, hogy nem volt elég intenzív terápiás ágy, az intenzív osztályok sem voltak felkészülve a negyedik hullámra. Az egészségügyi minisztérium részletes beszámolóját erről hétfőre várják - szögezte le Cîţu. Ugyanakkor a konstancai járványkórház igazgatójának menesztését kéri.

A miniszterelnök szeptember 21-én jelentette be, hogy kivizsgáltatja, miként készítette elő az egészségügyi tárca a járvány negyedik hullámának feltartóztatását. (agerpres)

17:05, 2021. október 01.
Raed Arafat: nem kell más megyék kórházaiba szállítani a konstancai járványkórház betegei

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat tájékoztatása szerint nincs szükség arra, hogy más megyék kórházaiba szállítsák a konstancai járványkórházból evakuált betegeket.

A belügyi államtitkár a helyszínen tartott sajtótájékoztatót az egészségügyi intézmény intenzív osztályán péntek reggel történt, hét halálos áldozattal járó tűzesetről.

Arafat közölte, hogy a konstancai járványkórházban kezelt 125 beteg közül 120 koronavírusos volt, utóbbiak közül tízet az intenzív osztályon ápoltak. A pácienseket más kórházakba szállították. Nem voltak közöttük égéssérültek, és nem volt szükség más megyék kórházainak igénybevételére - részletezte.

A belügyi államtitkár elnézést kért, amiért a hatóságok korábban tévesen azt közölték, hogy a tűzesetnek kilenc halálos áldozata volt. 'Amikor folyamatosan változó adatokat kell jelentenünk, becsúszhatnak ilyen hibák' - jelentette ki. A téves adatközlést azzal magyarázta, hogy kétszer számolták hozzá a halottak számához a járványkórház két páciensét, akik átszállításuk után hunytak el egy másik kórházban.

Korábbi bukaresti sajtótájékoztatóján Lucian Bode belügyminiszter elmondta, hogy a konstancai járványkórház betegei közül 42-t a megyei kórház sürgősségi részlegére, 64-et más egészségügyi intézményekbe szállítottak át.

A tárcavezető tragédiának nevezte a Konstancán történteket. 'A tűz okait meg fogjuk ismerni, de ezektől függetlenül sem normális, hogy Romániában 2021-ben emberek haljanak meg a kórházakban tűzesetek nyomán' - jelentette ki Bode, hozzátéve, hogy ha voltak rendellenességek a kórházban, akkor ezeknek felelősei is vannak. (agerpres)

16:37, 2021. október 01.
Az ellenőrök tavaly és idén is találtak rendellenességeket a konstancai járványkórháznál

Lucian Bode belügyminiszter közlése szerint a katasztrófavédelmi felügyelőség a tavaly és az idei ellenőrzései során is talált rendellenességeket a konstancai járványkórháznál, és ezekért bírságokat is kiszabott.

A tárcavezető az egészségügyi intézménynél péntek reggel történt tűzeset részleteiről számolt be a bukaresti sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a felügyelőség tavaly novemberben és idén februárban végzett ellenőrzéseket a kórháznál, de a feltárt rendellenességekről a későbbiekben fog beszámolni a helyszínről Raed Arafat belügyi államtitkár, aki a katasztrófavédelem vizsgálatait irányítja.

Lucian Bode tájékoztatása szerint a jelenleg a helyszínen vizsgálódnak az Országos Kriminológiai Intézet szakemberei is, a tűzeset ügyében a konstancai törvényszéki ügyészség nyomoz. Következtetéseikről a későbbiekben beszámolnak a nyomozó hatóságok - ígérte a miniszter.(agerpres)

16:24, 2021. október 01.
Megdöbbentő történetet mesélnek el a felvételek

Megjelentek az első felvételek a konstancai kórháztűz helyszínéről. Többek között olyan fotók is napvilágot láttak, amelyek arról tanúskodnak, hogy betegek az ablakon keresztül próbáltak menekülni a mindent elárasztó füsttől. Ami pedig a tűzvész után maradt, az már csak por és hamu.A fotókat a Republica.ro oldalon lehet megtekinteni.

14:58, 2021. október 01.
Megszólaltak a konstancai kórháztűz áldozatainak hozzátartozói

egszólaltak a konstancai kórháztűz áldozatainak hozzátartozói, akik az oltás után a helyszínre siettek. "Miért kellett meghalnia elégve? miért volt része ilyen halálban?" - kérdezte sírva egy nő, aki édesanyja elhunytáról értesült. Elmondása szerint, tudta, hogy szerette súlyos állapotban van, de akkor sem tud belenyugodni a történtekbe, ha nyilvánvaló is volt a végkimenetel, mert hiányzott az emberi méltóság ehhez. "Mindez pedig a hozzá nem értés eredménye, az, hogy itt Romániában semmit nem lehet rendesen elvégezni" - kiabálta.

A videót ide kattintva lehet megnézni.

13:45, 2021. október 01.
Megszólalt Johannis a kórháztűz kapcsán, a miniszterelnök azonban hallgat

Klaus Johannis alig a három órával a konstancai kórháztűz kitörése után jelezte együttérzését és szomorúságát az esettel kapcsolatosan. Egy németországi hivatalos látogatáson tartózkodik egyébként az államfő, és onnan üzente, hogy teljesen megdöbbent az újabb "sajnálatos eset" hallatán, ezek szerint a román állam "nem képes megvédeni saját polgárait" - fogalmazott az elnök. Az államfő sajtónyilatkozata az elnöki hivatal honlapján jelent meg, Johannis Facebook-oldalán még jele sincs az eseménynek.

A szövegben az államfő kitér arra is, hogy Románia kórházai elavultak, és a helyreállítási alap arra is lehetőséget teremt, hogy modernizálják, naprakészé tegyék az intenzív osztályokat országszerte.

A sajtó megjegyezte, hogy kicsit későn reagált Johannis a történtekre, ugyanakkor azt is szóvá tette, hogy a kormányfőnek, Florin Cîțunak még mindig nem jelent meg semmiféle hivatalos közleménye az esettel kapcsolatosan.

13:11, 2021. október 01.
A konstancai kórházmenedzser szerint az intézményben minden ellenőrizve volt

A konstancai járványkórház vezetője, Stela Halichidis pénteken úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi intézmény rendelkezik minden törvényes jóváhagyással, és a katasztrófavédelem által korábban jelzett meghibásodásokat már orvosolták.

Halichidis azt mondta, az általa vezetett egészségügyi intézményben minden meghibásodást kijavítottak, a hálózatot leellenőrizték és megállapították, hogy nincs túlterhelve, az orvosi berendezésekre pedig karbantartási szerződése van a kórháznak.

Az intenzív terápiás részleg teljes személyzete jelen volt szolgálati helyén, amikor kiütött a tűz - tette hozzá a menedzser.
(agerpres)

12:47, 2021. október 01.
Cseke Attila szerint több oka lehet a kórháztűznek

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter a Digi 24 televíziós csatornának nyilatkozott telefonon: a kórháztűz okait a katasztrófavédelmi illetékesek fogják megállapítani, 'összefüggésben lehet az infrastruktúrával, a berendezés túlterhelésével, de lehetnek emberi okai is' - mondta a tárcavezető.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter arról is beszámolt, hogy a Piatra Neamţ-i kórháztűz után a konstancai kórházban is megtették azokat az - egészségügy hatáskörébe tartozó - módosításokat, amelyeket 2021. augusztus végi határidővel írtak elő. A kórházak személyzetét prevenciós tanfolyamokon készítették fel olyan esetekre, amikor a rendszer túlterheltsége áll elő az intenzív terápiás osztályokon - tette hozzá Cseke.(agerpres)


12:08, 2021. október 01.
Az ügyészség a helyszínen vizsgálódik

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kivizsgálás indult a konstancai kórháztűz ügyében - értesült az AGERPRES hírügynökség ügyészségi forrásokból.

Egy csapat már a helyszínen vizsgálódik, a nyomozást a konstancai törvényszéki ügyészség irányítja.
(agerpres)

11:59, 2021. október 01.
Kilencen haltak meg

Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint kilenc páciens vesztette életét a konstancai járványkórház intenzív osztályán péntek reggel kiütött tűzben.

A tüzet sikerült eloltani, az egész kórházat kiürítették, és a megye minden egészségügyi intézményét figyelmeztették, hogy készüljenek fel a kimenekített páciensek fogadására és elhelyezésére - tájékoztatott még az IGSU.A helyszínen több tucat tűzoltó- és mentőcsapat tevékenykedik, Ialomiţa, Călăraşi és Galaţi megyei csapatok is segítenek a Konstanca megyei katasztrófavédelemnek.(agerpres)

11:57, 2021. október 01.
Arafat irányítja a mentést

Florin Cîţu miniszterelnök felkérte a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjét, Raed Arafatot, hogy menjen el Konstancára és személyesen irányítsa a járványkórház intenzív osztályán kiütött tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást.

A kormány tájékoztatása értelmében a miniszterelnök állandó kapcsolatban áll a belügyminisztérium, az egészségügyi tárca és a Konstanca megyei prefektúra képviselőivel. A belügynél válságstábot állítottak fel, ez irányítja a hatósági beavatkozást, illetve gondoskodnia kell a kórházból kimenekített betegek más egészségügyi intézményekben való elhelyezéséről.

"Florin Cîţu miniszterelnök felkérte Raed Arafat államtitkárt, menjen el a helyszínre és bizonyosodjon meg, hogy a hatósági beavatkozás problémamentesen zajlik" - áll a közleményben. (agerpres)

11:41, 2021. október 01.
Zajlik a betegek mentése, az áldozatok száma még nem ismert

Több személy is életét vesztette a konstancai járványkórház intenzív osztályán kiütött tűzben. Az egészségügyi minisztérium megerősítette ezt az információt.

Silviu Coşa Konstanca megyei prefektus elmondta, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint négy koronavírusos páciens vesztette életét.

A prefektus szerint nyolc beteget a katonai kórházba szállítottak át, körülbelül 40-et a megyei sürgősségi kórház sürgősségi osztályán helyeztek el, ahol intenzív terápiás ágyak is vannak, további 40, oxigénterápiát biztosító ágy található a tüdőkórházban, illetve két hely a mangaliai kórház intenzív osztályán. Részletek itt.

11:25, 2021. október 01.
113 pácienst kezeltek összesen a kórházban

Összesen 113 beutalt volt a konstancai járványkórházban, ahol tűz ütött ki pénteken; a betegek közül tízet az intenzív terápiás osztályon kezeltek - közölte az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca szerint valamennyi pácienst átszállítanak a megyei kórházba, a tüdőkórházba, illetve a katasztrófavédelmi felügyelőség mobil kórházába.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter igénylésére készenlétbe helyezték a medgidiai és a mangaliai kórházat is, hogy szükség esetén oda is szállíthassanak betegeket.

11:18, 2021. október 01.
Először négy, majd nyolc halottról volt jelentés

Nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, az orvosok segédkeznek a betegek evakuálásában, a páciensek közül többen mozgásképtelenek. Több mentőautó érkezett a helyszínre, hogy átvegyék a betegeket, és a megyei kórházba szállítsák őket

Először négy halottat jelentettek, de aztán az áldozatok száma nyolcra emelkedett, írja a Digi 24, és több mint 110 pácienst sikerült evakuálni a kórházból. A kórházba 113-an voltak beutalva, ebből tízen az intenzív osztályra. Az evakuált betegeket a Konstanca Megyei Sürgősségi Kórházba, a Pneumológiai Kórházba, illetve a megyei katasztrófavédelem (ISU) egyik mobil kórházába szállítják, közölte az egészségügyi minisztérium.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS