2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elvégeztetett: megbukott a Cîțu-kormány

2021. október 05. 12:47, utolsó frissítés: 16:26

Megvitatta és megszavazta kedden a parlament a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Percről percre követjük az eseményeket a vitától a szavazás és az azt követő politikai nyilatkozatokig.


Az ülést Ludovic Orban képviselőházi elnök vezeti, aki bejelentette, az összesen 465 törvényhozó közül 379-en vannak jelen a teremben. A plenáris ülésen részt vesz Florin Cîţu miniszterelnök és kabinetjének tagjai is.

Az ülés elkezdése előtt a PSD-s törvényhozók kihelyeztek az ülésterem elé egy fejre állított Supermant. Ezzel arra a klipre utalnak, amelyet nemrég a miniszterelnök töltött fel Facebook-oldalára, Supermanként ábrázolva saját magát.A most megbukott kormány tavaly december 23-án lépett hivatalba. Eredetileg a Nemzeti Liberális Párt, az USR és az RMDSZ alkotta a koalíciót, az USR azonban kihátrált Cîțu mögül. A kormányválság az után tört ki, hogy Citu az USR-PLUS akarata ellenére, a szövetség által delegált igazságügy-minisztert leváltva fogadta el az RMDSZ által javasolt, az önkormányzatoknak szánt 50 milliárd lejes vidékfejlesztési program tervét. Az USR ezt egyszerűen közpénzből történő rablásnak nevezte.

17:53, 2021. október 05.
Ludovic Orbant javasolja miniszterelnöknek a PNL 41 képviselője és szenátora

Ludovic Orban volt pártelnököt javasolja miniszterelnöknek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 41 képviselője és szenátora a Cîţu-kormány megbuktatása után.

Indítványukat egy kedden közzétett nyílt levélben fogalmazták meg. Ebben Florin Cîţu jelenlegi pártelnököt és ügyvivő kormányfőt teszik felelőssé a politikai válság miatt, és kifejtik: Romániát humanitárius katasztrófával fenyegeti a járvány negyedik hulláma, és a kedden megbuktatott kormány képtelen féken tartani a vírus terjedését.

A nyílt levél aláírói emlékeztetnek arra is, hogy az egészségügyi krízis a gazdasági helyzet romlásával párosul a következő időszakban az energiaárak emelkedése és a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt. Ezért szerintük mielőbb szükség van egy teljes jogkörű kormány felállítására, amely azonnal hivatalba lépve képes megbirkózni a nehéz helyzettel, amelybe Románia sodródott.

A PNL 41 képviselője és szenátora szerint Ludovic Orban a legalkalmasabb a miniszterelnöki tisztség betöltésére és a koalíció helyreállításáról szóló tárgyalások levezénylésére. A posztra a tekintélye, illetve a gazdag politikai és kormányzási tapasztalatai érdemesítik a liberálisok volt pártelnökét - vélik a nyílt levél aláírói, akik arra kérik a parlamenti pártokat, hogy támogassák a javaslatukat. (agerpres)

17:38, 2021. október 05.
Kelemen Hunor: az RMDSZ felemelt fejjel távozik, mert az eddigi munkát jól végezte

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnökhelyettes is reagált a mai bizalmatlansági indítvány megszavazására. „A mai szavazás megmutatta, hogy a PSD-nek és az USR PLUS AUR-nak kényelmes többsége van a parlamentben. Dühös vagyok viszont, mert ez az új többség nem azért alakult, hogy elvezesse az országot, hanem hogy egy nagyon rossz időszakban felelőtlen partizánakciót hajtson végre” - írja Kelemen Facebook-bejegyzésében.Az RMDSZ elnöke szerint „nagy felelőtlenség a PSD és az USR PLUS AUR részéről, hogy csak a kormány buktatását tekintette kizárólagos céljának, de a kormányzással járó felelősséget, a járvány kezelését, az intenzív osztályok ágyszámainak maximalizálását, az energiaárak további csökkentését már nem akarja vállalni. És sorolhatnánk, hogy mi mindenben kellene még gyorsan lépni a következő szűkös időszakban.”

Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ felemelt fejjel távozik a kormányból, mert „az eddigi munkánkat jól, felelősségteljesen elvégeztük, és ezt, igaz fanyalgóan, de a román közvéleményformálók is elismerik. Továbbra is hisszük, hogy egy jobb-közép kormány jelenti a megoldást Románia problémáira, ezért az első javaslatunk az lesz, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíciót állítsuk vissza.”

16:54, 2021. október 05.
Dacian Cioloș: Cîțu nemcsak a koalíciót, hanem az ország lakosságát is feláldozta a hatalmi harcban

Dacian Cioloș, az USR frissen megválasztott elnöke Facebook-oldalán kommentálta a bizalmatlansági indítvány megszavazását.A politikus szemére vetette a kormányfőnek, hogy a hatalomért folytatott harcban mellékes volt számára, hogy az ország lakossága milyen nehézségekkel szembesül. Az embereknek a drágulásokkal, a járvánnyal, a jelenléti oktatás megszűnésének fenyegetésével kell megküzdeniük, ez az, ami foglalkoztatja őket, nem a hatalmi harcok. Az embereknek drámaian csökkent a bizalmuk a kormányban, és ehhez nagyban hozzájárult a kormányfő.

Florin Cîțu nem értette meg a közös kormányprogramot, megvolt minden támogatása ahhoz, hogy végrehajtsa a reformokat, de ehelyett ő politikai csatározásokba kezdett, ráadásul saját pártját is magával rántotta a lejtőn. Hozzátette, szerinte nem igaz Cîțu azon kijelentése, miszerint az USR–PLUS elárulta a koalíciót.

Az USR–PLUS elnöke kiegyensúlyozottságra szólította fel a kormányfőt és pártját, a liberálisokat, hogy érdemben tárgyalhassanak egy működőképes kormánykoalíció létrehozásáról. „Felkészültünk rá, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljünk, de ki kell zárnunk minden olyan politikai 'balettet', amit Florin Cîţu az elmúlt hónapokban leművelt” – írta Facebook-oldalán Dacian Cioloș.


16:29, 2021. október 05.
Ciolacu: legyenek előre hozott választások

A Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is előre hozott választások kiírását szorgalmazza, addig is "egy politikai többség" által kijelölt szakértői kormánynak kellene irányítania az országot - jelentette ki kedden az alakulat elnöke.

"Most az államfő térfelén pattog a labda. Az alkotmány is így rendelkezik" - fogalmazott Marcel Ciolacu, miután a parlament megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, megbuktatva ezzel a Florin Cîţu vezette kormányt.

A Klaus Iohannis államfővel esedékes kormányalakítási tárgyalásokról a pártelnök azt mondta, egyelőre várják a meghívást a Cotroceni-palotából, majd eldöntik, hogy elmennek-e a pártvezetőkkel tartott zajló konzultációra, vagy sem.

Ciolacu szerint itt az ideje abbahagyni a "politikai hisztériát" és "a felelős magatartás, az alkotmányosság" mezejére lépni.

Jelen pillanatban a PSD csak az előre hozott választások kiírásának lehetőségét tartja elfogadhatónak, addig is, "ha létrejön egy politikai többség", szakértői kormányt kell felállítani - tette hozzá.

16:27, 2021. október 05.
Sem szakértői kormány, sem nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét nem támogatja Cîţu

"Láthattuk, milyen volt a technokrata kormány 2016-ban. Nulla. Romániának nincs szüksége még egy ilyen tapasztalatra" - fogalmazott a kormányfő a parlament épületében adott nyilatkozatában.

Megkérdezték tőle az újságírók, lát-e esélyt arra, hogy előre hozott választásokat írjanak ki. "Minden lehetséges forgatókönyv elképzelhető" - válaszolt.

A nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét elutasította Cîţu, hangsúlyozva, a PNL nem fog "a szélsőségesekkel" közösen kormányozni.

"A PNL megy tovább és meg fogja találni a legjobb megoldást a románok és Románia számára" - hangsúlyozta, hozzátéve, addig is várják a bizalmatlansági indítványt támogató PSD, USR és AUR következő lépését. "Ma közösen megbuktatták a kormányt, de szeretnénk látni, mik a terveik, mert az ülésteremben csak veszekedtek" - nyomatékosította.

15:13, 2021. október 05.
Megszavazta a parlament a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viselő dokumentum 281 támogató voksot kapott. A PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak.

A 465 közül 318 törvényhozó volt jelen a gyűlésen. A házbizottságok megállapították, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatása és a róla való szavazás a törvényes előírásoknak megfelelően zajlott le. A parlament visszavonja a Cîțu-kormánytól a bizalmat. Ügyvivő kormányként helyén marad mindaddig, amíg a parlament megszavazza az új kormányt.15:01, 2021. október 05.
A párhuzamos számlálás szerint megvan a megfelelő szavazatszám

Bár a hivatalos számlásnak az eredményét még nem hirdették ki, a párhuzamos számlálás szerint bukik a kormány: 250 parlamenti képviselő és szenátor szavazta meg a kezdeményezést, vagyis 16 szavazattal több gyűlt ki, mint a minimálisan kötelező 234 szavazat.

14:55, 2021. október 05.
Zajlik a szavazás

A bizalmatlansági indítvány vitája után elkezdődött a szavazás. A kormány tagjai nem szavaztak. Az RMDSZ parlamenti csoportjának tagja, bár többségükben jelen voltak a teremben, nem éltek szavazati jogukkal.

14:53, 2021. október 05.
Diana Șoșoacă: Ha Superman vagy, akkor én Xena, a harcos hercegnő

Diana Șoșoacă, a Szenátus botrányhőse gyilkosoknak nevezte a Cîțu-kormány tagjait, Eminescure hivatkozva, amelynek egyik publicisztikájából idézve elmondta, hogy a politikai hibák gyilkosságnak számítanak, mert a polgárok milliói sínylik meg. A korábban a parlamentben hullazsákkal megjelenő Șoșoacă azt mondta, hogy megkérdezték tőle, miért nem hozta ezúttal is a zsákot, mire azt felelte, „remélem, amikor legközelebb behozom, beletehetem magát, és ráhúzhatom a cipzárt”.

További kijelentései:
• Korábban a kormányfő azt mondta, hogy a vakcinázatlan lakosság 70% -a hülye. Ön akkor a bolondok országának miniszterelnöke, első a bolondok között, Citu úr.

• Ha Superman vagy, én Xena vagyok a harcos hercegnő.

• Valaki hiányzik innen: ő az összes bűncselekmény erkölcsi elkövetője, a főgyilkos, Raed Arafat, akinek el kell tűnnie.

• Miniszterelnök úr, a CIA nyelvén azt mondom nektek: Get lost (Tűnés!)

14:39, 2021. október 05.
Szabó Ödön: Helyre kell állítani a kormánykoalíciót

Az RMDSZ továbbra is a koalíció helyreállítását támogatja, ha azonban a parlament elfogadja a bizalmatlansági indítványt és a kormány megbukik, politikai megállapodásra van szükség a következő hat hónapra egy teljes jogkörű kormány felállítása érdekében - mondta a parlament keddi ülésén az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Szabó Ödön.

A politikus rámutatott, a bizalmatlansági indítvány egy demokratikus eszköz, amellyel élni lehet, a demokratikus országokban azonban ilyenkor az esetleges új kormánystruktúrára is javaslatot tesznek a kezdeményezők.

"Nálunk mi az alternatíva? A PSD-USR PLUS-AUR alkotta többség kormányt is javasol? Az a felelős hozzáállás, hogy ha valamit lerombolunk, állítsunk a helyére valami egyebet. Hajlandók a kollégák előállni egy új közös kormánnyal?" - tette fel a kérdést Szabó Ödön.

Az RMDSZ képviselője leszögezte, bár egyre kevesebb esély van erre, alakulata még mindig a választások után megalakult koalíció helyreállítását tartja a legjobb megoldásnak. Ha azonban "a személyes érdekek" útját állják ennek, legalább hat hónapra érvényes politikai megállapodásra van szükség egy teljes jogkörű kormány felállítása érdekében - vélekedett.

Hangsúlyozta, egy koalícióban türelemre, megértésre és folyamatos párbeszédre van szükség, valamint a kormányprogram betű szerinti gyakorlatba ültetésére.

'Félre kell tenni minden személyes sértődést és személyes politikai ambíciót, és a beígért reformokat meg kell valósítani a kormányprogramban foglaltak alapján. Járványügyi és politikai válságban vagyunk, az állampolgárok bizalma az ország intézményeiben rohamosan csökken, az energiaárak csak nőnek, mindezekre pedig nem nyújt megoldást egy újabb politikai instabilitás és kormányválság' - idézte az RMDSZ közleménye a parlamenti képviselőt.(agerpres)

13:46, 2021. október 05.
Simion: Cîțu mától kezdve történelem

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján kijelentette, hogy alakulata egyetlen pillanatot sem hajlandó már Florin Cîţura vesztegetni.

'Ludovic Orban úr a mikrofon elé hívott minket, de nekünk nincs már mit mondanunk, egyetlen pillanatot sem vagyunk hajlandóak már Florin Cîţura, erre a mindent leromboló miniszterelnökre vesztegetni. Florin Cîţu mától fogva történelem' - fejtette ki Simion.

A szenátus és a képviselőház keddi együttes ülésén zajlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája.(agerpres)

13:36, 2021. október 05.
Dan Barna ígéretet tett, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt

Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes szerint Florin Cîțu miniszterelnök a hibás amiatt, hogy a koalíció szétesett. Főbb gondolatai:

• Lehettél volna egy reformer miniszterelnök, de inkább a kormányprogram fékje volt.
• Te lehettél volna a járványharc hőse, de inkább a nyugodt felelőtlenséget választottad.

• Cinikusan feláldoztad a politikai stabilitást a pártod maroknyi szavazatáért.

• Egy hatalmas bizalmi tőkével rendelkező koalíciót pusztítottál el.

• Gyakorlatilag minden rendelkezésedre állt, megvolt a jóhiszeműségünk és a bizalmunk, hogy a helyes irányba tereljük az országot.

• Felrobbantottad a koalíció stabilitását. Mondtam, hogy ide jutunk, tartjuk a szavunkat. Itt vagyunk, és megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt. Lehettél volna Superman, de úgy döntöttél, hogy csak egy banális Florin Cîțu maradsz.13:24, 2021. október 05.
Ciolacu: ez a kormány nem tisztelte Románia polgárait

Marcel Ciolacu PSD-elnök a miniszterelnök és a kormánypárt, a PNL szemére hányta, hogy az ország érdekei helyett a belső versengéssel voltak elfoglalva, és nem számított az egyre nagyobb krízis, Johanisszal az élen „emberéletekkel golfoztak”.

Az egészségügyi válságot részletezve fölemlítette azt is, hogy az elmúlt időszakban 12 kórháztűz volt, amelyben páciensek hunytak el, azonban sem a kormánynak, sem az államfő nem tudott érdemben reagálni, Johannis államfő is mindössze annyit, „hogy a román állam csődöt mondott az állampolgárai megvédése terén”. „Nem az ország, hanem ti mondtatok csődöt!” – kiáltotta az ellenzéki politikus.

Marcel Ciolacu szerint a kormány elszakadt a valóságtól, nem érzi át az emberek problémáit. említést tett Cîțu elszólásáról, amikor a kényérárról kérdezték, és ő azt válaszolta, nem tudja mennyibe kerül a kenyér, mert nem szokott azt fogyasztani. "Mit fogyaszt maga, miniszterelnök úr?" -tette fel retorikusan a kérdést Ciolacu. Nem érdekli a kormányt az, hogy nincs kenyérre pénzük az embereknek, vagy nem tudják majd kifizetni télen a fűtésszámláikat. Dan Barna volt miniszterelnök-helyetteshez fordulva mondta: az USR most jóvá teheti a hibáját, hogy hónapokon keresztül kivéreztette az ország lakosságát.

A PSD vezetője irracionálisnak és felelőtlennek nevezte a Cîţu-kormányt, amely 'hazudott, lopott és tönkretette Romániát', ezért le kell váltani. 'A PSD bizalmatlansági indítványa történelmi szavazatszámmal fog átmenni. Florin, Superman, fejre estél! Repülj haza!' - zárta beszédét az ellenzéki párt elnöke.

13:09, 2021. október 05.
Florin Cîțu védőbeszéde inkább vádbeszéd volt, amelyben elítélte az USR-t

Florin Cîțu miniszterelnök csalódását fejezte ki, amiért az USR hátba támadta a koalíciós kormányt, amelyiknek ő maga is tagja volt. „A megoldás kulcsa az USR-nél volt, mert csak új minisztert kellett volna javasolnia az igazságügy élére, de nem tette. Új miniszterelnököt akart, biztos olyasvalakit, aki szemet huny a tetteik felett” – mondta Cîțu. Az elmúlt harminc év politikájában a legmérgezőbb ez az USR PLUS–PSD–AUR szövetség - jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint azzal, hogy most az USR megszavazza a PSD bizalmatlansági indítványát, elismeri, hogy miniszterei inkompetensek” voltak. Florin Cîțu szerint az USR-nek épp ott van a helye, ahova ezzel a szavazással kerülni fog: a szocialistákkal és a szélsőséges, oltásellenes AUR-ral egy padba.

'Ma meghalt az erkölcs. Legnagyobb ellenségünk és legnagyobb ellenségetek, a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt az USR támogatja és szavazza meg. Az úgynevezett reformpártiak szövetségre léptek a PSD-vel és a szélsőségesekkel. Kedves románok, elárultak titeket! Az USR, az a párt, amelyet azért szavaztatok meg, hogy jót tegyen, meg akarja buktatni azt a kormányt, amelynek maga is része, amelybe az önök bizalmának köszönhetően került be. Lehetnek ennél aljasabbak ennek a pártnak a vezetői? Testvéri kapcsolatra léptek a PSD-vel és az újfasiszta szélsőségesekkel, hogy leváltsák az egyetlen embert, aki odatette őket dolgozni és megakadályozta, hogy a románok életével játsszanak. Megmutattam nekik, hogy ha én vagyok a miniszterelnök, akkor a kormányzás nem elkényeztetett gyerekek játéka' - fogalmazott Cîţu.

A miniszterelnök védőbeszédét azzal zárta, hogy pártja, a PNL egy felelős politikai alakulat, és nem hasonlítható azokhoz a pártokhoz, amelyeknek egyetlen céljuk, hogy saját céljaik érdekében akár válságba taszítsák az országot.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS